ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαραθέσεις στο ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική των συμμαχιών

Αντιπαραθέσεις στο ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική των συμμαχιών

Προτάσεις για την πολιτική δράση, εκτιμήσεις για το πολιτικό σκηνικό, την πολιτική συμμαχιών, την οργανωτική ανασυγκρότηση και αρκετή δόση αυτοκριτικής, περιλαμβάνουν οι ομιλίες των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η συνεδρίαση της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι.


Έντονη είναι η συζήτηση γύρω από την πολιτική συμμαχιών και κυρίως γύρω από το ερώτημα «σε ποιους απευθύνεται και με ποιους θα κυβερνήσει» ο ΣΥΡΙΖΑ. Σημείο τριβής, το τμήμα της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας που απευθύνεται σε δυνάμεις και προσωπικότητες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που έχουν διαχωρίσει τώρα τη θέση τους από την κυβερνητική πολιτική.

Ο Γιάννης Δραγασάκης τήρησε αποστάσεις από αυτές τις αντιπαραθέσεις και σημείωσε τη δύσκολη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ τα δύο τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι ναι μεν το κόμμα έχει πρόβλημα, ωστόσο αποστασιοποιήθηκε από «μηδενιστικές απόψεις».

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε την ανάγκη εναρμόνισης της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ με τα αιτήματα της κοινωνίας, σημειώνοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις, ο λαός είναι πιο μπροστά από το κόμμα. Ως προς τα εσωκομματικά προβλήματα, την οργανωτική ανασυγκρότηση και την ολοκλήρωση των προγραμματικών θέσεων, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι τα λάθη και οι αδυναμίες μπορούν να ελεγχθούν και ο ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση.

Για το πρόγραμμα, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που έχει προγραμματικές θέσεις που αντιστοιχούν στα προβλήματα της χώρας, καθώς το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν πρόγραμμα το Μνημόνιο.

Ο Γιάννης Μηλιός, στην ομιλία του, απέρριψε κάθε συζήτηση για προσέγγιση με «το μνημονιακό κέντρο» ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα καταψηφίσει την εισήγηση της ΠΓ γιατί «δεν αντιστοιχεί στο γενικότερο μήνυμα που εκπέμπουμε προς την κοινωνία».

Ο κ. Μηλιός τάχθηκε υπέρ της επιδίωξης αυτοδυναμίας, με το σκεπτικό ότι «μόνο έτσι θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας». Πρόσθεσε ότι στον πολιτικό λόγο τού ΣΥΡΙΖΑ έχει παρεισφρήσει μια αμφισημία για την «ανάγκη για ευρύτερες συμμαχίες» κάτι που, όπως είπε, μπορεί να αποβεί μοιραίο για το κόμμα.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κινήθηκε στο πνεύμα του κειμένου των «53» εκφράζοντας τον προβληματισμό του για φαινόμενα πολυγλωσσίας και επισήμανε την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, προβάλλοντας σωστά τις προτάσεις του.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, επίσης αναφέρθηκε στην απουσία ενιαίας φωνής, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη αποσαφήνισης των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέκος Καλύβης κινήθηκε στο πλαίσιο που θέτουν οι τροπολογίες της Αριστερής Πλατφόρμας ως προς την πολιτική συμμαχιών, ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη εκπόνησης ενός σαφούς πολιτικού σχεδίου.

Διαβάστε επίσης: «Μπαϊράκι» από την Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ