ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκτόνωση της κρίσης στο ΠΑΣΟΚ δια... ανασχηματισμού

Εκτόνωση της κρίσης στο ΠΑΣΟΚ δια... ανασχηματισμού

Το σκληρό παζάρι για το μοίρασμα μεταξύ «γαλάζιων» και «πράσινων» κυβερνητικών θώκων

Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ένας σαρωτικός ανασχηματισμός θα δώσει πνοή στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και ενδεχομένως και «αέρα νίκης» ενόψει των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών.

Εκείνο ωστόσο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως εκτός από τον Αντώνη Σαμαρά, στα ευεργετικά αποτελέσματα ενός ανασχηματισμού ποντάρει ακόμα περισσότερο ο Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου προκειμένου να υπερβεί την εσωκομματική κρίση στο ΠΑΣΟΚ.

Ο Πρόεδρος του και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φαίνεται πως δέχεται εισηγήσεις ώστε να μετατρέψει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης σε δικό του προσωπικό «πλεονέκτημα», ως έναν τρόπο να εκτονώσει την γκρίνια βουλευτών του και να ρυθμίσει τις εσωκομματικές ισορροπίες στη Χαριλάου Τρικούπη που το τελευταίο διάστημα εμφανίζει εικόνα «ξεκούρδιστης μπάντας».

Είναι γνωστό ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δημιουργούν κατά κύριο λόγο οι φίλα προσκείμενοι στο λεγόμενο Παπανδρεϊκό στρατόπεδο, μεταξύ των οποίων οι κύριοι Θάνος Μωραϊτης, Κώστας Τριαντάφυλλος αλλά και ο Μιχάλης Κασσής.

Μεγάλο πονοκέφαλο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να προκαλούν και άλλοι βουλευτές που στο παρελθόν δήλωναν ανοικτά υποστηρικτές του και είχαν μάλιστα χαρακτηριστεί ακραιφνείς Βενιζελικοί. Σήμερα, κάποιοι εξ αυτών, ασκούν πολύ σκληρή κριτική στις επιλογές του Βενιζέλου, όπως για παράδειγμα ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος!

SAM BENI

Αυτή την στιγμή που ο ανασχηματισμός επανέρχεται ως προοπτική στο πολιτικό προσκήνιο, ο Βενιζέλος σκέφτεται να ακολουθήσει την στρατηγική που λέει ότι «λίγο τυράκι είναι αρκετό για να κάνει αρκετούς να πάψουν να γκρινιάζουν».

Κύκλοι του περιβάλλοντος Βενιζέλου φέρονται να έχουν αρχίσει να σχηματοποιούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο ένας πιθανός ανασχηματισμός θα μπορούσε να συμπεριλάβει μέχρι πρότινος "αντιρρησίες" μέσα στο ΠΑΣΟΚ ώστε να "χαλυβδωθεί" η συνοχή της Κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Φυσικά ένα τέτοιο σχέδιο προϋποθέτει ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να αυξήσει και τον αριθμό των πράσινων στελεχών που θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση είτε ως υπουργοί, είτε ως υφυπουργοί.

Κι εδώ είναι που θα παιχτεί ένα ιδιαίτερα κρίσιμο παρασκηνιακό μπρα-ντε-φέρ μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου, σε ότι αφορά την "κατάτμηση" του νέου κυβερνητικού σχήματος μεταξύ "γαλάζιων" και "πράσινων" στελεχών. Το "παζάρι" για το πόσες "πράσινες" κυβερνητικές θέσεις θα κερδίσει τελικά ο κ. Βενιζέλος επιπλέον αυτών που έχει μέχρι στιγμής το ΠΑΣΟΚ, θα εξαρτηθεί από το πόσο υποχωρητικός θα είναι ο Σαμαράς στις αξιώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν φαντάζει εύκολο, δεδομένου ότι και στον προηγούμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης με την συμμετοχή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ- οι αντιδράσεις από την πλευρά της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήταν πολλές και έντονες.

Πολλοί νεοδημοκράτες πρόβαλαν τότε το επιχείρημα ότι «η ΝΔ είναι στην κυβέρνηση, αλλά το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία...». Γι' αυτό και η αναλογία μεταξύ "γαλάζιων" και "πράσινων" κυβερνητικών θώκων θα είναι ένας δύσκολος γρίφος που θα έχουν μπροστά τους Σαμαράς και Βενιζέλος για να επιλύσουν.

Διαβάστε επίσης:

Σαρωτικός ανασχηματισμός μετά τις ευρωεκλογές

Ανασχηματισμός αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, εκτός αν...

Εκλογές το Φθινόπωρο σχεδιάζουν Σαμαράς - Βενιζέλος

Τι ξημερώνει η 26η Μαΐου για τα κόμματα και τη χώρα

Με «αλυσίδες» θέλουν να κρατήσουν δεμένη την Ελλάδα σε μνημόνια

Επιβραβεύει τον «υπονομευτή» της υγείας ο Σαμαράς...Πόσο πιο κάτω πια;