ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πότε οι «κασέτες» ρίχνουν κυβερνήσεις

Πότε οι «κασέτες» ρίχνουν κυβερνήσεις

Το απόλυτα καταγγελλόμενο –από άποψη συχνής αναφοράς στην πολιτική ατζέντα- θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών και των κρυφών βιντεοσκοπήσεων, μπορεί να μπαίνει στην «πυρά» για το φαίνεσθε, στην πράξη, όμως, μάλλον έχει νομιμοποιηθεί ως πρακτική διαφόρων κέντρων ή παράκεντρων που θέλουν να προκαλέσουν πολιτικές αναταραχές.

Για ποιες υποκλοπές μιλάμε; Για ίωση επρόκειτο που σαρώνει όλες τις χώρες!

Και φυσικά, αυτές οι πρακτικές δεν εφαρμόζονται μόνο στη χώρα μας. Σ’ όποια χώρα κι αν κοιτάξουμε, όλο και κάποιο σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών ή παράνομων βιντεοσκοπήσεων που προκάλεσε στο παρελθόν αλλά και προκαλεί και τώρα μείζον πολιτικό θέμα, θα βρούμε.

Δυστυχώς, η παράνομη βιντεοσκόπηση της συζήτησης του Η. Κασιδιάρη με τον Τάκη Μπαλτάκο είναι ένα ακόμη σημείο σε μία σκοτεινή πραγματικότητα στην οποίαν έχουν μάθει να δραστηριοποιούνται και κυρίως να θρέφονται τα παράκεντρα οποιουδήποτε είδους που θρέφουν «παρακυβερνήσεις».

Ας δούμε τι συμβαίνει εκτός τειχών…

Πριν από λίγο καιρό προκλήθηκε αναταραχή στον πολιτικό κόσμο της Γαλλίας (ακόμη δεν έχουν σβήσει τα απόνερα) μετά τις αποκαλύψεις των κλεμμένων συνομιλιών του πρώην γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί με τον σύμβουλο επικοινωνίας του, πρώην δημοσιογράφο και ιστορικό Πατρίκ Μπουισόν. Τα στελέχη του UMP θεωρούν τον Μπουισόν στον οποίον καταλογίζουν έντονη ακροδεξιά επιρροή στον Σαρκοζί, ως τον κύριο πρωταγωνιστή αυτών των υποκλοπών. Πρώην σύμβουλος του Σαρκοζί, προερχόμενος από τη γαλλική άκρα Δεξιά και το προσκείμενο στο Εθνικό Μέτωπο περιοδικό Minute, ο Μπουισόν έδωσε στη δημοσιότητα αυτές τις συνομιλίες στις οποίες ακούγεται ο Σαρκοζί να κατηγορεί με χυδαίες εκφράσεις υπουργούς και βουλςυτές λίγες ώρες μετά τον γαλλικό ανασχηματισμό.

Μετά την αποκάλυψη των συνομιλιών, ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αρλέμ Ντεζίρ χαρακτήρισε την πενταετία της προεδρίας Σαρκοζί ως «μία πενταετία με μηχανορραφίες, προδοσίες, κυνισμό, χρήμα και περιφρόνηση του κράτους».

Η «έρευνα», πάντως, η οποία είχε και τις «ευλογίες» της κυβέρνησης του Ζαν-Μαρκ Ερό, ξεκίνησε μετά από καταγγελίες που ήθελαν βασικό χρηματοδότη της προεκλογικής καμπάνιας του Σαρκοζί το 2007 τον πρώην ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι.

Πάντως, ο Σαρκοζί με άρθρο του στη Λε Φιγκαρό κατηγόρησε τους εισαγγελείς που έδωσαν το πράσινο φως για την παρακολούθηση των επικοινωνιών του υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για «ισχυρό πλήγμα στους δομικούς θεσμούς της δικαιοσύνης».

Σχεδόν την ίδια περίοδο στη γειτονική μας Τουρκία σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναρτάται ένα ηχητικό απόσπασμα στο οποίο ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίνει οδηγίες για τη δημοσιοποίηση ενός ερωτικού βίντεο στο οποίο φέρεται να πρωταγωνιστεί ο πρώην πρόεδρος του Λαϊκού Ρεμπουπλικανικού Κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ.

Απλή η ιστορία: υπό την πίεση του ερωτικού βίντεο και την αποκάλυψη του ερωτικού σκανδάλου ο Μπαϊκάλ παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος το 2010. Κάτι τέτοιο δεν έγινε με τον Ταγίπ Ερντογάν όταν αποκαλύφθηκε το βρώμικο παρασκήνιο.

Αλλά και στη Βουλγαρία τον τελευταίο καιρό έχει ξεσπάσει σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών με πρωταγωνιστές τον πρώην πρόεδρο Γκεόργκι Παρβάνοφ, τον διάδοχό του Ρόσεν Πλέβνελιεφ και άλλων κορυφαίων βούλγαρων αξιωματούχων.

Υποκλοπές και παραιτήσεις

Το 2010 ο πρωθυπουργός της αυτόνομης βρετανικής επαρχίας στη Βόρεια Ιρλανδία, Πίτερ Ρόμπινσον, ανακοίνωσε την αποχή από τα καθήκοντα του για έξι εβδομάδες μέχρις ότου «καθαρίσει» το όνομά του. Τι είχε συμβεί; Μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών είχε αποκαλυφθεί η εξωσυζυγική σχέση της 60χρονης συζύγου του με έναν μπάρμαν. Το ερωτικό σκάνδαλο που είχε και μυρωδιά οικονομικής κατάχρησης από την πλευρά του συζύγου ήταν ικανό να οδηγήσει τον Ρόμπινσον σε μία μίνι παραίτηση.

Η Ιρλανδία κατέχει ίσως την πιο ενδιαφέρουσα παραίτηση (μόνιμη) πρωθυπουργού, του Charles Haughey, έντεκα χρόνια (!) μετά την αποκάλυψη ενός σοβαρού σκανδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών δύο κορυφαίων πολιτικών συντακτών της χώρας.

Το 2003 στα Σκόπια παραιτήθηκε η επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας και πρώην υπουργός Εσωτερικών, Ντόστα Ντίμοφσκα η οποία πρωταγωνιστούσε σε σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών το 2001. Η γυναίκα αυτή είχε στήσει έναν πρώτης τάξεως μηχανισμό με τον οποίον παρακολουθούσε, υπουργούς, διπλωμάτες, στρατιωτικούς και φυσικό τον ίδιον τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ. Φυσικά όταν ξέσπασε το σκάνδαλο την άφησαν στην θέση της. Δύο χρόνια, μετά όμως, στα Σκόπια προκλήθηκε σάλος με την απόφαση του τότε προέδρου Τραϊκόφσκι να την απαλλάξει από τις κατηγορίες για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Εγχώριες υποκλοπές

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η δικογραφία για το κορυφαίο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών της περιόδου 1988-1991 (διακυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη), την με πρωταγωνιστή το ιστορικό πια πρόσωπο Χρήστο Μαυρίκη, αριθμεί ακόμη 18.000 σελίδες! Για την συγκεκριμένη υπόθεση παραπέμφθηκαν κορυφαία πολιτικά πρόσωπα στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ανάμεσα τους ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη. Ακολούθησε… «αμνήστευση» με τις ευλογίες του ΠΑΣΟΚ.

Αρκετά χρόνια μετά ο Χρήστος Μαυρίκης δήλωνε: «Η κυρία Μπακογιάννη έχει εμπειρία, γνωριμίες και διαθέτει πολιτικό υπόβαθρο για να σταθεί εντός και εκτός Ελλάδας. Ο κ. Σαμαράς απουσίαζε πολλά χρόνια από την ενεργό πολιτική, οπότε είναι δύσκολο να παρακολουθήσει τις εξελίξεις».

Την περίοδο 2004-2005 η χώρα μας ταλανίζεται από ένα ακόμη σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών με τραγική κατάληξη την αυτοκτονία(;) στελέχους της εταιρείας Vodafone, Κ.Τσαλικίδη. Τι είχε συμβεί; Σε έναν έλεγχο του λογισμικού στην εταιρεία αποκαλύπτεται ότι παρακολουθούνται 100 τηλέφωνα (μέσω καρτοκινητών «σκιά»), ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και κορυφαίων πολιτικών προσώπων της τότε κυβέρνησης. Και μετά; Η υπόθεση είχε κλείσει μέχρι που «ξανάνοιξε» το 2012.

Ναι, αυτά συμβαίνουν εντός και εκτός Ελλάδος, αλλά και άλλα πολλά…

Πάντως, την ώρα που στη χώρα μας έχουν φουντώσει οι νομικές συζητήσεις περί του υποκλαπέντος υλικού, με τον Η. Κασιδιάρη να ελέγχεται για κακούργημα, ανά τον κόσμο τα διάφορα «παράκεντρα» εξακολουθούν να κινούν τα πολιτικά νήματα ή αν θέλετε τα νήματα της «παρά εξουσίας» μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών ή παράνομων βιντεοσκοπήσεων.

Δημοκρατία; Θεσμοί; «Μοντάζ έγινε», όπως ισχυρίστηκε για την δική του υπόθεση και το Ταγίπ Ερντογάν…

Διαβάστε επίσης:

Για άλλη μια φορά διεθνώς ρεζίλι

Σαμαράς: Πολέμησα τη Χ.Α. σκληρότερα από οποιοδήποτε άλλο

Με ποιους βουλευτές μιλούσε ο Κασιδιάρης