ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αθανασίου: Ευρύτατη αναφορά στην επιτυχία της ελληνικής Προεδρίας

Αθανασίου: Ευρύτατη αναφορά στην επιτυχία της ελληνικής Προεδρίας

«Διαπίστωσα με ευχαρίστηση ότι έγινε ευρύτατη αναφορά στην επιτυχία της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος συμμετείχε σήμερα, στο Μιλάνο, στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης.

Η παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης στο σημερινό συμβούλιο εστιάσθηκε, κυρίως, στα προσωπικά δεδομένα, στην ίδρυση και στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής, και στις νέες κατευθυντήριες γραμμές στον τομέα της δικαιοσύνης στη «μετά Στοκχόλμη εποχή».

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη συνάντησή τους στην ιταλική συμπρωτεύουσα, αναφέρθηκαν και στις ενδεδειγμένες λύσεις προς την κατεύθυνση της απλοποίησης των δημόσιων εγγράφων, ώστε να εξασφαλίζεται τόσο η ταχύτητα όσο και η ασφάλεια.

«Θεωρώ ότι ο θεσμός του Ευρωπαίου Εισαγγελέα μπορεί να εγκριθεί μέχρι το τέλος της ιταλικής Προεδρίας, τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Θα συντελέσει, οπωσδήποτε, αποφασιστικά στην καταπολέμηση των εγκλημάτων στο εσωτερικό της Ένωσης» τόνισε ο κ. Αθανασίου, προσθέτοντας ότι «δεν θα είχε αντίρρηση να είναι Ιταλός, ενδεχομένως, ο πρώτος Ευρωπαίος Εισαγγελέας».

«Το θέμα των προσωπικών δεδομένων είναι ευρύτατο και είναι πιθανό η αναγκαία συζήτηση να συνεχισθεί και πέρα από τη λήξη του ιταλικού εξαμήνου εκ περιτροπής Προεδρίας» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Το κύριο πεδίο παράθεσης απόψεων και λήψης αναγκαίων αποφάσεων, όπως επιβεβαιώθηκε και στο Μιλάνο, αφορά τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η μεταβίβαση προσωπικών δεδομένων από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τρίτες χώρες -ιδίως τις Ηνωμένες Πολιτείες- και το αντίστροφο.

«Χρειάζονται ασφαλείς λιμένες, ώστε τα στοιχεία αυτά να μην τύχουν επικίνδυνης και παράνομης εκμετάλλευσης, ενώ παράλληλα πρέπει να ισορροπήσουμε -με τον σωστό τρόπο- ανάμεσα στην προστασία της ασφάλειας των κρατών αλλά και της προσωπικότητας του κάθε πολίτη» εξήγησε ο επικεφαλής του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την κυκλοφορία των δημόσιων εγγράφων, ο κ. Αθανασίου υπογράμμισε ότι το σύστημα που ισχύει σήμερα, βασίζεται ήδη στην απλοποίηση της κυκλοφορίας τους. Στη φάση αυτή, σημείωσε, προτείνεται περαιτέρω απλοποίηση, η οποία θα μπορούσε να αντικαταστήσει, για παράδειγμα, τις επικυρώσεις και βεβαιώσεις των προξενικών Αρχών ή των υπουργείων με εκείνες ενός δικηγόρου ή συμβολαιογράφου.

«Με τον τρόπο αυτόν, όμως, υπάρχει η πιθανότητα να δημιουργηθεί πρόβλημα στην απλότητα ή στην ταχύτητα, διότι ο δέκτης του εγγράφου θα μπορούσε να αμφισβητήσει τη γνησιότητά του και να χρειασθούν περαιτέρω εξακριβώσεις. Για τον λόγο αυτόν, ζητήσαμε να παραμείνει ως έχει -προς το παρόν- ο σχετικός κανονισμός και η πλειοψηφία των χωρών- μελών συμφώνησε με τη θέση μας» επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Διαβάστε επίσης:

DW: Κριτική αλλά και συγχαρητήρια στην ελληνική προεδρία