ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταύρος Θεοδωράκης: Το Πoτάμι βάζει στο παιχνίδι καινούργιο κόσμο

Σταύρος Θεοδωράκης: Το Πoτάμι βάζει στο παιχνίδι καινούργιο κόσμο

Στην εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε βρέθηκε καλεσμένος ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης όπου μίλησε για τις καλοκαιρινές επαφές με τον κόσμο που θα έχουν στελέχη του κόμματος.

Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στο συνέδριο που έγινε αλλά και στη συζήτηση περί νέας Κεντροαριστεράς. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «το θέμα δεν είναι να επιστρέφουμε στα παλιά εικονίσματα, έτσι; Δε θα μας σώσουν, δε μας έσωσαν πριν, θα μας σώσουν τώρα;»

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη:

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Κυρίες και κύριοι ακροατές μαζί καλημερίζουμε τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη από το Ποτάμι, καλημέρα Σταύρο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλημέρα.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Τι γίνεται; Σε έβλεπα προχθές με συνεργάτες σου να έχετε πάρει τις παραλίες. Οι παραλίες τελείωσαν και σας βλέπω στα δάση τώρα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μας βλέπεις στα δάση, εγώ πάω στα Χανιά, μιλάω για τον Ερωτόκριτο σήμερα το βράδυ, στο Ηράκλειο μάλλον.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Το είχα ξεχάσει αυτό, ναι πας για Ερωτόκριτο κάπου το διάβασα, μπράβο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πάω στα Ανώγεια και μετά πάω στα Χανιά και μετά πάω στην Πέλλα και μετά πάω στη Σπάρτη, οπότε θα με βλέπεις συχνά.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Τι είναι όλο αυτό τώρα, τουρνέ καλοκαιρινό, τι είναι αυτό τώρα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι μια επαφή, χρησιμοποιούμε το καλοκαίρι που κάποιοι βαριούνται να κινηθούν.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Η παράσταση τι είναι, το Ποτάμι και η ζωή μας;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πάμε να δούμε φίλους, να συζητήσουμε με φίλους, να μας πουν πράγματα, να πάρουμε δύναμη.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Θα δεις και το Λουδοβίκο των Ανωγείων σήμερα, θα είσαστε παρέα ή όχι;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια θα είμαι, με τους ανωγειανούς συνολικά, εκεί είναι μια μεγάλη παρέα που δε λείπει ποτέ ο Λουδοβίκος.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Και η κα Καραμανλή;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δε νομίζω ότι θα είναι η κα Καραμανλή, εκτός αν έχεις πληροφορίες.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Όχι, έτσι το είπα, γιατί θυμάμαι ότι είχε φιλική σχέση με το Λουδοβίκο των Ανωγείων και τα λοιπά, αυτό θυμάμαι από παλιά, με αυτή την αφορμή το είπα, δεν ξέρω κάτι άλλο. Λοιπόν είναι οι επαφές σου αυτές καλύτερες φαντάζομαι πια από την πρώτη επαφή τότε με εκείνο, όταν κάνατε μέσα στο Μάρτιο εκείνες τις κινήσεις επαφής με την κοινωνία.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Για να είμαι ειλικρινής η πρώτη φορά είναι η πιο γλυκιά και η πιο καλή ήταν η πρώτη φορά, προφανώς.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Εγώ στο έλεγα με την έννοια ότι ήταν πιο κρύο και τώρα ζεσταίνεται το πράγμα, ότι έχει ζεσταθεί μάλλον το πράγμα και μιλάτε σε άλλη βάση ή σου μιλούν σε άλλη βάση.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, εξ αρχής αυτός ο κόσμος που συναντούσαμε τουλάχιστον στις πλατείες και στους δρόμους και στις γειτονιές είχε μια θερμότητα και μας έδωσε τη δύναμη να κάνουμε όλον αυτόν τον αγώνα.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Αυτοί ήταν οι θετικά διακείμενοι ευθύς εξ αρχής, μάλιστα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι εξ αρχής. Απλώς αυτός ο κόσμος τώρα έχει αυξηθεί, γιατί ξέρεις, υπήρχαν και μερικοί δύσπιστοι που λέγανε “εντάξει που πας, ωραία όλα αυτά, ωραία η τηλεόραση, ωραία η εκπομπή, αλλά εδώ είναι κάτι μεγαλύτερο, είναι πολιτική”. Τώρα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, που κάποιους τους παραξένεψε και δεν το περιμένανε, υπάρχει ένας καινούριος κόσμος που πλησιάζει το Ποτάμι και που εμείς με πολύ μεγάλη χαρά τον συναντάμε και συζητάμε μαζί του.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Και το συνέδριο, έτσι όπως το παρακολούθησα εγώ εξ αποστάσεως πάντα και που διάβασα, είχε καλή αποτύπωση θετική, κατά την άποψή μου, δηλαδή δεν ήταν όλη αυτή η κομματίλα, εκεί κάποιοι άνθρωποι μίλησαν και μίλησαν κανονικά δηλαδή σαν άνθρωποι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, νομίζω ότι ακόμα και ας το πω έτσι, οι αντίπαλοί μας, δεν είχαν τίποτα να πουν για το συνέδριό μας. Και αντιθέτως, υπήρξαν αρκετοί άνθρωποι οι οποίοι παραδέχθηκαν ότι τελικά σε λίγο χρόνο μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα, εάν έχεις μια συγκεκριμένη στόχευση.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ναι, λοιπόν η στόχευση του προσεχούς διαστήματος. Λες τώρα ούτε με την έννοια Κεντροαριστερά, ούτε με την έννοια Δεξιά, δηλαδή προσπαθείς να είσαι σε ένα, δώσε πάλι τον προσδιορισμό σου σε παρακαλώ πολύ, να πεις δε θέλω τούτα του παρελθόντος, πάω να κάνω κάτι καινούριο, χωρίς τις ταμπέλες.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κοίτα να δεις, το σπίτι όταν έχει κλονιστεί τόσο πολύ, έχουμε περάσει τόσο μεγάλη κρίση, το θέμα δεν είναι να επιστρέφουμε στα παλιά εικονίσματα, έτσι; Δε θα μας σώσουν, δε μας έσωσαν πριν, θα μας σώσουν τώρα;

Λοιπόν το θέμα είναι να ανακαλύψουμε κάτι καινούριο, πιστεύω ότι το Ποτάμι βάζει στο παιχνίδι αρκετό καινούριο κόσμο, που μπορεί επειδή έχει δουλέψει, επειδή ξέρει, επειδή έχει μελετήσει, επειδή έχει στόχευση, επειδή έχει στόχους, επειδή έχει όραμα, επειδή έχει όρεξη, επειδή έχει θράσος, θέλει να αλλάξει τα πράγματα.
Και νομίζω ότι αυτό το πράγμα το συνειδητοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος και θα είμαστε σε ευχάριστες εκπλήξεις πιστεύω από το Σεπτέμβριο, δηλαδή πιστεύω ότι αρκετός κόσμος θα δει στο Ποτάμι τον εγγυητή μιας σταθερότητας που χρειάζεται το πολιτικό σύστημα.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Δηλαδή κάτσε, επειδή τώρα ξέρεις, έχουμε μάθει με αυτά τα συγκεκριμένα που έχουμε να διαχειριστούμε, δηλαδή ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κεντροαριστερά, ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη πλευρά, κάποιοι της ΔΗΜΑΡ προς ΣΥΡΙΖΑ, κάπου εκεί χάνεται ο άνθρωπος.
Εσύ τώρα έχεις πει “εγώ δε φοβάμαι, βεβαίως να δοκιμάσουμε να πουλήσουμε τη μικρή ΔΕΗ” θυμάμαι από τη συζήτησή μας την τελευταία φορά, έβαλες τις παρατηρήσεις σου αναφορικώς με τον αιγιαλό, δεν είσαι όμως και εντελώς αρνητικός, φαντάζομαι θα εξετάσεις να δεις και με τα δάση, να δούμε κατ΄ αρχήν τι είναι αυτή η ιστορία με τα δάση αν πρέπει να τα πουλήσουμε ή όχι ή να τα εκμεταλλευτούμε..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Άρη, πρόσεξε να δεις. Αυτή η χώρα έχει μία κατάρα, κινείται συνεχώς ανάμεσα σε ένα ναι και σε ένα όχι. Η πραγματικότητα όμως και η ζωή μας δεν έχει τόσα πολλά ναι και τόσα πολλά όχι. Έχει μερικά ναι, μερικά όχι, μερικά ίσως, μερικά ναι μεν αλλά και αυτά θα πρέπει να αρχίσουμε να βάζουμε, έτσι;

Στην υπόθεση του αιγιαλού και των δασών εμείς είπαμε το πολύ απλό, ότι αυτή είναι η εθνική μας περιουσία, δεν πωλείται. Από την άλλη όμως από αυτό πρέπει να ζήσουμε, από αυτό πρέπει να ζήσουν και τα παιδιά μας, άρα πρέπει να βρούμε τους τρόπους, όπως τους έχουν βρει σε όλο τον κόσμο, να αξιοποιήσουμε και τις παραλίες και να αξιοποιήσουμε και τα δάση.

Δεν μπορούμε να κινούμαστε από το ένα άκρο στο άλλο, δηλαδή ή ξεπούλα τα όλα ή μην αγγίζεις τίποτα κι άσε τα δάση σκουπιδότοπους. Εμείς μπορούμε να βρούμε ενδιάμεσες λύσεις. Βρήκανε και στην Ισπανία και υπάρχει αξιοποίηση, υπάρχει τουρισμός στα δάση, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε συνεχώς.
Κάνουμε μια παρέμβαση τώρα από εβδομάδα -να σου το πω, δεν το ξέρει κανείς, το ακούς πρώτη φορά εσύ- θα κάνουμε μια παρέμβαση στα Μετέωρα. Δεν έχεις ακούσει τίποτα, έχεις ακούσει;

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Όχι, όχι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ωραία, να σου το πω λοιπόν εσένα: Θα κάνουμε μια παρέμβαση στα Μετέωρα, η οποία έχει τον εξής χαρακτήρα.

Όπως ξέρεις στην Ελλάδα αρχίζει και δημιουργείται ένας αναρριχητικός τουρισμός έτσι; Η Κάλυμνος ξαναζεί από αυτή την υπόθεση, πήραν τα βράχια που τα βλέπανε άχρηστα και αρχίζουν έρχονται γκρουπ από το εξωτερικό απευθείας στην Κάλυμνο για να κάνουν αναρριχήσεις και σε κάποια βράχια των Μετεώρων γίνεται κάτι αντίστοιχο. Και ξαφνικά, υπάρχει μία απόφαση των γραφειοκρατικών υπηρεσιών της Αθήνας, που λέει να μη γίνει ένα μεγάλο φεστιβάλ αναρρίχησης στα μετέωρα.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Γιατί, θα χαλάσουν τα βράχια;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί θα χαλάσουν τα βράχια, γιατί θα διαταραχθεί ίσως η θρησκευτική κοινότητα. Εμείς ήρθαμε σε επαφή με τους ανθρώπους, μιλήσαμε, τους είπαμε, τους εξηγήσαμε..

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Και φαντάζομαι δε θα έχουν αντίρρηση.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και μας είπαν ότι “δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα”, όχι βέβαια, μα σε όλο τον κόσμο συνυπάρχουν αυτά τα πράγματα. Η αναρρίχηση που είναι μια νέα μορφή τουρισμού..

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Μπορώ να σου πω μια ιδέα ακόμη για τα Μετέωρα σε παρακαλώ πολύ, για να το κάνουμε παρέα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Μπορούμε να πάμε να πείσουμε τους κατοίκους της Καλαμπάκας να αλλάξουν τις πινακίδες και να φύγει το νέον κάτω από το βράχο;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σωστό, σωστό.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Αυτό το πράγμα που παθαίνεις ντίρλα εκεί όταν το βλέπεις, πάμε παρέα να το κάνουμε; Εγώ το είχα σκεφτεί, αλλά έλεγα θα τρώμε ξύλο άμα το λέω, αλλά άμα βγούμε περισσότεροι μήπως φάμε λιγότερο.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Είχαμε μείνει στην Καλαμπάκα Σταύρο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, έλεγα λοιπόν ότι η Καλαμπάκα και τα Μετέωρα είναι μία μικρογραφία αυτού που πρέπει να κάνουμε, έτσι; Δηλαδή εκεί δεν αξιοποιούμε τον τόπο, δεν τον προστατεύουμε, δε βγάζουμε το νέον αυτό που λες, αυτό που προσβάλλει την εικόνα και μας νοιάζει που ζήτησαν χίλιοι ξένοι να έρθουν να κάνουν αναρριχητικές δοκιμές στα βράχια.

Πρέπει να μην έχουμε αυτή τη φοβία, πρέπει να αξιοποιήσουμε τον τόπο μας, προς όφελος του τόπου μας, προς όφελος των παιδιών μας, να μην έχουμε φοβίες, να μην έχουμε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, από την άλλη σεβόμενοι βέβαια την ιστορικότητα του χώρου, την ομορφιά του χώρου σε ότι αφορά τις παραλίες, την πρόσβαση σε ότι αφορά τις παραλίες, την ομορφιά των δασών, αυτό.
Πρέπει να βρούμε όπως έχει βρει όλη η Ευρώπη τη δίοδο προς θετικές αλλαγές, για να κερδίζει η κοινωνία, αλλά από την άλλη να προστατεύουμε και το περιβάλλον.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Μάλιστα, καλή συνέχεια, ανταμώνουμε τέλος Αυγούστου, να είσαι καλά, σε ευχαριστώ πάρα πολύ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλές διακοπές.

Διαβάστε επίσης:

Ξεχύθηκε στους δρόμους «Το Ποτάμι»