ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ Σάλεχ: «Το "ΟΧΙ σε όλα" δεν οδηγεί σε μια καλύτερη Ελλάδα»

Αλ Σάλεχ: «Το "ΟΧΙ σε όλα" δεν οδηγεί σε μια καλύτερη Ελλάδα»

Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΑΛ ΣΑΛΕΧ ΣΤΟ NEWSBOMB. Το στέλεχος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ και στενή συνεργάτης του Βενιζέλου καλεί τους πολίτες να κάνουν πέρα την τυφλή οργή.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης η κ. Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, στενή συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι η έλξη που ασκεί το «Όχι σε όλα» είναι κατανοητή υπό μία έννοια αλλά δεν οδηγεί πουθενά.

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση της κυρίας Αλ Σάλεχ:

«Οι δημοσκοπήσεις είναι απεικόνιση της στιγμής επηρεασμένη από τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας. Με το ρυθμό δε που γίνονται πια οι δημοσκοπήσεις, έχουν εξελιχθεί σε μέσο πίεσης των πολιτών προς τα κόμματα της συμπολίτευσης. Οι πολίτες δεν είναι αφελείς. Γνωρίζουν καλά πόσο επηρεάζουν οι δημοσκοπήσεις τα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Οι δε διαδικτυακές δημοσκοπήσεις που γίνονται σε sites περισσότερο καταγράφουν τις τάσεις των «αναγνωστών» της σελίδας.

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη και καλούμενη να σχολιάσω τη δημοσκόπηση του Newsbomb η οποία εν αντιθέσει με τη συνήθη πρακτική αναζητά όχι το «ναι» αλλά το «όχι», θα έλεγα πως έχει ενδιαφέρον ότι τα πολιτικά κόμματα του «Όχι σε όλα» (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ) λαμβάνουν τα μικρότερα αρνητικά ποσοστά. Με χαρακτηριστικότερο όλων το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων που δεν εντοπίζεται σχεδόν καθόλου. Τη Χ.Α. θα μου επιτρέψετε να μην τη σχολιάσω.

Η έλξη που ασκεί το «Όχι σε όλα» είναι κατανοητή υπό μία έννοια αλλά δεν οδηγεί πουθενά. Το «Όχι σε όλα» δεν θα οδηγήσει σε μια καλύτερη Ελλάδα μήτε θα μας βγάλει από την κρίση. Το «Όχι σε όλα» οδηγεί σε μια Ελλάδα του διχασμού μια και το «Όχι» της μίας κοινωνικής ομάδας έρχεται σε σύγκρουση με το «Όχι» της άλλης κοινωνικής ομάδας. Το «Όχι σε όλα» είναι εύκολο πρόταγμα για τα κόμματα που δημαγωγούν και ενδιαφέρονται μόνο να πάρουν εξουσία (για να την κάνουν τι;) εις βάρος των πολιτών και της χώρας.

Ευκαιρίας δοθείσης θα ήθελα να επισημάνω την κινηματική μορφή που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα το ΟΧΙ και το ΑΝΤΙ-. Σε πολλές πρωτεύουσες της Ευρώπης πραγματοποιούνται διαδηλώσεις στις οποίες ετερόκλητοι διαδηλωτές ομογενοποιούνται μέσα από ένα ασαφές ΟΧΙ. Όχι στην Ευρώπη, Όχι στην κυβέρνηση, Όχι στους γάμους ομοφυλοφίλων, Όχι στις εκτρώσεις, κοκ.
Είναι η περίφημη «αρνητική αλληλεγγύη» που είχε εντοπιστεί και το 1930 στην Γερμανία, «μεταξύ ανοργάνωτων μαζών από οργισμένους ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα άλλο κοινό παρά μια ασαφή εκτίμηση ότι τα επιφανή μέλη της κοινωνίας είναι απλώς γελοία υποκείμενα και ότι η συντεταγμένη εξουσία είναι ανόητη και διεφθαρμένη» όπως γράφει η μεγάλη φιλόσοφος Χάνα Άρεντ. Αυτή η «αρνητική αλληλεγγύη» δημιούργησε το γόνιμο έδαφος που έφερε στην εξουσία τον Χίτλερ στην Γερμανία και οδήγησε στον Β' ΠΠ.

Και την Ελλάδα τη κινηματική αυτή μορφή του «Όχι» την είδαμε με το δήθεν δίπολο ανάμεσα σε δήθεν μνημονιακούς και σε δήθεν αντιμνημονιακούς που δίχασε και φασιστοποίησε την κοινωνία και στην πραγματικότητα το μόνο που κατάφερε ήταν να νομιμοποιήσει την Χρυσή Αυγή- όταν οι εκπρόσωποι του νεοναζισμού μπήκαν στα σπίτια μας κρυμμένοι πίσω από το δήθεν αντιμνημονιακό παραπέτασμα. Ευτυχώς, έστω και την τελευταία στιγμή, οι πολίτες βλέπουν πόσο λάθος και πόσο κοινωνικά επικίνδυνο ήταν αυτό το τεχνητό δίπολο.

Τώρα στις εκλογές του Μαΐου οι πολίτες καλούνται να κάνουν πέρα την τυφλή οργή και τα εύκολα αλλά αδιέξοδα ΟΧΙ. Καλούνται να σκεφτούν ορθολογικά και να επιλέξουν με γνώμονα το γενικό καλό και την αλληλεγγύη των γενεών. Καλούνται να ακούσουν και να κατανοήσουν την αλήθεια. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο ριζοσπαστικό, τίποτα πιο επαναστατικό από την αλήθεια. Το Όχι σε όλα δεν είναι η λύση. Όπως δεν ήταν και τότε, το 1930, έτσι δεν είναι και τώρα.

Και όσον αφορά τις ευρωεκλογές, το γενικόλογο «Όχι στην Ευρώπη» δεν είναι απάντηση. Η μόνη απάντηση είναι το ναι σε περισσότερη Ευρώπη, ναι στην προοδευτική Ευρώπη, ναι στην Ευρώπη της εργασίας και της ανάπτυξης, στην Ευρώπη της προστασίας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και του κοινωνικού κράτους, ναι στην Ευρώπη πως πολιτών, αυτή είναι η δική μας Ευρώπη. Η Ευρώπη των σοσιαλιστών. Με όχημα τη Δημοκρατική Παράταξη μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη».

Διαβάστε επίσης:

Δημοψήφισμα newsbomb.gr: «Μαύρο»... δαγκωτό για Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Καμμένος: «Οι πολίτες είναι ανοικτοί να ακούσουν το πρόγραμμά μας»

Κανέλλη: «Δυστυχώς το εκλογικό σώμα δεν δείχνει τάσεις αυτοκριτικής»

Παπαδημούλης: «Ενθαρρυντικό το αποτέλεσμα αλλά καμία επανάπαυση»

Τσούκαλης:«Το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει τα θετικά υπέρ του κόμματος μας»