ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα «κάγκελα» η αντιπολίτευση

Στα «κάγκελα» η αντιπολίτευση

Σε ηλεκτρισμένο κλίμα το Α’ Θερινό Τμήμα καλείται να αποφασίσει για το δημοψήφισμα – Δεν μετέχουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝ.ΕΛ., Χ.Α. και ανεξάρτητοι βουλευτές

Η ιστορία του δημοψηφίσματος εξελίσσεται σε «φιάσκο» αφού όπως όλα δείχνουν στην ψηφοφορία θα μετέχουν μόνο τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρ' ότι συγκέντρωσαν 139 ψήφους (συμπεριλαμβάνεται η ΚΟ του ΚΚΕ που εισηγήθηκε πρόταση δημοψηφίσματος που είναι διαφορετική από τις προτάσεις των υπολοίπων κομμάτων και άρα θεωρείται ότι δεν αθροίζεται), αποφάσισαν να μην συμμετέχουν στη σημερινή διαδικασία, θεωρώντας ότι η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί υπέρ της συμπολίτευσης που έχει την πλειοψηφία στο Α' Θερινό Τμήμα.

Παράλληλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ως αντισυνταγματική τη διαδικασία που αποφάσισε να ακολουθηθεί η Διάσκεψη των Προέδρων.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ετυμηγορία της πλειοψηφίας της Διάσκεψης των Προέδρων, στη σημερινή πρωινή έκτακτη συνεδρίαση οι βουλευτές καλούνται να αποφασίσουν εάν τα επτά διαφορετικά αιτήματα για δημοψήφισμα μπορούν να αθροιστούν σε μια παραδεκτή κατά το Σύνταγμα πρόταση.

Ειδικότερα -και εφόσον δεν ανατραπεί ο σχεδιασμός- οι βουλευτές του τμήματος θα κληθούν για συζήτηση και λήψη απόφασης για το αν:

- Μπορούν να αθροιστούν τουλάχιστον 120 υπογραφές των διαφορετικών προτάσεων

- το νομοσχέδιο ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα

- το νομοσχέδιο ρυθμίζει δημοσιονομικά θέματα

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ LIVE: Στο α' θερινό τμήμα της Βουλής η απόφαση για το δημοψήφισμα

Λαφαζάνης: Η κυβέρνηση τρέμει τον λαό – Να φύγει για να ανασάνει ο τόπος

Στον κήπο της Βουλής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ