ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Άθλια πολιτική συναλλαγή» εφοπλιστών-κυβέρνησης

ΣΥΡΙΖΑ: «Άθλια πολιτική συναλλαγή» εφοπλιστών-κυβέρνησης

Για αντιδημοκρατική εκτροπή κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας την προσπάθειάς της να επιβάλει ατομικές συμβάσεις εργασίας στους Έλληνες ναυτικούς της ποντοπόρου ναυτιλίας των αμύθητων κερδών, ικανοποιώντας τις αξιώσεις των εφοπλιστών.


Όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έχει ήδη αποστείλει έγγραφο στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, στο οποίο αναφέρεται ότι συνέπεια της λήξεως της συμβατικής διάρκειας της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των πληρωμάτων φορτηγών πλοίων από 4.500 dtw και άνω έτους 2010, είναι δυνατόν πλέον ότι οι όροι ναυτολόγησης των Ελλήνων ναυτικών να συμφωνούνται ελεύθερα με ατομική σύμβαση. Πράγμα που σημαίνει ότι ο διακαής πόθος των εφοπλιστών για μισθούς επιπέδου Μπαγκλαντές για τους Έλληνες ναυτικούς, με τη συμβολή της κυβέρνησης, βρίσκεται πολύ κοντά στην πραγματοποίησή του.

Το τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «άθλια πολιτική συναλλαγή μεταξύ της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της κυβέρνησης» και για επαναφορά εργασιακών συνθηκών για τους ναυτεργάτες, που αντιστοιχούν σε περίοδο εργασιακού μεσαίωνα.

Ήδη τα ναυτεργατικά σωματεία έχουν προειδοποιήσει εφοπλιστές και κυβέρνηση ότι «άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου και να περιμένουν τις επερχόμενες φουρτούνες».

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Όπως καταγγέλλει η Π.Ν.Ο. και τα ναυτεργατικά Σωματεία, η δικομματική κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ.–Ν.Δ. και ο υποταγμένος στα εφοπλιστικά και επιχειρηματικά συμφέροντα Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προωθούν για άλλη μια φορά στο χώρο της ναυτεργασίας, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στην Ποντοπόρο Ναυτιλία και τη νομιμοποίηση των ατομικών συμβάσεων.

Αφού την άνοιξη του 2013, καταψηφίστηκε από τη Βουλή η σχετική διάταξη που υπήρχε στο νόμο 4150/2013, τώρα, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, επιχειρεί την επαναφορά του θέματος, με πρόσχημα ότι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ποντοπόρα πλοία, έχει λήξει από 31/10/2010.

Πρόκειται, για μια άθλια πολιτική συναλλαγή μεταξύ της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της κυβέρνησης, με στόχο να νομιμοποιήσουν ντε φάκτο τις ατομικές συμβάσεις στην Ποντοπόρο Ναυτιλία, σε αντικατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, οι οποίες ισχύουν και εφαρμόζονται τα τελευταία 70 χρόνια, στο χώρο της ναυτικής εργασίας.

Η επαναφορά του θέματος, συνιστά αντιδημοκρατική εκτροπή από πλευράς κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει να ικανοποιήσει την αξίωση των εφοπλιστών στην Ποντοπόρο Ναυτιλία, επαναφέροντας εργασιακές συνθήκες, που αντιστοιχούν σε περίοδο εργασιακού μεσαίωνα.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους ναυτεργάτες και στα Συνδικάτα των ναυτεργατών και θα στηρίξουμε με κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία -μέσα και έξω από την Βουλή- για να μην περάσουν οι αντεργατικές κυβερνητικές επιλογές.

Θέλουμε επίσης να υπογραμμίσουμε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, από θέση κυβερνητικής ευθύνης, θα αποκαταστήσει το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και θα διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο, στη βάση των αναγκών της κοινωνίας, των εργαζομένων και στην κατεύθυνση ενός μοντέλου παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα υπηρετεί την ανάπτυξη και το δημόσιο συμφέρον».

Διαβάστε επίσης:

ΠΝΟ: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τους εφοπλιστές

ΠΕΝΕΝ: Οι ναυτεργάτες απαντούν στους εφοπλιστές

«Αυλαία» στα Ποσειδώνια με νέες «απειλές» για την ελληνική σημαία

Έλληνες εφοπλιστές: Προσφορά στην ελληνική οικονομία... υπό προϋποθέσεις

Έλληνες εφοπλιστές: Πρώτοι στον κόσμο και στην Ελλάδα «δεν πληρώνω»

Πυρά ΚΚΕ κατά των εφοπλιστών

Κυβερνητικό «σίριαλ» με τους φόρους των εφοπλιστών

Γιατί κ. Σαμαρά επιτρέπετε σε εφοπλιστές να «βουλιάζουν» τα ταμεία;

Ούτε ευρώ στα κρατικά ταμεία από την εισφορά των εφοπλιστών

Εφοπλιστές: Χρωστούν εκατομμύρια στα ασφαλιστικά ταμεία

«Φορολογικός παράδεισος για τους εφοπλιστές, φοροληστεία για το λαό»