ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός: Για την Τράπεζα της Ελλάδας κατευθύνεται ο Στουρνάρας...

Ανασχηματισμός: Για την Τράπεζα της Ελλάδας κατευθύνεται ο Στουρνάρας...

Ανασχηματισμός υπό την απόλυτη εποπτεία της Μέρκελ – Δέχθηκαν την μετακίνηση του Γιάννη Στουρνάρα οι δανειστές με τον όρο να αναλάβει το υπ. Οικονομικών ο Σαμαράς.

Το παζάρι ήταν μεγάλο κι απ' ότι φαίνεται οι δανειστές καμφθηκαν και δέχθηκαν μετά από πολλές αντιδράσεις την μετακίνηση του Γιάννη Στουρνάρα από το υπουργείο Οικονομικών στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Σε διαρκή επικοινωνία με το Βερολίνο βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου εν όψει του επικείμενου ανασχηματισμού. Η αιτία φυσικά δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ φέρεται να έχει καταστήσει σαφές στην ελληνική πλευρά ότι «δεν μπορεί να αλλάζει τους Υπουργούς σε κρίσιμα κυβερνητικά πόστα, όποτε θέλει χωρίς να έχει προηγηθεί πρότερη ενημέρωσή της!».

Όταν αναφερόμαστε σε κρίσιμα κυβερνητικά πόστα, αυτά φυσικά έχουν να κάνουν με τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, οι επικεφαλής των οποίων πρέπει να έχουν διαρκή συνεργασία, ή για την ακρίβεια "εξάρτηση" από τις υποδείξεις των δανειστών μας και της Τρόικα. Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι οι δανειστές φοβούνται ότι οι αλλαγές ατόμων στα υπουργεία μπορεί να σηματοδοτήσουν αλλαγές πολιτικών και κατ' επέκταση απόκλιση των στόχων που έχουν θέσει στην ελληνική πλευρά.

Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι ήδη ο Πρωθυπουργός έχει θέσει υπ' όψη της Άγκελα Μέρκελ τις... «εισηγήσεις» του για τα πρόσωπα που θέλει να τοποθετηθούν στα κρίσιμα αυτά πόστα. Άλλωστε είναι γνωστή η εμμονή και η σφοδρή αντίδραση του Βερολίνου να μην φύγει ο Στουρνάρας από το υπουργείο Οικονομικών.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι ανώτατη πηγή της Γερμανικής Καγκελαρίας με την οποία συνομίλησε σήμερα το NEWSBOMB γνώριζε ήδη το σενάριο που διακινείται τα τελευταία 24ωρα- και μετέδωσε πρώτο το NEWSBOMB- και σύμφωνα με το οποίο ο προαλείφεται ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς να αναλάβει το κρίσιμο Υπουργείο των Οικονομικών.

Την είδηση απόκαλύψαμε πρώτοι με σχετικό ρεπορτάζ «Ανασχηματισμός: Ο Σαμαράς στο... υπουργείο Οικονομικών».

Αυτή είναι μία εξέλιξη που φέρεται να έχει αποσπάσει την έγκριση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, ενώ από το περιβάλλον του Βόλφγκαν Σόιμπλε σχολιάζεται με πολύ θετικό τρόπο το ενδεχόμενο ο Πρωθυπουργός να είναι ταυτοχρόνως και ο μελλοντικός ομόλογός του.

Άλλη λύση δεν υπήρχε αφού οι δανειστές μας δεν εμπιστεύονται κανέναν άλλον στις διαπραγματεύσεις πλην του Στουρνάρα. Από την άλλη μεριά ο Σαμαράς δεν εμπιστεύεται κανέναν άλλο για την Τράπεζα της Ελλάδας πλην του Στουρνάρα .

Συνεπώς η μόνη λύση ήταν ο Στουρνάρας να πάει στην Τράπεζα της Ελλάδος και ο ίδιος ο Σαμαράς να αναλάβει το υπουργείο Οιονομικών.

Πάντως, το συμπέρασμα όλων αυτών είναι ένα: ότι το "μακρύ μάτι και χέρι" της Γερμανίας στην Ελλάδα είναι τόσο "μακρύ" που έχει τον πρώτο λόγο ακόμα και στην σύνθεση μίας κυβέρνησης, η οποία ακόμα κι αν ανασχηματιστεί θα είναι αναγκασμένη να ακολουθεί πειθήνια τις εντολές της Τρόικας των ξένων δανειστών.

Διαβάστε επίσης:

Ανασχηματισμός: Ο Σαμαράς στο... υπουργείο Οικονομικών

Μήνυμα... δεν ελήφθη!

Οι δανειστές θέλουν Σαμαρά – Βενιζέλο «για το καλό των Ελλήνων»

Ανασχηματισμός: Βενιζέλος και τρόικα πιέζουν για επίσπευση