ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι μπαλαντέρ της Προεδρικής εκλογής…

Οι μπαλαντέρ της Προεδρικής εκλογής…

Πού ποντάρουν Σαμαράς και Τσίπρας όταν δηλώνουν αισιοδοξία ο μεν πρώτος για την επίτευξη του στόχου των 180 ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή του νέου Προέδρου, ο δε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το «121» που θα μπλοκάρει την εκλογή και θα οδηγήσει τη χώρας σε πρόωρες εκλογές;

Στην ουσία σε κάποιους «μπαλαντέρ», ορισμένοι εκ των οποίων μάλιστα θα μπορούσαν να βρεθούν είτε στο ένα «χέρι», είτε στο άλλο!

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη ΔΗΜΑΡ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί, ότι οι ψήφοι των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ δεν θα προσμετρηθούν στην «Προεδρική πλειοψηφία», δεν θα διευκολύνουν τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

Η στάση άλλωστε του κόμματος του Φ. Κουβέλη, στην πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ, προδιαθέτει για κάτι τέτοιο. Παρά την επαμφοτερίζουσα στάση της (οφειλόμενη εν πολλοίς και στις διασπαστικές τάσεις των «μεταρρυθμιστών» της) τελικά συμφώνησε στο αίτημα για δημοψήφισμα, έστω και αν για να υπερβεί τις εσωκομματικές της αντιθέσεις κατέθεσε δικό της κείμενο.

Αλλά –απ’ τη δικιά τους μεριά- και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ μπορούν να προσδοκούν ότι –υπό προϋποθέσεις, φυσικά- οι ψήφοι της ΔΗΜΑΡ θα μπορούσαν να μπουν στο «σακούλι» της «Προεδρικής πλειοψηφίας». Αν δηλαδή η ΔΗΜΑΡ διαπιστώσει, λένε, ότι σε πρόωρες εκλογές θα κινδυνέψει να εξαϋλωθεί, τότε τι θα κάνει; Θα τις προκαλέσει με τις ψήφους των βουλευτών της;

Εκτός κι αν, προσθέτουμε εμείς, μέχρι τότε (μέχρι τον Οχτώβρη περίπου) έχουν υπάρξει σοβαρότατες εξελίξεις στο φλερτ ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ που κυοφορείται…

Άλλος μπαλαντέρ, επίσης αστάθμητος, οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Προς τα πού θα μπατάρουν;

Και δε μιλάμε για ορισμένους που έχουν ήδη δηλώσει την προτίμησή τους υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ (Βουδούρης, Μουτσινάς, Τζάκρη, Παραστατίδης, Μπόλαρης).

Αλλά κυρίως για τους άλλους, πολλούς ανεξάρτητους, οι οποίοι ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο προς τα πού θα γείρουν.

Άλλωστε είναι διαφορετικές και οι καταβολές τους.

Άλλο, ας πούμε, ο Μ. Ανδρουλάκης, άλλο οι Πολύδωρας, Νικ. Κακλαμάνης, Ζώης, Νταβρής, Γιοβανόπουλος, Γιαταγάνα, Ιατρίδη.

Άλλο ο Τατσόπουλος και άλλο ο Ψαριανός!

Ναι και το λέμε αυτό, επειδή τουλάχιστον ο Τατσόπουλος έχει δηλώσει πως επειδή πρόκειται για κορυφαίο ζήτημα θα ψηφίσει υπέρ της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ κι ας έχει ανεξαρτητοποιηθεί.

Τι θέλουμε να πούμε;

Ότι είμαστε ακόμα στην αφετηρία της μεγάλης μάχης που θα λήξει ή με πρόωρες εκλογές ή με κυβερνητική σταθερότητα.

Οι μπαλαντέρ είναι κάμποσοι. Και είναι νωρίς να πει κάποιος, πως θα συμπεριφερθούν στο τέλος.

Αλλά κυρίως αυτή τους η συμπεριφορά θα εξαρτηθεί απ’ το πολιτικό κλίμα που θα διαμορφώνεται προϊόντος του φθινοπώρου, προς τα πού θα κλίνει.

Και αυτό ας μην το υποτιμούμε καθόλου, είναι ίσως ο κρισιμότερος παράγοντας που θα καθορίσει στάσεις και –τελικές- συμπεριφορές…

Διαβάστε επίσης:

Παπούλιας: Θα εξαντλήσω τη θητεία μου μέχρι την τελευταία μέρα

Σοφιανός: Το ΚΚΕ δεν ψηφίζει καμία πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Φουλ για εκλογές