ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Σούρλα-Χαρδούβελη για την πάταξη της διαφθοράς

Συνάντηση Σούρλα-Χαρδούβελη για την πάταξη της διαφθοράς

Με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, συναντήθηκε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας, Γιώργος Σούρλας, για να τον ενημερώσει για θέματα που απασχολούν τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας, με ιδιαίτερη έμφαση σε όσα προκαλούν μεγάλη απώλεια εσόδων για την εθνική οικονομία, αλλά και σε όσα οι πολίτες απαιτούν να χυθεί άπλετο φως.


Ο κ. Σούρλας σημείωσε ότι «είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερα, με ταχύτερους ρυθμούς, για την πάταξη της διαφθοράς και την εμπέδωση της διαφάνειας παντού».

Επισημάνθηκε ότι οι ρυθμίσεις και τα μέτρα για το λαθρεμπόριο και τη νοθεία στα καύσιμα, άρχισαν ήδη να αποδίδουν. Προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελέσει η επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση του ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου, διακίνησης και ποιότητας των καυσίμων, τόνισε ο κ. Σούρλας, ο οποίος έθεσε επίσης το θέμα των offshore εταιρειών και της φοροαποφυγής του μεγάλου πλούτου που επιτυγχάνεται, μέσω των εταιρειών αυτών, με τριγωνικές συναλλαγές. Ο Γ. Σούρλας πρότεινε να εισαχθεί νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύει τις τριγωνικές συναλλαγές με offshore εταιρείες, ώστε να υπάρχει δίκαια φορολόγηση.

Ως προς το θέμα των επιχειρηματικών δανείων, ύψους 42 δισ. ευρώ, που βρίσκονται σε καθυστέρηση αποπληρωμής, ο Γ. Σούρλας επεσήμανε ότι είναι απαίτηση των πολιτών να ελεγχθούν ποια από αυτά χορηγήθηκαν χωρίς ή με ανεπαρκείς εγγυήσεις, ποιοι τα χορήγησαν και ποιοι τα πήραν, προκειμένου να διαπιστωθεί από τις αρμόδιες Αρχές, σε ποια οικονομική και κοινωνική κατάσταση βρίσκονταν τότε οι εμπλεκόμενοι και σε ποια σήμερα.