ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΑΝ: Διορθωτικές κινήσεις για την εξισωτική αποζημίωση

ΥΠΑΝ: Διορθωτικές κινήσεις για την εξισωτική αποζημίωση

Σε διορθωτικές κινήσεις προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που ανέκυψαν με τις πληρωμές της εξισωτικής αποζημίωσης για το έτος 2013.

Ειδικότερα, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με τη συμμετοχή του υπουργού Γιώργου Καρασμάνη και του αναπληρωτή υπουργού Πάρη Κουκουλόπουλου, αποφασίστηκε κατ΄αρχήν να δοθεί η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων σε όλους, όσοι υπέβαλαν αίτηση, και είτε απερρίφθησαν στην πρώτη πληρωμή της εξισωτικής είτε έλαβαν μικρότερη της αναμενόμενης αποζημίωση. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή ενστάσεων είναι η 31η Αυγούστου.

Δεύτερον, αποφασίστηκε να διευρυνθούν ορισμένα βασικά κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως το ηλικιακό όριο που από τα 65 ορίζεται στα 67 έτη, και η ελάχιστη απαραίτητη έκταση βοσκοτόπων, με στόχο την ένταξη περισσότερων δικαιούχων στο καθεστώς της εξισωτικής αποζημίωσης.

Το υπουργείο εκτιμά ότι με τις ρυθμίσεις αυτές και όσες επιπρόσθετα μπορούν να επιτευχθούν σε συνεργασία και με τις ενώσεις των κτηνοτρόφων, οι ελλείψεις που παρουσιάστηκαν με την καταβολή της πρώτης δόσης θα εξαλειφθούν στο μέγιστο βαθμό. Κύριο μέλημα, όπως αναφέρεται, είναι να βελτιωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και προς όφελος των παραγωγών και κτηνοτρόφων, η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2013. Για το λόγο αυτό δόθηκαν σαφείς οδηγίες και κατευθύνσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) σχετικά με την εφαρμογή των όσων αποφασίστηκαν. Οι εποπτευόμενοι οργανισμοί του υπουργείου, θα παρέχουν στους παραγωγούς και κτηνοτρόφους διευκρινήσεις και υποστήριξη, ώστε οι φάκελοι να έχουν την απαιτούμενη πληρότητα.

Σημειώνεται ότι οι πιστώσεις που έχει εξασφαλίσει το υπουργείο για την πληρωμή του συνόλου της εξισωτικής για το 2013 ανέρχοται σε 130 εκατ. ευρώ και όπως είχε γίνει για το 2012, τα αναλογούντα ποσά σε κάθε δικαιούχο θα πιστωθούν σε δόσεις έως το τέλος της χρονιάς. Έτσι, η δεύτερη πληρωμή της εξισωτικής στους δικαιούχους έχει προγραμματιστεί να γίνει μέσα στο Σεπτέμβριο.