ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος: Περίπλοκη η κατάσταση στην Ουκρανία

Αβραμόπουλος: Περίπλοκη η κατάσταση στην Ουκρανία

Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι πιο περίπλοκη απ' όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί και ως εκ τούτου είναι αναγκαίο η ΕΕ να είναι παρούσα και να στηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλονται, ώστε να εκτονωθεί η κρίση στη χώρα.

Την επισήμανση αυτή έκανε ο προεδρεύων του συμβουλίου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του μετά το τέλος των εργασιών της άτυπης συνόδου, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο.

«Συμφωνήθηκε να ανασταλούν οι εξαγωγές υλικού και μέσων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εσωτερική καταστολή. Βέβαια, τίποτε δεν είναι οριστικό. Η πρότασή μας ως Ευρώπη είναι ότι η πολιτική εταιρική σχέση με την Ουκρανία και η οικονομική ολοκλήρωση παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και προσέθεσε πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κινηθεί με σύνεση, ωριμότητα και διορατικότητα, ώστε να αποτραπεί πάση θυσία η κοινωνική και πολιτική καταστροφή της Ουκρανίας.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει ενδεχόμενο αποστολής ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία τόνισε ότι προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο θέμα και παρέπεμψε στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι οι υπουργοί Άμυνας των χωρών μελών της ΕΕ αξιολόγησαν θετικά τα συμπεράσματα του συμβουλίου κορυφής του Δεκεμβρίου και συζήτησαν τα επόμενα βήματα για την υλοποίησή τους.

Για τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ο Έλληνας υπουργός είπε ότι συνεχίζονται οι διεργασίες για τη συγκρότηση της δύναμης, ώστε στις αρχές Μαρτίου να είναι έτοιμη να αναλάβει δράση για την προστασία των αμάχων. Η Ελλάδα, υπενθύμισε, συμμετέχει στην επιχείρηση με το στρατηγείο επιχειρήσεων της ΕΕ στη Λάρισα.