ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς-Βενιζέλος αποφασίζουν για όλα το μεσημέρι

Σαμαράς-Βενιζέλος αποφασίζουν για όλα το μεσημέρι

- Συνάντηση μεγάλων αποφάσεων στη 1 το μεσημέρι στο Μαξίμου.- Απαγόρευση Χρυσής Αυγής, Εκλογικός νόμος για τις ευρωεκλογές, αλλαγές στον Καλλικράτη και απολύσεις στην ατζέντα.

Καθοριστική κρίνεται η συνάντηση που θα έχουν στη 1 το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός κ.Σαμαράς με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ.Βενιζέλο, όπως εκτιμούν στελέχη που βρίσκονται κοντά στους δύο πολιτικούς αρχηγούς.

Αντικείμενο της συνάντησης η λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση του εσωτερικού πολιτικού σκηνικού αλλά και οι παραχωρήσεις που πρέπει να γίνουν προς την τρόικα, προκειμένου να μην υπάρξει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις αλλά και στην καταβολή των δόσεων πριν από τις ευρωεκλογές.

Τα θέματα που είναι ανοιχτά και αναζητούν λύσεις είναι:

- Η υπόθεση της Χρυσής Αυγής, όπου μετά τις πρόσφατες αποφάσεις και κινήσεις της Δικαιοσύνης, ενισχύεται το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή και να διευρυνθεί ο κύκλος των προφυλακισμένων βουλευτών της.

Ο κ.Σαμαράς έχει δεχθεί αντικρουόμενες εισηγήσεις σχετικά με την απαγόρευση λειτουργίας της Χ.Α. Υπάρχουν συνεργάτες του, που πιστεύουν ότι η απαγόρευση θα ήταν ολέθριο λάθος αφού θα δημιουργούσε τις συνθήκες για ένα άλλο μόρφωμα , που θα παρέπεμπε στη Χ.Α. Επισημαίνουν επίσης ότι το σύνολο των ψηφοφόρων της Χ.Α είναι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και με εδραιωμένη αντιμνημονιακή και αντισυστημική θέση και άποψη. Αυτό σημαίνει ότι μη υπαρχούσης της Χρυσής Αυγής ενδέχεται ένα μεγάλο μέρος τους να κατευθυνθεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ και να ανοίξει η ψαλίδα της διαφοράς, καθιστώντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μη διαχειρίσιμο για την κυβέρνηση.

aygi

Η άλλη σχολή σκέψης, που εκφράζεται από τον κ.Λαζαρίδη αλλά και τον κ.Βορίδη θεωρεί ότι πρέπει να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή για να περάσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποφασιστικότητας προς την κοινωνία. Εκτιμούν επίσης ότι η απουσία της Χ.Α θα εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές ποσοστό για τη Ν.Δ και θα απομακρυνθεί ο κίνδυνος να κατέβει κάτω από το ψυχολογικό φράγμα του 20%.

Αναφανδόν υπέρ της απαγόρευσης λειτουργίας της Χ.Α είναι ο κ.Βενιζέλος ο οποίος μάλιστα θεωρεί ότι ο Άρειος Πάγος αλλά και η Δικαιοσύνη μπορούν να αντιμετωπίσουν θεσμικά οποιοδήποτε άλλο μόρφωμα επιχειρήσει να την αντικαταστήσει. Υπαινίσσεται δηλαδή ότι θα υπάρχει πρόβλημα αναγνώρισης και νομιμοποίησης οποιουδήποτε νέου μορφώματος, που θα δημιουργηθεί ως διάδοχο σχήμα.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο θα χαμηλώσει ο πήχυς αλλά και η δημοσκοπική πίεση που αισθάνεται το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα μπορέσει έτσι να εκλέξει ευρωβουλευτή αλλά και να κινηθεί πάνω από το 6%, που θα θεωρηθεί ικανοποιητικό υπό τις παρούσες συνθήκες.

-Ο εκλογικός νόμος για τις ευρωεκλογές είναι ένα θέμα που πρέπει να επιλυθεί άμεσα. Ο σταυρός προτίμησης είναι μία δεδομένη απόφαση που ελήφθη για να ενισχύσει τη δυναμική των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, που διαθέτουν στελέχη με αναγνωρισιμότητα.

Εκκρεμεί το ζήτημα του αριθμού των σταυρών, που ενδέχεται να κλείσει στον ανώτατο αριθμό των 5 σταυρών αν και ο κ.Σαμαράς έχει αντιρρήσεις, θεωρώντας ότι μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στο εσωκομματικό μέτωπο. Αν η κ.Μπακογιάννη είναι υποψήφια ευρωβουλευτής ενδέχεται με την πολυσταυρία να συγκεντρώσει ένα μεγάλο αριθμό ψήφων και να αναβαπτιστούν οι ηγετικές της φιλοδοξίες.

mpako

Φαίνεται να υπάρχει συμφωνία στην άρση του ασυμβίβαστου και έτσι θα μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα βουλευτές χωρίς να χρειαστεί να παραιτηθούν από τη βουλευτική τους έδρα. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και οι αντιδράσεις θα είναι μειωμένες και αναιμικές.

Αντίθετα φαίνεται να απομακρύνεται η δημιουργία περιφερειών με υποψηφίους στις ευρωεκλογές, αφού υπάρχει ζήτημα αναλογικότητας αλλά και κατανομής των εδρών.

-Οι αλλαγές στον Καλλικράτη, με αιχμή το σπάσιμο των δήμων των μεγάλων νησιών, αποτελεί ένα ακόμα ζήτημα που θα κλείσει σήμερα.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ.Αθανασίου πιέζει για το σπάσιμο του Δήμου Λέσβου και έχει έρθει μάλιστα σε σφοδρή παρασκηνιακή σύγκρουση με τον κ.Μιχελάκη τον οποίο κατηγορεί για σκόπιμη παρελκυστική τακτική και κωλυσιεργία. Ο κ.Βενιζέλος δεν έχει αντιρρήσεις,αρκεί όπως έχει πει να περιοριστεί η δημιουργία νέων δήμων μόνο στα μεγάλα νησιά.

Ο κ.Αθανασίου επιμένει να περάσει μόνο το ''σπάσιμο'' του Δήμου Λέσβου, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση θα αντιδράσουν οι βουλευτές από τα άλλα νησιά ( Κέρκυρα, Ρόδο) και θα υπάρχει κίνδυνος να μην περάσει από τη Βουλή.

Φαίνεται ότι ο κ.Σαμαράς θα αποδεχθεί τη συμβιβαστική πρόταση του κ.Μιχελάκη να μετατεθούν οι αλλαγές στο χωροταξικό του Καλλικράτη για το 2019.

- Κομβικό σημείο είναι και η εκταμίευση των δόσεων που εκκρεμούν πριν τις ευρωεκλογές χωρίς να δοθεί η εικόνα ότι υπάρχει πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν για να προχωρήσουν οι 11.000 απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι τον Απρίλιο και παράλληλα ζητούν απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων έστω και αν προκαλείται ζημιά στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ζητά ο ΟΟΣΑ, με έμφαση στην παράταση ζωής του φρέσκου γάλατος και στην πώληση φαρμάκων από τα σούπερ-μάρκετ.

troika

Φυσικά οι δανειστές, αναγνωρίζοντας ότι μια συζήτηση για λήψη εισπρακτικών μέτρων και νέων περικοπών για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, έχουν μεταθέσει αυτή τη συζήτηση για αργότερα.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου λίγες ώρες πριν την έλευση της τρόικα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να προφυλακιστούν όλοι οι βουλευτές της Χ.Α.

Βενιζέλος: Έτοιμη να βοηθήσει την Ουκρανία η ελληνική προεδρία

Σαμαράς: Σημαντικός ο ρόλος του ΝΑΤΟ για τη σταθερότητα στην Ουκρανία