ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τρόικα επιστρέφει, η καχυποψία παραμένει

Η τρόικα επιστρέφει, η καχυποψία παραμένει

-Αρχίζουν ξανά οι συνομιλίες για το κλείσιμο της τρέχουσας αξιολόγησης

-Αγώνας δρόμου για να κλείσουν οι εκκρεμότητες μέχρι τις 10 Μαρτίου

Σε ένα αρκετά φορτισμένο Eurogroup, όπου οι Ευρωπαίοι υπουργοί κοιτούσαν καχύποπτα τον Γ. Στουρνάρα, οι δύο πλευρές φαίνεται πως κατέληξαν σε μια συμβιβαστική λύση.

Σύμφωνα με αυτό τον συμβιβασμό, δρομολογείται η επιστροφή της τρόικα την επόμενη εβδομάδα (Κυριακή ή Δευτέρα) στην Αθήνα και αρχίζουν ξανά οι συνομιλίες για το κλείσιμο της τρέχουσας αξιολόγησης.

Στόχος της κυβέρνησης, πλέον, είναι να επιτευχθεί μία τεχνική συμφωνία με την τρόικα μέχρι το Eurogroup του Μαρτίου, κάτι που σημαίνει ότι η έκθεση των επικεφαλής θα συνταχθεί σε δεύτερο χρόνο και η χρηματοδότηση της Αθήνας θα γίνει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στις αρχές Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη δόση έχει καθυστερήσει αρκετούς μήνες και ακόμη η εκταμίευση δεν έχει «κλειδώσει».

Ο χρόνος από σήμερα μετρά αντίστροφα για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς μέχρι το Eurogroup της 10ης Μαρτίου θα πρέπει να έχει κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα, ώστε εκείνη την ημέρα οι υπουργοί της Ευρωζώνης να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση των 9 δις ευρώ. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς οι εκκρεμότητες είναι πολλές.

Σύμφωνα με τον επίτροπο Ρεν και τον πρόεδρο Ντάισελμπλουμ «η τρόικα κατεβαίνει τώρα μετά από δύο μήνες απομακρυσμένης συνεργασίας, διότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επιτυχή έκβαση του ελέγχου», ο Ρεν όμως έσπευσε να διευκρινίσει ότι «η κάθοδος είναι ένα καλό βήμα, δεν δίνει όμως καμία εγγύηση επιτυχίας». Και οι δύο μάλιστα κάλεσαν τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν και να «κάνουν το μερίδιο δουλειάς που τους αναλογεί».

Ο δε Ρεν υπενθύμισε με νόημα πως ο ίδιος θα ήθελε συμφωνία από τον Δεκέμβρη, ώστε τότε να είχε συζητηθεί και το θέμα της πρόσθετης χρηματοδότησης, για να καταλήξει συμπερασματικά, όπως και ο Ντάισελμπλουμ πως «τώρα δεν υπάρχει λόγος βιασύνης» και πως «για τις συζητήσεις περί χρέους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμφωνία με την τρόικα».

Από την τρόικα λοιπόν κρίνεται και η εκταμίευση περίπου 9 δισ. ευρώ για την κάλυψη των ισόποσων αναγκών για πληρωμές ομολόγων τον Μάιο.

Ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας είπε πως «πρόκειται για τα οφειλόμενα του 2013 και την πρώτη δόση του 2014», ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup απέφυγαν να προσδιορίσουν τις λήξεις του Αυγούστου. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε χθες ότι «είναι πολύ δύσκολο να μην τα βρούμε με την τρόικα», ωστόσο είναι δυσχερής και μία συμφωνία.

Διαβάστε επίσης:

Eurogroup: Μέσα στην εβδομάδα επιστρέφει η Τρόικα

Ντάισελμπλουμ: Μετά τις ευρωεκλογές οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Ντάισελμπλουμ: Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα

Προβληματισμός στο Μαξίμου για τη στάση των δανειστών

Eπιφυλακτική η τρόικα για το πλεόνασμα-Μετά το Eurogroup η επιστροφή

Προς αναζήτηση συμφωνίας με την τρόικα η κυβέρνηση

Κυβέρνηση και τρόικα αναζητούν συμβιβασμό

Πόλεμος νεύρων για το πρωτογενές πλεόνασμα