ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα 4+1 σημεία της προεκλογικής περιόδου

Τα 4+1 σημεία της προεκλογικής περιόδου

Επικοινωνιακά «τρικ» και διλήμματα

Λιγότερες από 70 μέρες απομένουν μέχρι τις διπλές εκλογές του Μαΐου, με την κυβέρνηση να προετοιμάζει ένα επικοινωνιακού τύπου προεκλογικό σπριντ.

Μέσα στο χρονικό διάστημα που απομένει έχουν προγραμματιστεί μια σειρά εξελίξεων και ανακοινώσεων, που μεταξύ άλλων θα έχουν ως στόχο την δημοσκοπική αναβάθμισή της, εν μέσω εύθραυστης ισορροπίας στη Βουλή, καθώς η πλειοψηφία είναι οριακή.

Δείτε τις επόμενες εξελίξεις που θα απασχολήσουν την επικαιρότητα:

Αναβάθμιση από οίκους αξιολόγησης

Δυο διεθνείς οίκοι «χρωστούν» στην Ελλάδα εκθέσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. S&P και Moody's έχουν ήδη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα μετά τα τεστ αντοχής της Blackrock και εκτιμάται ότι θα πράξει το ίδιο και το δημοσιονομικό σκέλος. Οι ίδιες φήμες κάνουν λόγο για κίνηση του S&P στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

Άτυπο Eurogroup στην Αθήνα

Εντός έδρας η Ελλάδα θα επιχειρήσει να δώσει «πανηγυρικό» χαρακτήρα στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Η τριμερής επιτροπή αναμένεται να παραδώσει την έκθεση προόδου που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί.

Επιστροφή στις αγορές

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται εδώ και καιρό να επιστρέψει στις αγορές πριν από τις ευρωεκλογές, με μια δοκιμαστική και μικρή έκδοση. Στόχος θα είναι να αντλήσει περί τα 2-3 δις ευρώ, με λογικό για τα σημερινά δεδομένα επιτόκια, εκδίδοντας ομόλογα 5ετούς διάρκειας.

Εδώ και λίγες εβδομάδες εντείνεται αυτή η φημολογία, με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να κάνει τις σχετικές προετοιμασίες, μετά από απουσία τεσσάρων ετών. Την είδηση επιβεβαίωσε χθες στο δίκτυο Bloomberg, ο Υπουργός υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Πρωτογενές πλεόνασμα

Στις 23 Απριλίου, εν μέσω της επίσημης προεκλογικής περιόδου, η Eurostat θα πιστοποιήσει το τελικό ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Έχοντας αυτό ανά χείρας, το ερχόμενο καλοκαίρι θα ξεκινήσει ο διάλογος για τις δράσεις που θα αναληφθούν από την πλευρά των δανειστών, για το ελληνικό χρέος. Αυτές τις μέρες πάντως, η ΕΛΣΤΑΤ ετοιμάζεται να αποστείλει στην ευρωπαϊκή στατιστική αρχή τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Κοινωνικό μέρισμα

Το οικονομικό επιτελείο «παζαρεύει» με την τρόικα το πώς θα διανείμει το υπερβάλλον πρωτογενές πλεόνασμα. Το κοινωνικό μέρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί την περίοδο του Πάσχα, ως εφάπαξ διαδικασία σε χαμηλοσυνταξιούχους, ένστολους και ευπαθείς ομάδες.

Με τα παραπάνω και εν μέσω προεκλογικής περιόδου, θα πραγματοποιηθεί μια ύστατη προσπάθεια στα τέλη Απριλίου – αρχές Μαϊου για την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2014-17, το οποίο θα περιέχει μέτρα και δεσμεύσεις των επόμενων τεσσάρων ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο, η κυβέρνηση μελετά «μετάθεση» κάποιων κρίσιμων νομοσχεδίων και θεμάτων για την περίοδο μετά το Πάσχα, προκειμένου και αυτά να ενέχουν το δίλημμα για τους υποψηφίους αντάρτες βουλευτές.

Διαβάστε επίσης:

Σαμαράς: Πάνω από 500 εκατ. θα δοθούν σε 1 εκατ. Έλληνες

ΕΚΤΑΚΤΟ: Κλείδωσε η συμφωνία με την τρόικα

Πώς «κόπηκε» το πρωτογενές πλεόνασμα!

«Χέρι» στο πρωτογενές πλεόνασμα βάζει η τρόικα

«Τα μασάει» η τρόικα για το πρωτογενές πλεόνασμα

Η πρόωρη παροχολογία «φρέναρε» το πρωτογενές πλεόνασμα!