ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμίνης και Μπουτάρης στις όχθες του «Ποταμιού»

Καμίνης και Μπουτάρης στις όχθες του «Ποταμιού»

Το «παρών» στο ιδρυτικό συνέδριο του «Ποταμιού» έδωσαν οι δήμαρχοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.

Οι κκ Καμίνης και Μπουτάρης μίλησαν με ιδιαιτέρως θερμά λόγια για το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη με ορισμένους να μεταφράζουν τις ομιλίες τους ως «φλέρτ».

Στην ομιλία του ο Γιώργος Καμίνης σημείωσε: «Χαιρετίζω το συνέδριο σας. Χαιρετίζω σημαίνει χαίρομαι: που υπάρχετε και που προσπαθείτε για να ανοίξετε ένα δρόμο. Ναι. Χρειαζόμαστε έναν καινούργιο δρόμο, με την ορμή, την καθαρότητα, την αέναη κίνηση του νερού. Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος στη χώρα μας που ποθεί και πασχίζει για ένα ποτάμι αλλαγών» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε με την ιδιότητα του δημάρχου σε αλλαγές που σχετίζονται με τις δομές της διοίκησης, υπογραμμίζοντας ότι επείγει μια πραγματική μεταρρύθμιση στις σχέσεις του Κράτους με την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Να ρίξουμε όμως στο πυρ το εξώτερο και τον ασφυκτικό κομματικό εναγκαλισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είδαμε προεκλογικά ένα σωρό νομοθετικά τερτίπια, με τα οποία η κυβέρνηση γύρευε να νοθεύσει τους κανόνες του παιχνιδιού, προκειμένου να επικρατήσουν εκλογικά οι εκλεκτοί της. Τι κατάφεραν; Τίποτα.

Δεν θα ήταν καλύτερο για όλους όμως να αλλάξουν κάποιους εξώφθαλμους αναχρονισμούς του 'Καλλικράτη'; Γιατί πχ να απαγορεύει ο νόμος να γίνει αντιδήμαρχος ένας εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης;»

Ο κ. Καμίνης σημείωσε ακόμα ότι οι πολίτες δεν ψάχνουν μόνο νέα κόμματα. «Πάνω από όλα γυρεύουν άλλους τρόπους να ζούν και να συνυπάρχουν. Ψάχνουν άλλο κράτος, νέους δημοκρατικούς θεσμούς, ένα καινούργιο νόημα συμμετοχής στα κοινά.»

Και κατέληξε: «Θέλουμε επειγόντως, όχι μόνο ένα αλλά πολλά διαφορετικά ποτάμια. Το καθένα με τις πηγές του και τη διαδρομή του. Που δεν θα χάνονται όμως μοναχικά, αλλά θα συναντιούνται για να ανακατέψουν τα νερά των ιδεών τους και να πολλαπλασιάσουν την ορμή τους.»

Ο Γιάννης Μπουτάρης στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Με τον Σταύρο Θεοδωράκη, και τώρα πια πιστεύω και με το «Ποτάμι», μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες για το μέλλον αυτού του τόπου. Βάζουμε παρόμοιες προτεραιότητες για το τι πρέπει να αλλάξει για να πάει η χώρα μπροστά.»

Ο κ. Μπουτάρης χαιρέτισε επίσης το γεγονός ότι το Ποτάμι υπερασπίζεται με σθένος -και κόντρα στη συγκυρία- το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.

«Η πιο σημαντική συμβολή του 'Ποταμιού' στην ελληνική πολιτική ζωή είναι ο μεταρρυθμιστικός αέρας που φέρνει. Χωρίς να έχει βαρίδια και εξαρτήσεις από το παρελθόν, μπορεί να προχωρήσει πολλές από τις καινοτόμες ιδέες που προτείνουν τα μέλη του.

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής τέτοιες ιδέες σκοντάφτουν στη χώρα μας σε συντεχνιακές νοοτροπίες που ζημιώνουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Οι Έλληνες δεν έχουμε κέρατα. Είμαστε άνθρωποι όπως όλοι οι άλλοι. Όμως, αυτό που δεν έχει ακόμη η Ελλάδα και τη διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες είναι μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση.»

Παράλληλα, άσκησε κριτική σε όσους επαγγέλλονται την επιστροφή της χώρας σε ένα καταναλωτικό μοντέλο με δανεικά: «Χαϊδεύουν απλώς τα αυτιά του κόσμου. Χρειάζονται τομές για να πάμε μπροστά. Και πάλι συμφωνώ με τον Σταύρο πως αυτές οι τομές είναι ζήτημα περισσότερο ορθολογικής παρά ιδεολογικής προσέγγισης.»

Καταλήγοντας ο κ. Μπουτάρης σημείωσε: «Το «Ποτάμι», όμως, είναι διαφορετικό. Μπορεί να προσελκύσει παλιό και καινούργιο πολιτικό προσωπικό, με φρέσκιες ιδέες, που δεν βαρύνεται με ευθύνες από το παρελθόν. Γι’αυτό και οι άνθρωποι από την αδέσμευτη τοπική αυτοδιοίκηση έχουμε πολλές προσδοκίες από το ‘Ποτάμι’. Και νομίζω πως θα δικαιωθούμε από τη μελλοντική του πορεία.»

Διαβάστε επίσης:

Βίτσας σε «Ποτάμι»: Ελάτε να συζητήσουμε

Ποιοι πέρασαν το... Ποτάμι στο Λαύριο

Παπαμιμίκος: Ανήκουμε στην ίδια όχθη με το «Ποτάμι»