ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζημαρκάκης: Επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών στις χώρες που ανήκουν

Χατζημαρκάκης: Επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών στις χώρες που ανήκουν

Να επιστρέψουν οι πολιτιστικοί θησαυροί στις χώρες που ανήκουν, ζήτησε ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος των Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης με ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο κ. Χατζημαρκάκης μίλησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του θέματος για την “επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών που έχουν παράνομα απομακρυνθεί από το έδαφος κράτους – μέλους”. Κατέθεσε δε συγκεκριμένη πρόταση με την οποία ζητά να μην περιοριστεί η επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών μόνο σε όσους απομακρύνθηκαν από τις χώρες τους τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά να διευρυνθεί ο χρόνος. Παράλληλα πρότεινε τη δημιουργία ευρωπαϊκού καταλόγου στον οποίο θα καταγραφούν απ' όλα τα μουσεία οι θησαυροί με στόχο να επιστραφούν στις χώρες που ανήκουν.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής, ανέφερε στην ομιλία του:

«Η επιστροφή των πολιτιστικών θησαυρών είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Ευρώπης σήμερα.

Είναι ένα ευαίσθητο θέμα που απασχολεί εκατομμύρια πολίτες και μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες μπορούμε να αναδείξουμε το σεβασμό μας προς τις χώρες που έχουν πολιτιστικούς θησαυρούς και να είναι μια πράξη αλληλεγγύης που θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα στους λαούς της Ευρώπης.

Ζητούμε, να μην περιοριστούμε μόνο στα αντικείμενα που έφυγαν από μια χώρα πρόσφατα (μετά το 1992) αλλά να μεγαλώσει η λίστα και να περιλάβει θησαυρούς και από προηγούμενα χρόνια.

Ζητούμε επίσης, να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός κατάλογος στον οποίο τα Μουσεία θα καταγράψουν όλα τα αντικείμενα που έχουν φύγει από μια χώρα και θα πρέπει να γυρίσουν πίσω σε αυτήν, υποχρεωτικά».

Διαβάστε επίσης:

Γ.Χατζημαρκάκης: Τα πρώτα ονόματα των «Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών»

Χατζημαρκάκης: Ο Σαμαράς να θέσει το ζήτημα του κατοχικού δάνειο