Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείο Ανάπτυξης

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείο Ανάπτυξης

Με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, να τονίζει τα βασικά σημεία – «κλειδιά» που θα σηματοδοτήσουν την αλλαγή στην εικόνα της επιχειρηματικότητας στη χώρα, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) επί της αρχής του από την Επιτροπή το σχέδιο νόμου για την «απλούστευση της διαδικασίας άσκησης οικονομικής δραστηριότητας».

 

Ο κ. Χατζηδάκης αφού ενημέρωσε ότι υπάρχει προοπτική βελτιώσεων με βάση τις προτάσεις των κομμάτων, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι με τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία μετατίθενται οι έλεγχοι για την έκδοση άδειας μιας επιχείρησης από το στάδιο πριν από την αδειοδότηση στο στάδιο κατά τη λειτουργία, ώστε να μην υπάρχουν πλέον γραφειοκρατικά εμπόδια.

Όπως είπε ο υπουργός, έτσι δίνεται και η δυνατότητα ασφελέστερου ελέγχου, καθώς ο έλεγχος θα γίνεται κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της επιχείρησης και θα στηρίζεται σε πρότυπα και προδιαγραφές. Επίσης, δίνει τη δυνατότητα διεξαγωγής ελέγχου και από πιστοποιημένους φορείς, όχι μόνο από τη δημόσια διοίκηση, ενώ δίνει τη δυνατότητα προαδειοδότησης για τα επιχειρηματικά πάρκα έτσι ώστε για τις επιχειρήσεις που θα εγκαθίστανται εκεί να μην απαιτείται αδειοδότηση.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο εισάγει το κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης των αδειοδοτήσεων και των ελέγχων, ένα κεντρικό ηλεκτρονικό μητρώο, στο οποίο θα υποβάλλονται οι αιτήσεις αφενός, αφετέρου θα μπορεί να έχει κανείς γενική εποπτεία σε σχέση με τις άδειες που δίνονται.