ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάχη με τον χρόνο για το “deal” με την τρόικα

Μάχη με τον χρόνο για το “deal” με την τρόικα

-Εντολή Σαμαρά για να κλείσουν άμεσα όλα τα ανοιχτά μέτωπα

-Υποχωρούν οι δανειστές και παραδέχονται την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας

Με διαδικασίες εξπρές επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ώστε να πάρει όσο το δυνατόν πιο σύντομα την δόση που εκκρεμεί.

Όμως, στην παρούσα φάση, τα βασικά ανοιχτά μέτωπα ανάμεσα σε κυβέρνηση και τρόικα είναι πολλά και όλοι αναμένουν στην Αθήνα τους Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ για να ξεκινήσουν κι πάλι οι ουσιαστικές συζητήσεις με τους επικεφαλής των δανειστών.

Η «ψαλίδα» για το περιβόητο δημοσιονομικό κενό του 2014 και οι διαφορετικές εκτιμήσεις για το «πακέτο» μέτρων που θα χρειαστεί δεν έχει «κλείσει», ενώ οι καθυστερήσεις σε βασικά από τα προαπαιτούμενα «φρενάρουν» εδώ και 3 μήνες την εκταμίευση των χρημάτων.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση στέλνει συνεχώς mail στους δανειστές επισημαίνοντας την πρόοδο που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία. Τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να αμφισβητηθούν (αν και επιχειρήθηκε) από τους δανειστές, οι οποίοι ομολογούν πως η χώρα μας έχει καταφέρει πολλά.

Ακόμα και ο «σκληρός» πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλουμ, εμφανίστηκε κοντά στις ελληνικές θέσεις εκτιμώντας ότι η Ελλάδα ίσως να μην χρειαστεί ένα νέο πακέτο βοήθειας.

Τα δεδομένα για την κυβέρνηση στο εξωτερικό «μέτωπο» φαίνεται πως τα τελευταία 24ωρα έχουν αλλάξει δραματικά υπέρ των ελληνικών εκτιμήσεων και χθες ήταν σειρά της Citigroup να εκτιμήσει δημοσίως ότι το πλεόνασμα των τρεχουσών συναλλαγών για την Ελλάδα θα συνεχίσει να διευρύνεται και το 2015 θα φτάσει στο 2,4% του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση, δια του κ. Στουρνάρα, έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές με οδηγό την έκθεση του ΟΟΣΑ και θα χειριστεί «συνετά» το πλεόνασμα που θα φτάσει σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες περίπου τα 2 δισ. ευρώ. «Αγκάθι» παραμένει ωστόσο το θέμα των ομαδικών απολύσεων ενώ ερωτηματικό παραμένει το πως θα απαντήσει η τρόικα στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην καθιέρωση της τριετούς ελάχιστης διάρκειας για τις εμπορικές μισθώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Κατά της τρόικας και η Κριστίν Λαγκάρντ

Αλεχάντρο Σέρκας: Ποιοι «απειλούν» τον Ευρωβουλευτή

Σέρκας:«Κοινωνικό τσουνάμι» προκάλεσε η πολιτική της Τρόικας!

Στα 321,44 δισ. το χρέος της Ελλάδας