ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με το σταγονόμετρο η δόση στην Αθήνα

Με το σταγονόμετρο η δόση στην Αθήνα

Σε δόσεις θα καταβληθεί, όπως όλα δείχνουν, η χρηματοδότηση προς την Αθήνα, προκειμένου τον προσεχή Μάιο η Ελλάδα να μην οδηγεί και σε επίσημη χρεοκοπία καθώς θα αδυνατεί να πληρώσει τα ομόλογα που λήγουν.

Αντιμέτωποι με τις καθυστερήσεις της ελληνικής πλευράς αλλά και... κολλημένοι στις εμμονές τους, η τρόικα αλλά και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (σ.σ. που δεν έχουν κανένα λόγο να εμφανιστούν «καλοί» έναντι της Ελλάδας στους δικούς τους ευρωεσκεπτικιστές ψηφοφόρους) αναμένεται να υποβάλλον εκ νέου την κυβέρνηση στο μαρτύριο της... σταγόνας.

«Υλοποιείς τα προαπαιτούμενα πληρώνεσαι, αλλιώς...» είναι το μήνυμα που εστάλη στον Γιάννη Στουρνάρα και μέσω αυτού στην Αθήνα ενόψει της τελικής διαπραγμάτευσης που ξεκινά από σήμερα με την επιστροφή των ελεγκτών στην Αθήνα.

Ωστόσο ακόμη και γι αυτά, τη συμφωνία με... δόσεις, η κυβέρνηση των Σαμαρά και Βενιζέλου θα πρέπει να προχωρήσει σε επώδυνους συμβιβασμούς.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές (ΟΟΣΑ, εργασιακά κ.α.) συνιστούν νάρκη για την κυβέρνηση. Ο χώρος της υγείας μοιάζει με μπαρουταποθήκη και αρκεί μία σπίθα για την έκρηξη, μετά και τους χειρισμούς του Άδωνι Γεωργιάδη. Εν προκειμένω, ο υπουργός Υγείας εμφανίζεται να στηρίζει τους φαρμακοποιούς ώστε να μην πωλούνται στα ράφια των super markets τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ωστόσο, η τρόικα δεν έχει πει την τελευταία της κουβέντα.

Στο «φρέσκο γάλα» πάλι, η συμβιβαστική πρόταση του Μαξίμου όχι μόνον δεν «αγοράζεται» από την τρόικα αλλά οδηγεί στα... άκρα το Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο οποίος χθες επεσήμανε από τη Βουλή ότι έχουν πλήρη άγνοια όσοι εισηγούνται τέτοιας μορφής λύσης.

Στα εργασιακά, τα ζητήματα των τριετιών και των ωριμάνσεων μπήκαν μάλλον ως αντιπερισπασμός στη δημόσια ατζέντα, προκειμένου να φανεί ότι η κυβέρνηση έδωσε μάχη και... κέρδισε. Δεν υπάρχει ζήτημα κατάργησής τους. Αντιθέτως, οι θέσεις της τρόικας για τις ομαδικές απολύσεις παραμένουν.

Κύριο, όμως, αγκάθι για την κυβέρνηση αποτελεί το βέτο της τρόικας στην... χαλαρή διανομή του πλεονάσματος που προγραμμάτιζε το Μαξίμου σε μία προσπάθεια να βελτιωθεί η δημοσκοπική εικόνα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ενόψει κάλπης. Το newsbomb.gr σας είχε πρώτο, από τις 24 Φεβρουαρίου, ενημερώσει για όσα τις τελευταίες λίγες ώρες συζητούνται και επισήμως. Κυβερνητικοί παράγοντες, πάντως, εμφανίζονται βέβαιοι ότι πλεόνασμα θα δοθεί, αφού βέβαια καλυφθεί ο στόχος του 2014, οι «τρύπες» που ανακαλύφθηκαν στον προϋπολογισμό και τα... βερεσέδια του Δημοσίου. Ωστόσο, αυτό θα είναι σημαντικά χαμηλότερο από τις κυβερνητικές εξαγγελίες και αναμένεται να κινείται σε ένα επίπεδο μεταξύ 300 και 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Με άλλα λόγια, αντί του 70% που ανακοινώθηκε, η κυβέρνηση θα δώσει στις ευπαθείς ομάδες κάτι μεταξύ του 15% και του 25% του πλεονάσματος...

Διαβάστε επίσης:

Το «σκοτεινό» σενάριο της τρόικας

Η τελειωτική κίνηση κ. Γεωργιάδη στη δημόσια υγεία πριν την ευρωβουλή;

Άνθρακες το... κοινωνικό μέρισμα