ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ροδακινοπαραγωγοί: Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τα μέτρα της Κομισιόν

Ροδακινοπαραγωγοί: Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τα μέτρα της Κομισιόν

Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε η ανακοίνωση των έκτακτων μέτρων στήριξης της Κομισιόν για τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών.

Για «απόφαση κόλαφο για την κυβέρνηση» και «ακόμη μια κοροϊδία για τους ροδακινοπαραγωγούς» μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ακόμη μια κοροϊδία για τους ροδακινοπαραγωγούς» δήλωσε ο Συντονιστής των θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστόλου, σχολιάζοντας την απόφαση της Κομισιόν για τη στήριξη των ροδακινοπαραγωγών.

«Πρόκειται για επανάληψη των γνωστών αποφάσεων της 11ης Αυγούστου της ΕΕ. που δεν αντιμετώπιζαν ούτε κατ’ ελάχιστον το πρόβλημα. Η ΕΕ όχι μόνο δεν δέχτηκε κανένα από τα αιτήματα των Ελλήνων παραγωγών, αλλά τους αντιμετωπίζει ως επαίτες με τις πενταροδεκάρες (317.215 ευρώ!!!) που θα διαθέσει για την προώθηση των προϊόντων τους σε νέες αγορές» πρόσθεσε.

«Ταυτόχρονα, βέβαια η απόφαση αποτελεί κόλαφο για την ελληνική κυβέρνηση, που μέχρι σήμερα παρακολουθεί τα γεγονότα, χωρίς να μπορεί να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος και να αρθρώσει ένα διεκδικητικό λόγο στα αρμόδια όργανα της ΕΕ» κατέληξε ο κ. Ευαγγέλου.

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ αναφέρεται ότι «ο Κανονισμός της ΕΕ για τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών που δημοσιεύθηκε σήμερα διέψευσε τις μεγαλόστομες κυβερνητικές εξαγγελίες των προηγούμενων ημερών ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τον κλάδο. Εκτός αν το αρμόδιο Υπουργείο θεωρεί ικανοποιητικό ποσό τα 3 εκ. ευρώ που διατίθενται για δραστηριότητες προώθησης στην Ε.Ε. εκ των οποίων μόλις τα 317.215 ευρώ για την χώρα μας.»

«Απαιτείται άμεση παρέμβαση από την ελληνική κυβέρνηση. Η Δημοκρατική Αριστερά από την πρώτη στιγμή που έλαβε χώρα το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα τόνισε ότι απαιτείται άμεσα ένα σχέδιο διαχείρισης της κρίσης. Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα κανένας συνολικός σχεδιασμός δεν υπάρχει.

Η κυβέρνηση οφείλει έστω και τώρα να διεκδικήσει την ενεργοποίηση της διαδικασίας επαρκών αποζημιώσεων με κοινοτικούς πόρους. Η Ε.Ε., μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μπορεί να διαθέσει αρχικά 420 εκ. ευρώ, τα οποία έχει ως αποθεματικό ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις κρίσεων. Παρόλα αυτά έχει ανακοινωθεί προβλεπόμενος προϋπολογισμός μόλις 125 εκ. ευρώ για όλη την Ε.Ε.»

«Το κυριότερο είναι ότι το ρωσικό εμπάργκο θα συνεχίζει να επιφέρει επιπτώσεις στις εξαγωγές που έχουν προγραμματιστεί από εδώ και στο εξής για αρκετά αγροτικά προϊόντα. Κάθε επιπρόσθετη καθυστέρηση από την ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για τους παραγωγούς και την ελληνική αγροτική οικονομία» καταλήγει η ΔΗΜΑΡ.

Διαβάστε επίσης:

Αυτά είναι τα μέτρα της Κομισιόν για τη στήριξη των ροδακινοπαραγωγών