ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Wikipedia για Κατσανέβα: Είμαστε όλοι Diu

Wikipedia για Κατσανέβα: Είμαστε όλοι Diu

Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στη Wikipedia και τον Θεόδωρο Κατσανέβα.


Πριν από περίπου δύο χρόνια, το λήμμα της Wikipedia για τον Θεόδωρο Κατσανέβα, που είχε γράψει ο χρήστης Diu, και κυρίως η αναφορά στην φράση του Ανδρέα Παπανδρέου, ότι ήταν όνειδος για την οικογένεια, προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του πανεπιστημιακού και πολιτικού. Ο ίδιος τότε κινήθηκε με εξώδικο και ζήτησε διαγραφή του λήμματος.

Ο Diu αρνήθηκε και ακολούθησε αγωγή από τον κ. Κατσανέβα. Πριν από λίγες μέρες, στις 11 Μαρτίου, εκδικάστηκε η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων και εντός Απριλίου αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου. Πριν αρκετό καιρό δικαστικός κλητήρας παρέδωσε στον Diu αίτηση προσωρινής διαταγής εκδίκασης ασφαλιστικών μέτρων με την οποία ζητούσε «να εκδοθεί προσωρινή διαταγή που να υποχρεώνει τους καθ'ων να απαλείψουν προσωρινά από την περιγραφή του βιογραφικού μου στης Wikipedia τις προσβλητικές της τιμής και της υπολήψεώς μου λέξεις και φράσεις που αναφέρονται στο ιστορικό, μέχρι τη συζήτηση της αιτήσεώς μου και να καταδικασθούν οι εναγόμενοι στην εν γένει δικαστική μου δαπάνη». Έτσι ο Diu εμφανίστηκε ενώπιον του προέδρου υπηρεσίας στα δικαστήρια Ευελπίδων για την εκδίκαση της προσωρινής διαταγής και την επόμενη ακριβώς ημέρα έγινε γνωστό ότι η Πρόεδρος έκανε δεκτή την αίτηση του Θεόδωρου Κατσανέβα.

Ο χρήστης Diu με αυτόν τον τρόπο υποχρεώθηκε να διαγράψει την επίμαχη φράση έως ότου βγει η απόφαση του δικαστηρίου. Και κάπου εδώ ανοίγει ο φαύλος κύκλος καθώς όπως εξηγεί η Wikipedia σε ανακοίνωσή της με τον τίτλο «Είμαστε όλοι Diu» ακόμη και αν ο Diu σβήσει τη σχετική φράση (όπως και έκανε) οι άλλοι χρήστες έχουν το δικαίωμα να το επαναφέρουν!

Ο μόνος τρόπος δηλαδή-πρακτικά- να αντιμετωπίσει ο κύριος Κατσανέβας αυτό που τον ενοχλεί είναι να κάνει σε όλους τους χρήστες που το επαναφέρουν ασφαλιστικά μέτρα καθημερινά, πράγμα ανέφικτο. Η λύση φαίνεται πως θα δοθεί σε λίγες μέρες με την απόφαση του δικαστηρίου καθώς και η απόσυρση ή όχι της επίμαχης λέξης θα είναι και οριστική.

Μάλιστα η Κοινότητα της Wikipedia μαζεύει υπογραφές συμπαράστασης στον Diu και εκατοντάδες χρήστες σχολιάζουν το περιστατικό. Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

O Κατσανέβας κάνει αγωγή σε συντάκτη της Wikipedia