ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα... όπλα για τον αιγιαλό και οι βουλευτές της ΝΔ - Χαστούκια στον Στουρνάρα...

Στα... όπλα για τον αιγιαλό και οι βουλευτές της ΝΔ - Χαστούκια στον Στουρνάρα...

Μόνο όσοι είναι προκλητικά επικίνδυνοι για τα συμφέροντα της Ελλάδας και υπηρέτες επιχειρηματικών συμφερόντων μπορούν να πουν «ναι» στο ξεπούλημα και το χτίσιμο του αιγιαλού

Έντονες είναι οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί τόσο από βουλευτές όσο και από νομικούς για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την «οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας».

Αντίθετοι μάλιστα με το νομοσχέδιο είναι και δύο βουλευτές κομμάτων της κυβέρνησης...

Οι Οδυσσέας Κωσταντινόπουλος και Φωτεινή Πιπιλή αντέδρασαν έντονα στις διατάξεις του νομοσχεδίου με την δεύτερη μάλιστα να το χαρακτηρίζει «τέρας».

«Διαβάζοντας το νομοσχέδιο που έχει βγει σε διαβούλευση για αιγιαλούς και παραλίες, απλώς μου «έπεσαν τα μαλλιά» και τόλμησα να δηλώσω δημόσια πρώτη και μόνη ως βουλευτής ότι πρόκειται για νομοσχέδιο-τέρας!

Για κάποιον που δεν μπορεί να διαβάσει νομοσχέδια, είναι δύσκολο να αντιληφθεί πόσο επικίνδυνο θα είναι για τον τόπο ένα νομοσχέδιο το οποίο στην ουσία όχι μόνο δεν θεραπεύει τα εκτρώματα του παρελθόντος στις παραλίες, στον αιγιαλό, στις λίμνες και στα ποτάμια, όχι μόνο δεν τιμωρεί τους καταπατητές, αλλά κάνει τον φυσικό μας πλούτο ακόμα πιο ξέφραγο αμπέλι έναντι οικονομικού-τρομάρα μας-οφέλους.

Εγώ θα πω το απλό: Μπάτε σκύλοι, δήμαρχοι και αλέστε. Βάλτε όπου γουστάρετε ομπρέλες, ξαπλώστρες, σουβλάκια, μπύρες, καντίνες στις παραλίες, βάλτε και στη διαπασών μπουζουξίδικα άσματα και άμα είσαι και καταπατητής ξενοδόχος ή ιδιώτης, δώσε κάτι να τελειώνουμε με την περίπτωσή σου. Κανείς νοήμων δεν έχει αντίρρηση να αξιοποιηθεί ο φυσικός πλούτος, όχι όμως με αναγνώριση αυθαιρεσιών, αλλά με αυστηρή χωροταξική πολιτική, για την οποία αρμόδιο είναι το ΥΠΕΚΑ ή διάφορα εξειδικευμένα ινστιτούτα και υπηρεσίες», ανέφερε η Φωτεινή Πιπιλή.

«Το νομοσχέδιο που αφορά σε ρυθμίσεις για τη χρήση αιγιαλού και παραλίας, όπως έχει διατυπωθεί στη διαβούλευση, δεν περνάει από τη Βουλή», τονίζει στη RealNews ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Αρκαδίας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και συμπληρώνει:

«Η ανεξέλεγκτη και χωρίς περιορισμούς ιδιωτική εκμετάλλευση δεν είναι αποδεκτή. Πρέπει να διασφαλίζονται με σαφέστατο τρόπο η ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες, η ισορροπημένη περιβαλλοντικά και οπωσδήποτε η καλαίσθητη τουριστική ανάπτυξη. Το νομοσχέδιο οφείλει να συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο αιγιαλός δεν μας ανήκει, είναι αγαθό που πρέπει να το διατηρήσουμε στην ίδια ή και σε καλύτερη κατάσταση για τις επόμενες γενιές. Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που διασφαλίζουν τα παραπάνω και περιμένει αυτές οι προτάσεις να ενσωματωθούν».

Αντιδράσεις από τον επιστημονικό κόσμο

Όπως αναφέρει η RealNews, το σύνολο του επιστημονικού κόσμου χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο ως δώρο σε επιχειρηματικά συμφέροντα που αδημονούν να επιχωματώσουν και τσιμεντοποιήσουν τεράστιες αποστάσεις των ακτών.

Ουσιαστικά, μέσω του νομοσχεδίου, δίνεται το δικαίωμα σε εργολαβικά συμφέροντα να επεκταθούν στις ελεύθερες παραλίες, να τις ιδιωτικοποιήσουν προς το συμφέρον τους και να μεταβάλουν τη χρήση αιγιαλών σε περιοχές «φιλέτα», όπως αυτές του Ελληνικού, του Αστέρα Βουλιαγμένης, της Αναβύσσου και δεκάδων άλλων σε όλη τη χώρα.

Η θύελλα αντιδράσεων που έχει προκληθεί αναμένεται να οδηγήσει σε προσφυγές για την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου, πριν καν αυτό κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δεν είναι κάτι άλλο παρά εκτεθειμένος, αφού δέχεται χαστούκια από ανθρώπους της κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης:

Οργή λαού για το Ν/Σ έκτρωμα: «Κάτω τα χέρια από τον αιγιαλό»!

Τρεμόπουλος: Να αποσυρθεί το «τερατούργημα» για τον αιγιαλό

Ντροπή! Νομιμοποιούν τα αυθαίρετα εντός του αιγιαλού

«Αντάρτικο» από την Πιπιλή: Δεν ψηφίζω το ν/σ για τον αιγιαλό