ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2014-Κομισιόν: Αποτίμηση την επομένη της ψηφοφορίας

Ευρωεκλογές 2014-Κομισιόν: Αποτίμηση την επομένη της ψηφοφορίας

Προκαταρκτικές ζυμώσεις για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Κομισιόν - στη βάση του πλαισίου εκλογής που ορίζει η Συνθήκη της Λισαβόνας - αναμένονται στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συγκαλεί την προσεχή Τρίτη στις Βρυξέλλες ο Χέρμαν βαν Ρομπάι για την αποτίμηση του αποτελέσματος της ευρωκάλπης.

Θα προηγηθεί συνεδρίαση των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών σε επίπεδο ηγετών.

«Θα είναι πολύ νωρίς να αποφασίσουμε ονόματα» τονίζει ο πρόεδρος της ΕΕ στην επιστολή με την πρόκληση που απευθύνει προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των «28», σημειώνοντας ωστόσο ότι η συζήτηση κατά τη διάρκεια του δείπνου θα επικεντρωθεί στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την επιλογή του προέδρου της Κομισιόν, όπως ορίζει η Συνθήκη της Λισαβόνας.

Μέχρι σήμερα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ επέλεγαν, κεκλεισμένων των θυρών, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Βάσει της ισχύουσας Συνθήκης της Λισαβόνας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προτείνουν για πρώτη φορά το πρόσωπο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Το πρόσωπο αυτό θα πρέπει στη συνέχεια να εκλεγεί με απόλυτη πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (376 ψήφους).

Σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε σε βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι υπενθύμισε ότι βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας, ο υποψήφιος για την προεδρία της Επιτροπής θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει την απόλυτη πλειοψηφία της Ευρωβουλής, καθώς και την ευρεία πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Θα ζητήσω τη γνώμη του Κοινοβουλίου, πρώτα του προέδρου και στη συνέχεια των επικεφαλής των ομάδων και θα προσπαθήσουμε, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, να βρούμε μία λύση που να είναι όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη και που θα μειώνει τις πιθανότητες μιας σύγκρουσης μεταξύ των θεσμικών οργάνων. Πρέπει να σεβαστούμε τη Συνθήκη» δήλωσε στην ίδια συνέντευξη.

Στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Ρομπάι υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η επιλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είναι πολύ σημαντικό να αναλογιστούμε τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η ΕΕ, τις προτεραιότητές μας για τα επόμενα χρόνια, καθώς και τον καλύτερο τρόπο για να τις επιτύχουμε».

Συνεχίζει λέγοντας: «Η Ευρώπη σήμερα είναι διαφορετική και αναδύεται πιο ισχυρή από ότι ήταν πέντε χρόνια πριν. Πρέπει να συνεχίσουμε τη δράση μας μαζί με τα άλλα ευρωπαϊκά όργανα και να εργαστούμε προς μία πιο ισχυρή ΕΕ με περισσότερη οικονομική ανάπτυξη και περισσότερες θέσεις απασχόλησης».

Επίσης, σύμφωνα με την επιστολή του Χ. Ρομπάι προς τους 28, οι ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της Ουκρανίας, που θα διεξαχθούν στις 25 Μαΐου, την ίδια ημέρα διεξαγωγής των ευρωεκλογών.