ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δήμος Αθηναίων διχάζει τη ΝΔ

Ο Δήμος Αθηναίων διχάζει τη ΝΔ

Προβληματισμός και αμηχανία στη Συγγρού για τις υποψηφιότητες Σπηλιωτόπουλου, Κακλαμάνη

Μετά τον «εμφύλιο» που ξέσπασε στη ΝΔ για την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονιας, φαίνεται πως ακόμα μία μάχη ξεκινά, αυτή τη φορά για τον δήμο Αθηναίων.

Την υποψηφιότητά του για τον δήμο της Αθήνας, με τη στήριξη της ΝΔ, ανακοίνωσε ο βουλευτής του κόμματος Άρης Σπηλιωτόπουλος. Την ίδια ώρα όμως, τη δική του υποψηφιότητα ανακοίνωσε ο επίσης βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης.

Η ηγεσία της ΝΔ κατάληξε στο πρόσωπο του κ. Σπηλιωτόπουλου μετά από σειρά άκαρπων βολιδοσκοπήσεων σε υπουργούς και αφού είχε απορρίψει άλλες υποψηφιότητες.

Από την πλευρά του ο κ. Κακλαμάνης είχε αυτοπροταθεί για την διεκδίκηση του μεγαλύτερου δήμου της χώρας χωρίς όμως να πάρει ποτέ το «πράσινο φως» από το Μαξίμου. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Α. Σαμαράς είχε εκφράσει τη δυσφορία του για τις θέσεις του κ. Κακλαμάνη που αρκετές φορές είχε απειλήσει με καταψήφιση νομοσχεδίων.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης συναντήθηκε ωστόσο και κατ’ ιδίαν με τον πρωθυπουργό από τον οποίο είχε ζητήσει το χρίσμα για τον Δήμο. Ο κ. Σαμαράς είχε ξεκαθαρίσει ότι χρίσματα δεν πρόκειται να δώσει, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τον πρώην δήμαρχο ότι είχε κάποιο άλλο πρόσωπο στο μυαλό του.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ που πήγε χθες το βράδυ στο καφενείο της βουλής απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο για την υποψηφιότητα του Νικήτα Κακλαμάνη και αρκέστηκε να πει: «όποιος καταθέτει, καταθέτει...» .

samaras-kaklamanis

Αρχίζει η μάχη της Αθήνας

Η ανακοίνωση των δυο «γαλάζιων» υποψηφιοτήτων έγινε με διαφορά ελάχιστων λεπτών.

«Δηλώνω παρών στην πρόσκληση/πρόκληση για μια Αθήνα αυξημένης αισθητικής, για μια Αθήνα, όπου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της θα αισθάνονται ασφάλεια, μια Αθήνα ικανή να τροφοδοτήσει τις δημιουργικές δυνάμεις όλων μας. Για μια Αθήνα που αγαπάμε και θέλουμε να κερδίσει τη θέση που της αξίζει» είπε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Λίγο αργότερα το ίδιο έπραξε και ο Νικήτας Κακλαμάνης που σε δήλωση του υπογράμμισε: «Καταθέτω επίσημα, στις Αθηναίες και στους Αθηναίους, την υποψηφιότητά μου για τον δήμο της πόλεως των Αθηναίων. Το πρόγραμμα της ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής παράταξης, της οποίας θα ηγηθώ, θα παρουσιαστεί δημόσια, σε ανοιχτή εκδήλωση, στο προσεχές μέλλον. Η αγάπη μου για την Αθήνα δεν είναι ευκαιριακή. Για μένα ήταν, είναι και θα είναι Πρώτα, η Αθήνα».

KAKLAMANIS SPILIOTOPOULOS

Τι θα κάνουν οι «γαλάζιοι»

Μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ επικρατεί έντονος προβληματισμός για το πως θα εξελιχθεί η συγκεκριμένη μάχη και ήδη από το «παράθυρο» μπαίνει η θεωρία της... χαμένης ψήφου και το ενδεχόμενο να μην καταφέρει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος να περάσει στον δεύτερο γύρο εξαιτίας της ψήφου στον Νικήτα Κακλαμάνη «εις όφελος του ΣΥΡΙΖΑ...» με αποτέλεσμα να μπει σε κίνδυνο και πάλι ένα «γαλάζιο» κάστρο όπως η Αθήνα.

Ήδη βουλευτές του κόμματος σημειώνουν με νόημα ότι «ο Νικήτας Κακλαμάνης έχασε από τον Καμίνη και αυτό δεν μπορεί να το δεχθεί μέχρι σήμερα».

Όσο για τις συμμαχίες που θα διαμορφωθούν, ήδη ο Βύρων Πολύδωρας προσανατολίζεται στο να στηρίξει τον κ. Κακλαμάνη - αν και κάποιες πληροφορίες ανέφεραν πως είχε προσεγγίσει την κόρη του αείμνηστου Μιλτιάδη Έβερτ, Αλεξία.

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται η εσωστρέφεια εντός της Συγγρού να πυκνώσει εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων, ενώ ο πρωθυπουργός πιθανότατα θα αποφύγει διακριτικά να μπει στην προεκλογική μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Διαβάστε επίσης:

Δεύτερος «γαλάζιος εμφύλιος», μετά την Μακεδονία και στην Αθήνα

Σαμαράς για υποψηφιότητα Κακλαμάνη: Όποιος καταθέτει, καταθέτει!

Νικήτας Κακλαμάνης: Η αγάπη μου για την Αθήνα δεν είναι ευκαιριακή

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Αθήνα

Παπαμιμίκος: Φίλος μου ο Τζιτζικώστας αλλά στηρίζουμε Ιωαννίδη

Ιωαννίδης: Δεν τρώω κανένα λούκι λόγω του Τζιτζικώστα

Μιχελάκης: Ο Τζιτζικώστας ακολουθεί προσωπική στρατηγική

Τζιτζικώστας: Δεν είμαι αντάρτης – Δεν κρατώ κακίες (vid)