ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη "σέντρα" βγάζει τους δήμους ο Ραγκούσης

Στη "σέντρα" βγάζει τους δήμους ο Ραγκούσης
Σε οριακό σημείο οι δήμοι-Στο εξής θα χωρίζονται σε "πράσινους", "πορτοκαλί" και "πράσινους"

Αποφασισμένος είναι ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης να δημοσιοποιήσει την οικονομική κατάσταση όλων των δήμων της χώρας, καθώς πολλοί εξ αυτών είναι υπερχρεωμένοι και πλησιάζουν το οριακό σημείο της χρεοκοπίας.

Στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι να πιέσει δήμους και δημοτικά συμβούλια, έτσι ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Στο εξής, οι δήμοι θα αξιολογούνται σε «κόκκινους», «πορτοκαλί» και «πράσινους». Πρόκειται για τη διαβάθμιση των δήμων με μεγάλα οικονομικά προβλήματα, μέτρια ή και καθόλου.

Ο ι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών κ.κ Ραγκούσης και Παπακωνσταντίνου αντίστοιχα, έδωσαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των δήμων.

Ανακοίνωσαν το κλείσιμο 4. 000 νομικών προσώπων και επιχειρήσεων αλλά και την υπαγωγή όλων των δήμων της χώρας στην υποχρεωτική ανάρτηση των αποφάσεών τους στο πρόγραμμα «Διαύγεια».

Αναφέρθηκε πως το 2010 εξοικονομήθηκαν 900 εκατομμύρια ευρώ.Η συνολική συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας αγγίζει το 1,4 δισ. ευρώ για δυο χρόνια.

Όσον αφορά στην επόμενη χρονιά οι εναλλακτικές δαπάνες προβλέπονται σε 3 δισ. 800 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι σταθερές δαπάνες του συνόλου των δήμων εκτιμάται ότι, θα αγγίξουν τα 4 δισ.

Στις περιφέρειες το ελάχιστο κόστος λειτουργίας θα ανέλθει στα 583 εκατομμύρια ευρώ ενώ τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 670 εκατομμύρια. Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθεί η οικονομική κατάσταση όλων των δήμων της χώρας με λεπτομέρειες.