ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή για την κατάργηση των 23 φορέων

Σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή για την κατάργηση των 23 φορέων

«Η κυβέρνηση αυτή εκλέχτηκε για να γυρίσει σελίδα - και σελίδα δεν γυρίζουμε χωρίς ρήξεις, θυσίες και ανατροπές. Ρήξεις από τις οποίες κάποιοι εξαιρούνται, δεν μπορεί να υπάρχουν» ανέφερε ο εισηγητής του νομοσχεδίου για τη ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, ενέταξε το νομοσχέδιο στην ευρύτερη στρατηγική του «εθνοκτόνου Μνημονίου»: «Ο ελληνικός δημόσιος τομέας, αριθμεί σήμερα 597.259 μισθοδοτούμενους. Πρόκειται για την ολιγαριθμότερη δημόσια διοίκηση στις χώρες του ΟΟΣΑ. Παρά ταύτα, ο επικεφαλής της Κομισιόν στην Τρόικα, Ματίας Μορς, ήδη όταν είχαμε φτάσει στις 660.000 υπαλλήλους, σας είπε πως η Ελλάδα δεν αντέχει να πληρώνει πάνω από 450.000». Στο πλαίσιο αυτό τοποθέτησε ο κος Μητρόπουλος, τόσο τις καταργήσεις οργανισμών και φορέων χωρίς φανερή τεκμηρίωση, όσο και το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο θεσπίζει ανώτατα ποσοστά ανά κλίμακα αξιολόγησης (25% για τη βαθμολογία 9 έως 10, 60% για τη βαθμολογία 7 έως 8 και 15% για τη βαθμολογία 1 έως 6, με τους προϊσταμένους Τμημάτων ή Διευθύνσεων να λαμβάνουν 9 και 10 σε ποσοστό 70%). Ειδική μνεία επεφύλαξε δε, στο άρθρο 43 που προβλέπει τον επανέλεγχο των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, «ανεξαρτήτως χρόνου».

2028023

- «Αυτό που καταθέσατε, κε Μητρόπουλε, είναι μια φερόμενη δήλωση του κου Μορς σε μια «εφημερίδα». Ουδέποτε έχει τεθεί αριθμητικός στόχος ως προς την κατάληξη της διαδικασίας προσαρμογής, παρά ένας: 150.000 απολύσεις την πενταετία 2011-2015» απάντησε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

«Εκτιμούμε πως θα έχουμε πιάσει το στόχο πριν το τέλος του 2015 - και έτσι θα έχουμε περιθώρια ανατροπής της αναλογίας «μία πρόσληψη για πέντε απομακρύνσεις», η οποία δεν μπορεί να κρατήσει επ' άπειρον» συμπλήρωσε ο υπουργός.

2033405

- «Με το νομοσχέδιο αυτό απολύονται άνθρωποι που βρίσκονται στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ. Δεν απολύεται ωστόσο ούτε ένας απ' τους 1350 μετακλητούς που δεν πέρασαν κανένα διαγωνισμό, αλλά βρέθηκαν στα υπουργικά γραφεία με τους γνωστούς τρόπους» παρατήρησε η Μαρίνα Χρυσοβελώνη (Ανεξάρτητοι Έλληνες). «Διώχνετε πάνω από 500 καθαρίστριες Εφοριών επειδή επί 1,5 χρόνο (σύμφωνα με τον υφυπουργό κο Σταμάτη), ψάχνετε να βρείτε τα στοιχεία των μετακλητών...» συμπλήρωσε.

- «Οι ποσοστώσεις στην βαθμολογία, δεν είναι κάτι το καινούργιο, αλλά παμπάλαιο και αποτυχημένο. Εφαρμόστηκε τη δεκαετία του '90» σημείωσε η Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ). «Πώς θα είναι αποδοτικές οι υπηρεσίες, όταν μειώνετε διαρκώς το κόστος; Το αποτέλεσμα θα είναι προδιαγεγραμμένο και θα είναι το άλλοθί σας προκειμένου να συνδέσετε τη χαμηλή βαθμολογία με απολύσεις» προέβλεψε η βουλευτής.

- «Η Αριστερά έχει μια αλλεργία στην έννοια της αξιολόγησης. Θεωρείτε δημοκρατικό κεκτημένο την απουσία διακρίσεων» παρατήρησε αργότερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Στο νομοσχέδιο αναφέρουμε ρητά πως για τη μοριοδότηση της διαθεσιμότητας, δεν θα ληφθεί υπόψη η αξιολόγηση. Το 15% των υπαλλήλων που θα πάρει χαμηλή βαθμολογία, θα λάβει γραπτή την τεκμηρίωσή της, με προτάσεις βελτιώσεων της απόδοσης» συμπλήρωσε ο υπουργός.

newego LARGE t 1101 54165566

«Η κατάργηση του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, συμπίπτει με το πάρτυ των παραχωρησιούχων σε βάρος των πολιτών, που καλούνται σήμερα να πληρώνουν αυξήσεις στα διόδια ύψους 60% χωρίς να υπάρχουν εναλλακτικές οδοί» παρατήρησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ). «Πράγματι η κυβέρνηση, έχει την πολιτική να διαχειρίζεται τους αυτοκινητοδρόμους μέσω συμβάσεων παραχώρησης» απάντησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο δεν έχει λόγο ύπαρξης, καθώς οι συμβάσεις παραχώρησης θα ελέγχονται απ' τις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων. Αν πρόθεσή σας είναι να επανακρατικοποιήσετε τους αυτοκινητόδρομους, τότε, ναι, θα χρειαστεί να ξαναφτιάξετε το Ταμείο» συμπλήρωσε ο κος Μητσοτάκης. Σε κάθε περίπτωση, η κατεύθυνση του νομοσχεδίου είναι η ενδυνάμωση της Διοίκησης προκειμένου να αναλάβει εργασίες των υπό κατάργηση φορέων.

«Για παράδειγμα, ο Οργανισμός Κωπαΐδας έχει σημαντικό ρόλο και αφορά την άρδευση τριακοσίων χιλιάδων στρεμμάτων. Αυτόν το ρόλο μπορεί να επιτελέσει καλύτερα η Περιφέρεια, που δρομολογεί μελέτη για την καλύτερη δυνατή ανάληψη αρμοδιοτήτων» ανέφερε ο υπουργός.

- «Οι ταχύτητες μεταρρύθμισης της Διοίκησης δεν είναι γρήγορες. Το σχέδιο νόμου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά η εξοικονόμηση πόρων είναι πολύ μικρή: 2,7 εκ. ευρώ. Σιγά τα ωά! Την ίδια ώρα, από διάταξη για το Εθνικό Τυπογραφείο, το δημόσιο χάνει 40 εκ. ευρώ» σχολίασε ο Γ. Ντόλιος (ΠΑΣΟΚ).

-ntolios-

- «Σιγά τα ωά για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις που είχαν γίνει με τους υφιστάμενους νόμους! Και γνωρίζετε πως η ιστορία αυτή πήγαινε πολύ πίσω...» απάντησε ο υπουργός.

- «Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια που ξεκίνησε το 2012, δυστυχώς δεν εξελίσσεται» ανέφερε ο Σπύρος Λυκούδης (ΔΗΜΑΡ). «Η σύγχρονη προσέγγιση στο διοικητικό σύστημα, είναι η αξιολόγηση μέσω δεικτών και μετρήσιμων στόχων. Με το παρόν, αυτό το σύστημα μπαίνει στο συρτάρι και ανασταίνονται οι τυπικές εκθέσεις αξιολόγησης».

- «Η προηγούμενη δουλειά του κου Μανιτάκη που είχα βρει στο υπουργείο, για αξιολόγηση βάσει στοχοθεσίας, ήταν παντελώς ακατάλληλη. Δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα να πάμε σε τέτοια επιλογή. Είμαστε όμως έτοιμοι κρατώντας τα ίδια κριτήρια να υποχρεώσουμε τους αξιολογητές να κατατάξουν διοικητικά τους υπαλλήλους. Αυτό γίνεται και στην πλειοψηφία των διοικήσεων στις χώρες της Ε.Ε.» απάντησε ο υπουργός.

- «Επιφυλασσόμαστε για διεξοδική μελέτη του κάθε φορέα ξεχωριστά, προκειμένου να τοποθετηθούμε σε κάθε μία από τις 23 περιπτώσεις καταργήσεων, χωρίς να έχουμε τη δική σας αγωνία απέναντι στην Τρόικα» ανέφερε από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο Δ. Κουκούτσης. Όσο για το σύστημα αξιολόγησης, ο βουλευτής παρατήρησε πως «αξιολογητές που έχουν διοριστεί και προκριθεί με κομματικά κριτήρια είναι αμφίβολο αν μπορούν να κρίνουν άλλους».

Διαβάστε επίσης:

Μέχρι και επιστολή «μαϊμού» του Βρούτση έλαβε ο Μητσοτάκης για φορέα

Μητρόπουλος: Ακρωτηριασμός του κράτους με μαζικές απολύσεις

Αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων – Δείτε πώς θα γίνει