ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο σφυρί η ιστορική βίλα των Παπανδρέου

Στο σφυρί η ιστορική βίλα των Παπανδρέου

«Πωλητήριο» για 1,8 εκατ. ευρώ έχει μπει στην ιστορική Βίλα της οδού Γύζη, στο Παλαιό Ψυχικό, όπου έζησαν ο Γεώργιος Παπανδρέου με την Σοφία Μινέικο έως το 1967.

Η κλασική μονοκατοικία ανήκει στα παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου, Σοφία, Νίκο, Αντρίκο και Γιώργο και περιήλθε στην ιδιοκτησία τους μετά από σκληρή και αδυσώπητη δικαστική μάχη που έγινε το 1997 μεταξύ των τριών παιδιών (πλην του Γιώργου) και της δεύτερης συζύγου του Ανδρέα Παπανδρέου, την Δήμητρα Λιάνη - Παπανδρέου.

Όπως αναφέρει κυριακάτικη εφημερίδα, τα τρία παιδιά κατέθεσαν αγωγή στην Δήμητρα Λιάνη και εκείνη κατέθεσε τη δική της προκειμένου να ζητήσει την ιδιοκτησία της μισής βίλας. Μια κόντρα που είχε σηματοδοτήσει το μίσος που υπέβοσκε στα τρία παιδιά του Ανδρέα για τη δεύτερη σύζυγο του πατέρα τους.

Το πωλητήριο έχει μπει και η κλασική μονοκατοικία βρίσκεται σε αγγελία όπου περιγράφεται ως εξής:

«Η κλασική αυτή μονοκατοικία επιφανείας 320μ² βρίσκεται σε έναν από τους πιο όμορφους και ήσυχους δρόμους του Ψυχικού. Κτισμένη το 1934 σε οικόπεδο 697μ² είναι χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της εποχής του μεσοπολέμου. Το χωλ της εισόδου οδηγεί σε δύο άνετα σαλόνια με ένα τζάκι και με μεγάλα παράθυρα που αφήνουν το φως και την θέα του κήπου να μπουν στο σπίτι. Μία ιδιαίτερα μεγάλη κουζίνα με breakfastroom και ένα wc ξένων συμπληρώνουν το επίπεδο αυτό. Ο πρώτος όροφος αποτελείται από τέσσερα μεγάλα φωτεινά υπνοδωμάτια και δύο μπάνια ενώ υπάρχει ένα ακόμα δωμάτιο – δώμα με το μπάνιο του στον τρίτο όροφο.

Οι μεγάλες βεράντες έξω από τα υπνοδωμάτια δίνουν την δυνατότητα για θέα στους γύρω κήπους. Το σπίτι είναι κτισμένο στο μπροστινό τμήμα του οικοπέδου αφήνοντας έτσι έναν υπέροχο κήπο από πίσω. ΄Ενα από τα ιστορικότερα ακίνητα του Ψυχικού, η κατοικία μπορεί να ανακαινισθεί και να γίνει πραγματικό κόσμημα ή να κατεδαφισθεί και στο οικόπεδο να δημιουργηθεί κάτι καινούριο».

PAPANDREOU

Στο σπίτι όπου γράφτηκε η ιστορία

Στο σπίτι της Σοφίας Μινέικο στο Παλαιό Ψυχικό ζούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, πριν από το 1967 και εκεί συνελήφθη τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου 1967 από χουντικούς πραξικοπηματίες.

Η Σοφία Μινέικο γεννήθηκε το 1887 στην Πάτρα και το πατρικό της βρισκόταν στην πλατεία στα Ψηλά Αλώνια. Ήταν κόρη του Πολωνού Ζίγκμουντ Μινέικο και της Ελληνίδας Περσεφόνης Μανάρη. Ο πατέρας της Ζίγκμουντ ανήκε σε παλιά οικογένεια της πολωνικής αριστοκρατίας και είχε πάρει μέρος στην μεγάλη πολωνική εξέγερση του 1863 ενάντια στον Τσάρο.

Η Σοφία Μινέικο το 1913 παντρεύτηκε με τον Γεώργιο Παπανδρέου, μετέπειτα πρωθυπουργό της Ελλάδας και απέκτησαν μαζί τον γιο τους, τον Ανδρέα Παπανδρέου, επίσης μετέπειτα πρωθυπουργό. Ο Γεώργιος Παπανδρέου και η Σοφία Μινέικο χώρισαν κάποια χρόνια αργότερα προκειμένου να παντρευτεί ο πρώτος την διάσημη ηθοποιό της εποχής Κυβέλη.

PAP

Στην ιδιοκτησία της Σοφίας Μινέικο βρισκόταν μια μονοκατοικία στο Παλαιό Ψυχικό, στην οποία διέμεινε η οικογένεια Παπανδρέου μέχρι το 1967 αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου ο νεώτερος, την περίοδο 1986 - 1990.

Σημειώνεται ότι στο σπίτι της Σοφίας Μινέικο, στο Παλαιό Ψυχικό ζούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου πριν από το 1967 και εκεί συνελήφθη τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου 1967 από χουντικούς πραξικοπηματίες.

Το 1991 ο Ανδρέας Παπανδρέου πούλησε την μονοκατοικία στον επιχειρηματία Βλαχουτσίκο. Έξι χρόνια αργότερα και μετά το θάνατό του, το 1997, βρέθηκε μια ιδιόχειρη διαθήκη της Σοφίας Μινέικο με την οποία κληροδοτούσε το σπίτι στα εγγόνια της και όχι στον γιο της. Έτσι, η υπόθεση κατέληξε στα δικαστήρια.