ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Αυγουστιάτικο «δώρο» στην κυβέρνηση

Το Αυγουστιάτικο «δώρο» στην κυβέρνηση

Μας αξιολογεί η Moodyʼs, ευελπιστούν Σαμαράς και Βενιζέλος ότι θα προσφέρουν μια αναβάθμιση στην ελληνική οικονομία, καθαρά και μόνο για λόγους… επικοινωνιακούς

Για την ερχόμενη Παρασκευή 1 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί η νέα αξιολόγηση του οίκου Moodyʼs για την ελληνική οικονομία, μια έκθεση που ήταν να δημοσιευθεί την περασμένη άνοιξη. Ωστόσο, τότε ο διεθνής οίκος αποφάσισε να δώσει χρόνο στην ελληνική οικονομία σχεδόν τέσσερις μήνες και έπειτα να προχωρήσει στην αξιολόγηση.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι η Moodyʼs δεν αποκλείεται να κάνει ένα ..Αυγουστιάτικο «δώρο» στην κυβέρνηση, καθώς είναι ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο αναβάθμισης. Ήδη τις τελευταίες μέρες, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα, λίγο πάνω από το 5,8%.

Κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο ελπίζουν ότι ο διεθνής οίκος θα μας δώσει αυτό που δεν πρόσφερε ενόψει της προεκλογικής περιόδου τον Απρίλιο. Μια αναβάθμιση τουλάχιστον στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που με βάση τη Moodyʼs είναι «αρνητικές». Η ελληνική πλευρά ευελπιστεί λοιπόν, οι προοπτικές να γίνουν «σταθερές», το οποίο και μεταφράζεται στο ότι υποχωρεί ο κίνδυνος υποβάθμισης τους επόμενους μήνες.

Το καλύτερο φυσικά σενάριο, είναι να αναβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε Caa2 από Caa3.
Εδώ και λίγες μέρες, άνθρωποι της χρηματαγοράς, που παρατηρούν στενά τις οικονομικές εξελίξεις, ανέφεραν ότι η φημολογία για το «δώρο» της Moodyʼs θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Το ίδιο συνέβη και στην αρχή του έτους με την S&P, ωστόσο τελικά δεν έγινε απολύτως τίποτα. Αντιθέτως, καλλιεργήθηκαν προσδοκίες για καιρό, και το αποτέλεσμα ήταν πρακτικά μηδέν.

Φυσικά, οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων, ουδέποτε έρχονταν σε τυχαίες χρονικές στιγμές, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως. Πολλές φορές, αν διαβάσει κανείς πίσω από τις εκθέσεις και τις παρασκηνιακές εξελίξεις σε κάθε οικονομία, θα βγάλει πολύτιμα συμπεράσματα για τους λόγους της αναβάθμισης, υποβάθμισης ή ακόμα και των σχολίων που θα περιέχει μια έκθεση ενός από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης.

Η Moodyʼs πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναφέρεται στο πολιτικό ρίσκο που παραμένει, στο θέμα των κόκκινων δανείων, στα κεφάλαια που θα χρειαστεί το τραπεζικό σύστημα μετά τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ, αλλά και στην πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Μην ξεχνάμε επίσης, ότι αυτή η έκθεση δεν θα είναι η μοναδική μέσα στους επόμενους κρίσιμους μήνες. Τις ίδιες μέρες που η τρόικα θα συνεδριάζει στο Παρίσι για την επόμενη αξιολόγηση της χώρας, ο οίκος S&P θα προχωρήσει στη δική της αξιολόγηση για την Ελλάδα.

Λέτε αυτό να είναι και το προεκλογικό ...φθινοπωρινό «δώρο»;

Διαβάστε επίσης:

Τρόικα τέλος λόγω πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα

Στο Παρίσι η επόμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα

Πάνω οι φόροι - κάτω οι μισθοί