ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεγάλος Συνασπισμός και στο βάθος… εκλογές

Μεγάλος Συνασπισμός και στο βάθος… εκλογές

Κινούμενη άμμος το πολιτικό σκηνικό – Οι διεργασίες στο εσωτερικό της ΝΔ και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

«Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται, καθώς και πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται» συνήθιζε να λέει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής κι όπως όλα δείχνουν στο πολιτικό παρασκήνιο – τις τελευταίες ημέρες - γίνονται πολλά πράγματα που δεν λέγονται εύκολα. Ή τουλάχιστον δεν ανακοινώνονται απότομα.

Το πολιτικό σκηνικό είναι ιδιαιτέρως ρευστό και αναμένεται να γίνει ακόμα πιο ρευστό αφού η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει μια σειρά από επώδυνα μέτρα, ενώ δεν φαίνεται να πετυχαίνει κάποια αξιόλογη διαπραγμάτευση στο κούρεμα χρέους.

Το εκρηκτικό αυτό μείγμα έχει δημιουργήσει συνθήκες πολιτικού αδιεξόδου στους δύο κυβερνητικούς ετέρους που αναζητούν τρόπους προκειμένου να διασφαλιστεί η κυβερνητική σταθερότητα και η ομαλή μετάβαση της χώρας στις αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό αρκετά γαλάζια στελέχη, «βλέποντας μακριά στο μέλλον», προσπαθούν να... ρίξουν την πόλωση με τις δυνάμεις της αριστεράς στο πλαίσιο μιας εθνικής συνεννόησης. Πρώτος από όλους έβαλε τον λίθο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με συνέντευξή του στον κυριακάτικο Τύπο με την οποία δεν αποκλείει ένα μεγάλο συνασπισμό μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Προς ενίσχυση της άποψης του υπουργού Άμυνας έσπευσαν αρκετά στελέχη της ΝΔ με πρώτη τη Φωτεινή Πιπιλή και το Θεόδωρο Καράογλου να συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Τη σφραγίδα του Μεγάρου Μαξίμου στη συζήτηση ήρθε να βάλει η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, άφησε ορθάνοιχτο ένα τέτοιο ενδεχόμενο στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας και με δεδομένο πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτήσει ενιαία, συνεπή φωνή.

«Έτσι όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, δεν μπορεί να γίνει τίποτα» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, θέλοντας να ρίξει τους τόνους και να τοποθετήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε μελλοντικό χρόνο.

Η τοποθέτηση ουσιαστικά του Δημήτρη Αβραμόπουλου, πως «εφόσον ο λαός δεν θα έδινε αυτοδυναμία σε ένα κόμμα, όλες οι επιλογές είναι θεμιτές, κάτω από όρους ειλικρινούς συνεργασίας και κατανόησης με κοινό παρανομαστή το συμφέρον της Ελλάδας» έρχεται να προλάβει τις εξελίξεις καθώς ο έμπειρος πολιτικός δείχνει να διαβάζει τις μελλοντικές εξελίξεις.

Στη Νέα Δημοκρατία γνωρίζουν άλλωστε, πως σε περίπτωση που η Χρυσή Αυγή είναι τρίτο κόμμα με υψηλά ποσοστά, ο μεγάλος συνασπισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αναπόφευκτος προκειμένου να κυβερνηθεί η χώρα, ανεξαρτήτως από το ποιο κόμμα θα κόψει τελικά πρώτο το νήμα. Άπαντες γνωρίζουν ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αν οι διερευνητικές εντολές φύγουν από τα δύο πρώτα κόμματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που άφησε να εννοηθεί ότι ο «λαός δεν θέλει αυτοδύναμες κυβερνήσεις». Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού δεν φαίνεται να συμφωνούν – προς το παρόν – στο άνοιγμα μιας τέτοιας συζήτησης και για τον λόγο αυτό η δήλωση της κυρίας Βούλτεψη έγινε μάλλον για να κλείσει το ζήτημα παρά για να το ανοίξει.

Κάτι τέτοιο γίνεται σαφές και από τις διευκρινιστικές δηλώσεις που έκανε ο Δ. Αβραμόπουλος το απόγευμα της Δευτέρας στο ΑΠΕ, όπου δήλωσε ότι έτσι όπως έχουν τα πράγματα σήμερα είναι αδύνατον να υπάρξει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι προφανές ότι ο κ. Αβραμόπουλος έριξε τους τόνους για να μην δημιουργηθεί ζήτημα εσωστρέφειας στην παράταξη.

Πάντως οι επικεφαλής του Μαξίμου δείχνουν να ποντάρουν ακόμη στην πόλωση και στην κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού πιστεύουν ότι μπορούν να ανατρέψουν το πολύ κακό κλίμα που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία με παροχές και «καλές ειδήσεις».

Από την άλλη μεριά αρκετά γαλάζια στελέχη πιστεύουν πως η στάση αυτή δεν οδηγεί πουθενά, αντίθετα μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ κατά της κυβέρνησης, αφού είναι εξόχως δύσκολο να υλοποιηθούν επί του πρακτέου όλες αυτές οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού περί φοροελαφρύνσεων.

Σε κάθε περίπτωση, είναι γεγονός ότι υπάρχει κινητικότητα στο γαλάζιο παρασκήνιο καθώς όλοι διαβλέπουν πρόωρες εκλογές και σπεύδουν να πάρουν θέσεις μάχες.

Ήδη ο ένας εκ των τεσσάρων κομμένων της κυβέρνησης Πάνος Παναγιωτόπουλος μίλησε προσφάτως για ιδρυτικό συνέδριο και αμφίπλευρη διεύρυνση, ενώ ο Γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος στο μεταρρυθμιστικό Κέντρο, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο για συνέχιση της δεξιάς στροφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού παρατηρούν την κινητικότητα και δε θα πρέπει να αποκλειστεί το επόμενο διάστημα να τοποθετηθεί επίσημα ο Αντώνης Σαμαράς για τις εξελίξεις στο γαλάζιο στρατόπεδο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι μάλιστα, που μιλούν για κινούμενη άμμο εντός της ΝΔ, καθώς τα απόνερα του ανασχηματισμού έχουν πυροδοτήσει διεργασίες, οι οποίες αποτυπώθηκαν ξεκάθαρα και στο δείπνο των πρώην υπουργών της κυβέρνησης στο Διόνυσο.

Στην Κουμουνδούρου πάντως, απορρίπτουν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς θεωρούν πως αποδυναμώνει τη δυναμική τους ως κόμμα που διεκδικεί την εξουσία με αξιώσεις, ενώ χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Παππά, ο οποίος μέσω twitter απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως "η πρόταση Αβραμόπουλου αφορά τα εσωτερικά της ΝΔ. Εκλογές απαραίτητες. Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ-ΝΔ αποκλείεται."

Διαβάστε επίσης:

«Μυρίζουν» εκλογές!

Η «μικρή ΔΕΗ» στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά - Βενιζέλου

Αβραμόπουλος: Με τα σημερινά πολιτικά δεδομένα δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ

Κικίλιας: Στόχος η βελτίωση της αναλογίας εισερχομένων-εξερχομένων παρανόμων μεταναστών

Eυ. Βενιζέλος: Ο κ. Γιούνκερ μπορεί να λειτουργήσει «υπερβατικά»