ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο Βενιζέλος παίζει δυνατά για το υπουργείο Οικονομικών

Γιατί ο Βενιζέλος παίζει δυνατά για το υπουργείο Οικονομικών
Σε μια νέα φάση φαίνεται ότι περνάει τον τελευταίο καιρό η σχέση του πρωθυπουργού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο...

Σε μια νέα φάση φαίνεται ότι περνάει τον τελευταίο καιρό η σχέση του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου με τον υπουργό Άμυνας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.
Από το 2007, οπότε και έγιναν οι σκληρές εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, οι δύο πολιτικοί άνδρες ποτέ δεν είχαν αναπτύξει ιδιαίτερα στενές σχέσεις και πάντοτε υπήρχε ένα πνεύμα αμφιβολίας μεταξύ τους.

Όταν το 2009 το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές και ο κ. Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός, η επιλογή του να ορίσει υπουργό Άμυνας τον κ. Βενιζέλο συζητήθηκε πολύ.

Οι περισσότεροι μίλησαν για «χρυσή αποστρατεία», την οποία επιφύλασσε από καιρό ο πρωθυπουργός στο εσωκομματικό του αντίπαλο. Η πρώτη σύγκρουση δεν άργησε, με αφορμή την παρέμβαση του πρωθυπουργού στον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας και στενό του φίλο κ. Πάνο Μπεγλίτη στην περίπτωση του στρατιώτη Πάρι Κασιδόκωστα, ο οποίος από δημοσιεύματα του Τύπου φαινόταν να υπηρετεί ευνοϊκά τη θητεία του.

Ο κ. Βενιζέλος έγινε έξαλλος με αυτή την παρέμβαση και μπορεί η αντίδρασή του να έφτανε στα άκρα αν δεν βρισκόταν ο κ. Χάρης Παμπούκης να παρέμβει πυροσβεστικά και να ηραμήσει τα πνεύματα. Έκτοτε Παμπούκης και Βενιζέλος διατηρούν στενές προσωπικές σχέσεις, ενώ δεν επαναλήφθηκε παρόμοιο περιστατικό με τον πρωθυπουργό.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος συχνά – πυκνά φροντίζει να παρέχει στήριξη στον κ. Παπανδρέου και στην επιλογές του.

Αποκορύφωμα της καλή συνεργασίας που έχει προκύψει είναι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Ίσως κανείς άλλος υπουργός δεν έχει συμμετάσχει στη διαμόρφωση του κρίσιμου προγράμματος όσο ο κ. Βενιζέλος (με εξαίρεση φυσικά τον κ. Παπακωνσταντίνου).

Την περασμένη Παρασκευή κατέθεσε στο υπουργικό συμβούλιο σχέδιο για την περαιτέρω οικονομική πρακτική της κυβέρνησης, ενώ στην κριτική που άσκησε στον κ. Παπακωνσταντίνου βρήκε συμπαραστάτες στα πρόσωπα της κυρίας Διαμαντοπούλου και της κυρίας Ξενογιαννακοπούλου.

Πολλοί ήδη προεξοφλούν πως σε περίπτωση ανασχηματισμού ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα αλλάξει πόστο.

Κανείς βέβαια δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το που θα πάει, αλλά με δεδομένο ότι ένας ανασχηματισμός θα φέρει αλλαγή στο οικονομικό επιτελείο (αλλιώς δεν θα είχε νόημα), ο κ. Βενιζέλος έχει θέσει δυνατά υποψηφιότητα για ένα από τα κρίσιμα οικονομικά υπουργεία.

Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, παρά τη σκληρή αντιπαράθεση του παρελθόντος, έχει δείξει ότι εμπιστεύεται την άποψή του και εκτιμά τις ικανότητές του.