ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευχολόγιο εναντίον της διαπλοκής από το Μαξίμου

Ευχολόγιο εναντίον της διαπλοκής από το Μαξίμου

Με 5 σελίδες πιστεύουν ότι «καθάρισαν» με τη διαφθορά - Συστάσεις προς τους υπουργούς να μην παίρνουν δωράκια, χωρίς καμία πρόβλεψη περί ποινικών ευθυνών

Το πιο σύντομο καλοκαιρινό ανέκδοτο είναι ο Κώδικας Δεοντολογίας των Μελών της Κυβέρνησης που συνέταξε ο πρωθυπουργός και αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Στο πεντασέλιδο πόνημα το μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να ελέγξει τα ευτράπελα και τη διαφθορά των κρατικών λειτουργών χωρίς όμως να θεσπίζονται ποινικές διώξεις. Κοινώς, «αναλαμβάνεις την πολιτική ευθύνη» και «καθάρισες».

Με ένα πεντασέλιδο κώδικα δεοντολογίας επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου να αντιμετωπίσει τη διαφθορά κρατικών λειτουργών και να καθορίσει κανόνες ευπρέπειας στην πολιτική τους συμπεριφορά, προκειμένου να μην προκαλείται το δημόσιο αίσθημα. Μέσα σε πέντε σελίδες που υπογράφει ο Πρωθυπουργός και δημοσιεύθηκαν στις 30/6 στη Διαύγεια, γίνονται αναφορές στον τρόπο που πρέπει να λειτουργούν τα μέλη της κυβέρνησης, η διασφάλιση της εχεμύθειας τους, η παράδοση αρχείου στους διαδόχους τους αλλά και η αποδοχή δώρων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα από τα 7 άρθρα του Κώδικα Δεοντολογίας, γίνεται γενική περιγραφή του τρόπου με τον οποίο θα πρέπει να λειτουργούν τα μέλη της κυβέρνησης, προβλέποντας ωστόσο μόνο πολιτικές ευθύνες όσους παραβιάσουν τα προβλεπόμενα. Το γεγονός αυτό, καθιστά αυτόματα "ευχολόγιο" για όσα προβλέπονται, μιας και η έλλειψη ποινικών ευθυνών επιτρέπει στα πολιτικά πρόσωπα να τον εφαρμόζουν κατά το δοκούν.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, πως μεταξύ άλλων, διατυπώνονται συστάσεις προς τα μέλη της Κυβέρνησης να «να απέχουν από κάθε ενέργεια ή σχόλιο που μπορεί να υπονομεύσει τη συνοχή και το έργο της Κυβέρνησης» και «να αποφεύγουν την άσκηση πολιτικής με αμιγώς επικοινωνιακά κριτήρια». Πράγματα δηλαδή, που παραβιάζει σχεδόν το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου καθημερινά.

Αυτά που έχουν όμως περισσότερο ενδιαφέρον και μένει να διαπιστωθεί αν θα τηρηθούν είναι τα εξής:

- Τα μέλη της Κυβέρνησης οφείλουν να αποφεύγουν κάθε σύγκρουση συμφερόντων. Σύγκρουση συμφερόντων ανακύπτει από κάθε κατάσταση στην οποία μέλος της Κυβέρνησης ή σύζυγος ή στενός συγγενής ή άλλο πρόσωπο φυσικό ή νομικό, στενώς συνδεόμενο με αυτό, έχει άμεσο ιδιωτικό συμφέρον, οικονομικό ή άλλο, το οποίο είναι δυνατόν να επηρεάσει ή δίδει ευλόγως την εντύπωση ότι επηρεάζει την αμερόληπτη και αντικειμενική εκπλήρωση των καθηκόντων του.

- Τα μέλη της Κυβέρνησης ενημερώνουν τον Πρωθυπουργό πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους: αα) για όλες τις αμειβόμενες δραστηριότητες που άσκησαν αυτοί κατά την τελευταία πενταετία, ββ) για τις επαγγελματικές δραστηριότητες που ασκεί ο/η σύζυγος τους και γγ) για την τυχόν συμμετοχή αυτών και των συζύγων τους στο κεφάλαιο ή στη διοίκησηεπιχειρήσεων, υπό οποιαδήποτε μορφή. Τυχόν μεταγενέστερες μεταβολές των ανωτέρω στοιχείων αναφέρονται στον Πρωθυπουργό.

- Για διάστημα δύο ετών από την αποχώρηση από τη θέση τους, τα μέλη της Κυβέρνησης απέχουν από κάθε ιδιωτική δραστηριότητα σχετιζόμενη με τα καθήκοντα που άσκησαν.

- Τα μέλη της Κυβέρνησης δεν αποδέχονται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους δώρα, φιλοξενία ή άλλα ωφελήματα, εκτός εάν πρόκειται για συνηθισμένη φιλοξενία ή δώρα μικρής αξίας, που δίδονται σύμφωνα με τους κανόνες της εθιμοτυπίας, όταν εκπροσωπούν την Ελληνική Κυβέρνηση υπό επίσημη ιδιότητα. Τα δώρα αυτά καταχωρίζονται σε κατάλογο που τηρείται στο Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται σαρωτικός ανασχηματισμός στην κρατική μηχανή

ΣΥΡΙΖΑ: «Μυρίζει εκλογές»

«Κύριε Πρωθυπουργέ ο λαός υποφέρει και πεινά»