ΠΟΛΙΤΙΚΗ

40 χρόνια ΠΑΣΟΚ: Από τους μπαξέδες… στις βρούβες!

40 χρόνια ΠΑΣΟΚ: Από τους μπαξέδες… στις βρούβες!

-Πώς θα απαντήσει ο Βενιζέλος στον Παπανδρέου και στα «συντροφικά» μαχαιρώματα

-Η στάση Σημίτη και η αντίδραση της βάσης

Τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του γιορτάζει σήμερα, 3 Σεπτεμβρίου, το ΠΑΣΟΚ.

Στην κρισιμότερη ίσως καμπή της ιστορίας του, το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου δίνει μάχη για να ξαναβρεί το ιδεολογικοπολιτικό του στίγμα αλλά και τους… ψηφοφόρους που το εγκατέλειψαν.

Ο πρόεδρός του κ. Ευ. Βενιζέλος θα επιχειρήσει σήμερα στο Ζάππειο να ξαναβρεί τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στους… μπαξέδες, αν και εδώ και αρκετό καιρό οι περισσότεροι είναι στα... μαχαίρια!

Η σημερινή εκδήλωση πραγματοποιείται στον απόηχο της ομιλίας Παπανδρέου προχθές στον ίδιο χώρο, όπου φίλοι του κόμματος προσκείμενοι στον Γ. Παπανδρέου φώναξαν «συντροφικά» συνθήματα κατά του Ευ. Βενιζέλου, όπως «Γιώργο γερά να φύγει η Δεξιά».

Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του άφησε αιχμές κατά του κ. Βενιζέλου θεωρώντας τον ουσιαστικά υπεύθυνο για τη συρρίκνωση του κόμματος.

Στη σημερινή συνάντηση ο Ευ. Βενιζέλος αναμένεται να δώσει τη δική του απάντηση στον πρώην πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ναι μεν θα στείλει μήνυμα ενότητας προς τη βάση του Κινήματος, αλλά παράλληλα θα φροντίσει να απαξιώσει πολιτικά τον Γ. Παπανδρέου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να απαντήσει στις κατηγορίες που δέχεται, ενώ τα σύννεφα από τα έκτροπα που προηγήθηκαν δεν έχουν διαλυθεί. «Θα μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας που δεν μπορεί να χαρίζεται ούτε να αδικεί» έχει πει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του Κινήματος έχοντας λάβει το «ναι» από τον Κώστα Σημίτη θέλει να δώσει ώθηση στο ΠΑΣΟΚ, εν όψει του πολιτικά πολύ δύσκολου χειμώνα.

Βενιζέλος και Σημίτης θα επιχειρήσουν να αποκρούσουν με στοιχεία τη θεωρία της ΝΔ ότι η σημερινή κρίση αποτελεί την εξέλιξη της άφρονος πολιτικής του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 1980 και μέσα από την ιστορική αποκατάσταση του Ανδρέα Παπανδρέου να επανασυνδεθεί με τμήματα της πάλαι ποτέ κομματικής του βάσης που έχουν γυρίσει την πλάτη στο κόμμα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιθυμεί να κάνει ηχηρή την παρουσία του ΠΑΣΟΚ εντός του Σεπτεμβρίου με αποκορύφωμα τη ΔΕΘ στην οποία θα ξεδιπλώσει τις προτάσεις του για την επανεκκίνηση στην οικονομία, κυρίως μέσα από τις επαφές του με τους παραγωγικούς φορείς.

Η εκτίμηση που έχουν στελέχη του Κινήματος είναι ότι μπορεί από το κόμμα να αποχώρησαν δεκάδες στελέχη, πρώην βουλευτές ή πολιτευτές, αλλά η βάση του κόμματος μπορεί να επανακάμψει αν ξεπεραστεί αυτή η πρωτοφανής κρίση.

Διαβάστε επίσης:

Έχασε την ψυχραιμία του ο Βενιζέλος

Τη διαγραφή του ΓΑΠ εισηγούνται στον Βενιζέλο!

ΣΟΚ στο Ζάππειο: Εμφανίστηκαν «ζόμπι» από το παρελθόν!

Κομμάτια και θρύψαλα