ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέρασαν «νύχτα» αλλαγές στον εκλογικό νόμο

Πέρασαν «νύχτα» αλλαγές στον εκλογικό νόμο

-«Φωτογραφική» απόφαση προς όφελος των προβεβλημένων υποψηφίων

-Γκάφα, σκοπιμότητα ή κουτοπονηριά;

Τα «πάνω - κάτω» φέρνει στην εκλογική διαδικασία η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να αλλάξει τον τρόπο εκλογής δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.

Το υπουργείο εξέδωσε δύο αποφάσεις σχετικά με τις Δημοτικές και τις Περιφερειακές εκλογές 2014 όπου καθορίζονται οι σταυροί προτίμησης καθώς και ο αριθμός των περιφερειακών συμβούλων κάθε εκλογικής περιφέρειας.

Από την απόφαση προκύπτει και ο αριθμός των σταυρών που θα πρέπει να βάλει ο ψηφοφόρος στις δημοτικές εκλογές του 2014 για την εκλογή των δημοτικών συμβούλων αλλά και ο αριθμός των περιφερειακών συμβούλων που θα εκλεγούν με τις Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ειδικότερα:

- Σε δήμους με ενιαία εκλογική περιφέρεια στους οποίους δεν συνιστώνται δημοτικές ή τοπικές κοινότητες, μπορούν να μπουν μέχρι τρεις σταυροί προτίμησης.

- Σε δήμους με ενιαία εκλογική περιφέρεια στους οποίους συνιστώνται δημοτικές ή τοπικές κοινότητες μπαίνουν και πάλι έως τρεις σταυροί, ενώ κάθε συνδυασμός εκτυπώνει ιδιαίτερο ψηφοδέλτιο για κάθε δημοτική ή τοπική κοινότητα. Για τους υποψήφιους της δημοτικής κοινότητας θα μπορούν να μπουν μέχρι δύο σταυροί και της τοπικής μέχρι ένας.

- Κάθε συνδυασμός εκτυπώνει ιδιαίτερο ψηφοδέλτιο και στους δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες. Στην περίπτωση αυτή θα μπαίνουν έως τρεις σταυροί. Αν η εκλογική περιφέρεια εκλέγει μέχρι τρεις συμβούλους θα μπαίνει ένας σταυρός. Για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους των λοιπών εκλογικών περιφερειών θα μπαίνει μέχρι ένας σταυρός, για τους υποψήφιους της δημοτικής κοινότητας μέχρι δύο και της τοπικής κοινότητας μέχρι ένας σταυρός.

Τι θέλουν να κάνουν;

Μέχρι σήμερα, οι κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων μπορούσαν να βάζουν μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης. Έτσι, δινόταν η δυνατότητα να πάρουν κάποιους σταυρούς και τα λιγότερο προβεβλημένα ονόματα των ψηφοδελτίων.

Πλέον, με τη συγκεκριμένη απόφαση οι κάτοικοι των δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων στερούνται του δικαιώματος των 3 ψήφων και θα βάζουν μόνο έναν, ενώ παράλληλα οι λιγότερο γνωστοί υποψήφιοι ή εκείνοι που δεν έχουν τη δύναμη να κάνουν μεγάλη προεκλογική εκστρατεία μένουν στην αφάνεια.

Είναι προφανές πως η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών είναι «φωτογραφική» και προς όφελος των πιο προβεβλημένων υποψηφίων.

Το ερώτημα είναι γιατί;

Κάποιοι μιλούν ήδη για «γκάφα». Άλλοι για σκοπιμότητα. Άλλοι για «κουτοπονηριά».

Μπορεί να μας απαντήσει το υπουργείο Εσωτερικών με ποιο σκεπτικό προχώρησε στη συγκεκριμένη απόφαση και που αποσκοπεί;

Διαβάστε επίσης:

ΠΡΟΣΟΧΗ: Λήγει η προθεσμία για εγγραφές - μεταδημοτεύσεις ετεροδημοτών

Τα 4+1 σημεία της προεκλογικής περιόδου