ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η ενέργεια

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η ενέργεια
Συνάντηση του πρωθυπουργού και της Τίνας Μπιρμπίλη για υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ΔΕΗ-ΚΑΠΕ...

Ο τομέας της ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής, κάτι που θα επιβεβαιωθεί στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου και της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνας Μπιρμπίλη, στο γραφείο του πρώτου, στη Βουλή.

Εκεί, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός και ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, Ματθαίος Σανταμούρης, θα υπογράψουν Μνημόνιο Συνεργασίας των δύο φορέων που αφορά στο πρόγραμμα «Υλοποίηση επενδύσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στον οικιακό τομέα μέσω της υπογραφής Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ)».

Με αντικείμενο την αποτίμηση των παρεμβάσεων στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 πραγματοποιήθηκε χθες άτυπη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.

Όσον αφορά τη ΔΕΠΑ, προχωρά η μελέτη για το εάν είναι βέλτιστο να αποσχιστεί ο ΔΕΣΦΑ και τι μέλλει γενέσθαι με την «option» της ΔΕΗ. Η μελέτη αναμένεται να είναι έτοιμη μετά από το Πάσχα και η προκήρυξη για τον διαγωνισμό της πώλησης θα γίνει εντός του 2011.

Επίσης, προχωρούν οι διαδικασίες για τον ΟΤΕ, ενώ μετά το Πάσχα αναμένεται να προσληφθούν οι σύμβουλοι για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Βάσει των αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής, θα προχωρήσουν, μεταξύ άλλων, η πώληση ποσοστού του ΟΤΕ εντός του έτους, η πώληση έως 31% της ΔΕΠΑ το 2011, η πώληση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΛΑΡΚΟ εφέτος, η διάθεση μετοχών έως 17% της ΔΕΗ το 2012 (με διατήρηση του δημόσιου ελέγχου και του μάνατζμεντ), καθώς και η πώληση ολόκληρης της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ.