ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Kατοστάρι στο Μαξίμου για τους 180

Kατοστάρι στο Μαξίμου για τους 180

Φοροελαφρύνσεις, κόκκινα δάνεια και ανεξάρτητοι θα κρίνουν το χρόνο των εκλογών

Μπορεί ο Πρωθυπουργός να έχει παραμείνει κλινήρης λόγω ισχιαλγίας, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου άπαντες επέστρεψαν τη Δευτέρα το πρωί στις θέσεις τους.

Το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά προετοιμάζει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στο δρόμο προς την ανάκτηση της κοινωνικής αποδοχής αλλά κυρίως προς την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Για να μπορέσει ωστόσο η κυβέρνηση να φτάσει στην περιβόητη τρίτη ψηφοφορία που απαιτεί 180 ψήφους βουλευτών για την εκλογή του προσώπου που θα διαδεχτεί τον Κάρολο Παπούλια, έχει να ξεπεράσει μία σειρά από σκοπέλους προκειμένου να αλλάξει τις ισορροπίες εντός του Κοινοβουλίου αλλά κυρίως εντός της κοινωνίας, που κοιμάται και ξυπνά από τους εφιάλτες που της προκάλεσε ο ΕΝΦΙΑ και τη αιματηρή φορολογία του καλοκαιριού.

Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου προβλέπει τρία στάδια. Το πρώτο είναι και αυτό που εν πολλοίς θα καθορίσει και τα υπόλοιπα. Πρόκειται για τη διαπραγμάτευση της 3ης Σεπτεμβρίου με την τρόικα στο Παρίσι, από το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθούν και οι επόμενες κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά στην πολιτική σκακιέρα. Αν τα στοιχεία που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά γίνουν αποδεκτά από τους εκπροσώπους των δανειστών μας, τότε στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το πρώτο μεγάλο πακέτο φοροελαφρύνσεων που θα ανακουφίσουν την κοινωνία. Ειδικός φόρος στο πετρέλαιο, Τέλη Κυκλοφορίας, Φόρος Ακινήτων είναι μερικά από τα χαράτσια που εξετάζεται να μειωθούν προκειμένου να μπορέσει να πάρει ανάσα ο μέσος πολίτης.

Όπως όλα δείχνουν το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να τα παίξει όλα για όλα, καθώς σε περίπτωση που τα μέτρα αυτά γίνουν αποδεκτά, θα μπορέσει να διαπραγματευτεί με διαφορετική ισχύ, το επόμενο βήμα. Πρόκειται για τις τελικές ρυθμίσεις στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τα κόκκινα δάνεια, ένα σχέδιο που επεξεργάζεται αυτό το διάστημα το πρωθυπουργικό επιτελείο και αναμένεται να συζητηθεί με την τρόικα τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, προωθείται η διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών με παράλληλη διαδικασία εξυγίανσης επιχειρήσεων που έχουν υπερδανειστεί και δε μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Κι' αν για τις φοροελαφρύνσεις φαίνεται πως όλα θα εξαρτηθούν από τα νούμερα που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μάλλον έχει βρεθεί σημείο επαφής για τις δύο πλευρές.

Με την προϋπόθεση αυτή, πως θα υπάρχουν θετικές ειδήσεις στα δύο αυτά μέτωπα, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανοίξει το Νοέμβριο το θέμα της προεδρικής εκλογές. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως αν έχουν πετύχει τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και καταφέρουν να αντιστρέψουν ορισμένες από τις πολιτικές που είχε επιβάλλει η τρόικα τα τελευταία χρόνια, θα έχουν τη δύναμη να κάνουν άνοιγμα σε βουλευτές από όλες τις πτέρυγες προκειμένου να συγκεντρωθεί ο μαγικός αριθμός των 180 ψήφων. Ουσιαστικά, εφ' όσον υπάρξει συμφωνία με την τρόικα στα δύο πρώτα βήματα, ο Αντώνης Σαμαράς πρόκειται να εξαγγείλει αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής προκειμένου να συστρατευθούν με την πρόταση του όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, των ΑΝΕΛ αλλά και του σημαντικού αριθμού των ανεξάρτητων, που υπάρχουν σήμερα.

Για την περίπτωση πάντως που κάτι στραβώσει πριν το Νοέμβρη, οι εκλογικές μηχανές της Νέας Δημοκρατίας θα παραμείνουν αναμμένες.

Διαβάστε επίσης:

Αρχίζει η επιχείρηση συλλογής των 180…

«Αντάρτικο» 38 βουλευτών στη ΝΔ για το «αντιρατσιστικό»