ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα το Eurogroup: Δόση σε… δόσεις!

Στην Αθήνα το Eurogroup: Δόση σε… δόσεις!

-Σε δήλωση στήριξης ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση

-Πότε και πώς θα γίνει η εκταμίευση των χρημάτων

Η οικονομική καρδιά της Ευρώπης χτυπάει στην Ελλάδα. Όλοι οι υπουργοί Οικονομικών, οι Κεντρικοί Τραπεζίτες, Εμπορικοί Τραπεζίτες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρίσκονται στην ελληνική πρωτεύουσα για τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Ζάππειο.

Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή, η ελληνική κυβέρνηση περιμένει από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να προχωρήσουν σε μια πρώτη δήλωση προόδου της ελληνικής οικονομίας, ώστε την Μεγάλη Πέμπτη, 17 Απριλίου, σε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup Working Group να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης ύψους 8,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξεταστεί μόνον το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των υπολειπόμενων 10 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Από τη στιγμή που τα εθνικά κοινοβούλια της Γερμανίας, της Φιλανδίας, της Ολλανδίας και άλλων χωρών δώσουν την έγκρισή τους θα υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup Working Group στην οποία θα αποφασισθεί η χορήγηση της δόσης.

Η εκταμίευση της δόσης αναμένεται να γίνει στο διάστημα 22-24 Απριλίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι αύριο «θα αναγνωριστούν οι θυσίες του ελληνικού λαού και οι προσπάθειές του», ενώ ερωτηθείς για το αν περιμένει κάποια δήλωση στήριξης απάντησε «θα δούμε».

Η δικομματική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην πλήρη υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει καθώς στο επιτελείο του Πρωθυπουργού εκτιμάται ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος όχι μόνον για την καταβολή του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και για την έξοδο της χώρας στις αγορές. Οποιαδήποτε αίσθηση αστάθειας θα ήταν καταστροφική, όπως τονίζουν στελέχη του ΥΠΟΙΚ.

Η πολιτική μάχη που θα δοθεί στο Eurogroup έχει να κάνει με το τον χρόνο που θα πρέπει να εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα για την τμηματική καταβολή της δόσης, με τους εταίρους να προειδοποιούν πως αν οι ελληνική πλευρά δείξει ότι υπαναχωρεί οι συνθήκες στις αγορές θα επιδεινωθούν, καθώς έτσι κι αλλιώς είναι συγκυριακές.

Επικοινωνιακό μπαράζ από τους δανειστές... αλλά για την ταμπακιέρα (δηλαδή το χρέος) κουβέντα!

Το έχουμε ξαναγράψει, και όλα δείχνουν ότι επιβεβαιώνεται: το διήμερο Eurogroup στην Αθήνα αναμένεται να εξελίχθεί στην "επιτομή" της πλέον πανηγυρικής φιέστας που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια κατά την διάρκεια της κρίσης. Κάτι οι επικείμενες ευρωεκλογές, κάτι η απόφασή τους να δώσουν ενεργή πολιτική στήριξη στον Σαμαρά, και κάτι η ανάγκη να δείξουν ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές λιτότητες που εφαρμόζουν σε χώρες όπως η Ελλάδα, αποδίδουν καρπούς, έχουν οδηγήσει τους δανειστές μας στην απόφαση να "τα δώσουν όλα" σε θετικά λόγια για την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα αλλά, κυρίως, για το έργο της ελληνικής κυβέρνησης.

Η πιο ηχηρή παρέμβαση, σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πηγές, αναμένεται να έρθει από τον Πρόεδρο του Eurogroup Γέρουν Ντάισεμπλουμ, ο οποίος προγραμματίζει μία ιδιαίτερα ένθερμη τοποθέτηση υπέρ της Ελλάδας. Εξίσου θετικά- αλλά πιο μετριοπαθή λόγια- θα έρθουν από τον Βόλφγκαν Σόιμπλε.

Όμως απ' όλες οι τοποθετήσεις που θα γίνουν, θα εκλείπει ένας βασικός παρονομαστής, τον οποίον έχουν αποδείξει ότι θέλουν να ξεχνούν οι δανειστές μας: είναι ο παρονομαστής του χρέους, μία υπόθεση που εδώ και χρόνια λιμνάζει χωρίς τα κέντρα λήψης αποφάσεων του εξωτερικού να φαίνονται διατεθειμένα να αναλάβουν τις πρωτοβουλίες εκείνες ώστε να ελαφρυνθεί η Ελλάδα με τρόπο που θα τις επιτρέψει να επιστρέψει με βιώσιμο τρόπο πίσω στην ανάκαμψη.
Και ποιος θα είναι αυτός ο τρόπος; Οι Βρυξέλλες- και ειδικότερα οι Βορειοευρωπαίοι- είναι πρόθυμοι να δώσουν ελαφρύνσεις υπό μορφή μειώσεων επιτοκίων και επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής των δανείων.

Δεν προτίθενται όμως να πουν το "ναι" σε γενναίο κούρεμα, που πολλοί οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι θα χρειαστεί η Ελλάδα. Μάλιστα προκαλεί ερωτήματα- και για ορισμένους είναι δεκτική κριτικής- η στάση της κυβέρνησης με τον Πρωθυπουργό στην πρόσφατη συνέντευξη του να χρησιμοποιεί την φράση ότι "δεν μας ενδιαφέρει τόσο το πώς θα γίνει η ελάφρυνση χρέος, αλλά το να γίνει σύντομα". Η αποστροφή του Πρωθυπουργού είναι δηλωτική της απόφασης που σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη ληφθεί στο παρασκήνιο ώστε "η ελάφρυνση να υπάρξει, αλλά να είναι μόνο ελάφρυνση και τίποτα παραπάνω". Κοινώς να ξεχάσουμε οποιαδήποτε ζημία των δανειστών μας επί των ελληνικών δανείων.

Θα είναι όμως αυτή επαρκής λύση για την χώρα μας; Το μέλλον θα δείξει. Το βέβαιο είναι ότι μέχρι τότε- δηλαδή μέχρι το φθινόπωρο οπότε και είναι προγραμματισμένες οι όποιες αποφάσεις- θα βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο έξωθεν στήριξης, αλλά και αβεβαιότητα για το μέλλει γενέσθαι σε σχέση με ζητήματα- όπως το χρέος- που άπτονται άμεσα της δημοσιονομικής βιωσιμότητας των ελληνικών προσπαθειών.

Όλα αυτά πάντως θα ξεχαστούν κατά το πανηγυρικό διήμερο του Eurogroup, όπου πρέπει να περιμένουμε να ακούσουμε τους διθυράμβους που θα έχουν ετοιμάσει οι Ευρωπαίοι υπέρ της χώρας μας. Θα είναι όμως αυτοί αρκετοί για να κάμψουν τις επιφυλάξεις μας για αυτό που θέλουν να μας πείσουν; Ότι δηλαδή... "όσοι εμείς κοιμόμαστε, η τύχη μας δουλεύει"! Είναι άραγε έτσι τα πράγματα;...

Διαβάστε επίσης:

Υπό δρακόντεια μέτρα το Eurogroup και το Ecofin στην Αθήνα

Κλείνουν το απόγευμα οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα και Ακρόπολη

Τρίτη και Τετάρτη το άτυπο Ecofin στο Ζάππειο - Ποιοι μετέχουν

Μετά το Πάσχα η εκταμίευση της δόσης

Πού «ποντάρει» ο Σαμαράς

Ετοιμάζουν την πανηγυρική φιέστα της Πρωταπριλιάς!

Μέρκελ: Κανείς δεν θέλει περισσότερο από μένα την επιτυχία της Ελλάδας

Στηρίζουν Σαμαρά οι δανειστές εν όψει ευρωεκλογών