ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγρια κόντρα στη Βουλή για τον όρο «λαθρομετανάστης»

Άγρια κόντρα στη Βουλή για τον όρο «λαθρομετανάστης»

Επεισόδιο ανάμεσα στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Μ. Αρβανίτη και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την χρήση του όρου «λαθρομετανάστες» συνέβη στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Βουλής.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ και την Πυροσβεστική, η αντιπρόεδρος της ΕΕΔΑ (Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) Αγγελική Αργυροπούλου Χρυσοχοϊδου, παρακάλεσε να μην χρησιμοποιείται ο όρος «λαθρομετανάστης» που είναι επιστημονικά λάθος, κάτι που είχε κάνει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας.

«Σεβαστείτε την ηλικία μου, το έργο μου, την εμπειρία 35 χρόνων, να χρησιμοποιείτε εδώ μέσα τη λέξη ''λαθρομετανάστης''. Μπορείτε να τους πείτε παράνομους μετανάστες, μετανάστες χωρίς χαρτιά, αλλά όχι λαθρομετανάστες», τόνισε η Αγγ. Αργυροπούλου Χρυσοχοϊδου.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μ. Αρβανίτης αντέδρασε: «Ποια είσαι εσύ που θα μας πεις πως θα μιλάμε; Λαθραίοι είναι και με λαθραίο τρόπο μπήκαν».

Άμεσα παρενέβη ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Σπ. Λυκούδης: «Να ανακληθεί στην τάξη ο συνάδελφος. Δεν επιτρέπεται να παριστάνει τον συμβουλάτορα της ελληνικής γλώσσας».

Μ. Αρβανίτης: Άντε ρε. Ποιος είσαι εσύ που θα μας δώσεις μαθήματα;

Σπ. Λυκούδης: Με ενοχλεί ότι διακόψατε και με ενοχλεί ο έκδηλος ρατσισμός σας

«Παρακαλώ, ησυχία. Να παρέμβει η Αστυνομία... των συνδικαλιστών», είπε (προφανώς χιουμοριστικά) ο πρόεδρος της Επιτροπής Κ. Βιρβιδάκης.

«Ευχαριστούμε κ. Αργυροπούλου που φέρατε το θέμα. Είναι αδιανόητο να μην αντιδρούμε», τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κατριβάνου, ενώ άλλος βουλευτής φώναζε ότι «οι ρατσιστές δεν κρύβονται».

Στο θέμα αναφέρθηκε αργότερα και η Ευθαλία Παππά (εκπρόσωπος του Κέντρου Συμπαράστασης Παλινοστούντων Μεταναστών) η οποία τόνισε ότι «είμαστε κάθετα αντίθετοι στο σημειολογικό απαξιωτικό όρο ''λαθρομετανάστης'' που παραπέμπει σε ιδεολογικούς χαρακτηρισμούς».