ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπεγράφη η εγκύκλιος για την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών με ενιαίο μοντέλο

Υπεγράφη η εγκύκλιος για την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών με ενιαίο μοντέλο

Ενιαίο μοντέλο είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φόρων προωθούν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Χθες υπεγράφη και η σχετική εγκύκλιος. Οι αλλαγές θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούλιο του 2017 και αναλυτικά προβλέπονται τα εξής:
Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα εκπονηθεί σχετική μελέτη για το θέμα.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 δημιουργείται Κεντρικό Μητρώο των υπόχρεων σε καταβολή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και φόρου εισοδήματος φυσικών/νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων.

Μέχρι το τέλος του 2016 θα υπάρξει εναρμόνιση της βάσης εισφορών μεταξύ των μεγαλύτερων Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης με το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων/ασφαλιστικών κλάσεων.

Την 1η Ιουλίου 2017 θα γίνει συγχώνευση της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών στη Φορολογική Διοίκηση (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων).

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση «το εν λόγω πρόγραμμα συνιστά υψηλής προτεραιότητας δράση και συνδέεται άμεσα με το στρατηγικό στόχο της καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής.

Στόχος είναι η βελτίωση της εισπραξιμότητας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και η απλοποίηση των εφαρμοζόμενων διαδικασιών, δημιουργώντας ένα αποτελεσματικότερο σύστημα είσπραξης, το οποίο παράλληλα θα εξασφαλίζει απλούστερες διαδικασίες προς τους υπόχρεους καταβολής ασφαλιστικών εισφορών».

Σημειώνεται πως μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς θα έχουν προχωρήσει και οι ενοποιήσεις των ασφαλιστικών φορέων. Το εγχείρημα βασίζεται στη δημιουργία ενιαίο κέντρου είσπραξης εισφορών (ΚΕΑΟ), ενιαίο φορέα απονομής συντάξεων (για όλα τα ταμεία) και ενιαία διοικητική υπηρεσία για τα οικονομικά των ασφαλιστικών φορέων.

Διαβάστε επίσης: Έκτακτη συνάντηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Χαρδούβελη