ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με άδεια χέρια επιστρέφουν από το Παρίσι…

Με άδεια χέρια επιστρέφουν από το Παρίσι…

Το ταξίδι της επιστροφής έχει ήδη ξεκινήσει για την ελληνική αποστολή που βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Παρίσι, που όπως φαίνεται γυρίζουν με άδεια χέρια.

Οι μόνοι που φούσκωσαν είναι οι φάκελοι των Υπουργών με τις υποχρεώσεις που μας πιέζει η τρόικα να υλοποιήσουμε μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου όταν και θα βρεθούν στην Αθήνα.

Καλύτερα στο Παρίσι!

Το κλίμα στην ελληνική αποστολή είναι αισιόδοξο, καθώς οι δανειστές δεν τους πίεσαν όσο περίμεναν! Χαρακτηριστική είναι η «ατάκα» που ακούστηκε, ότι αν οι συζητήσεις γίνονταν στην Αθήνα, τα πράγματα θα είναι χειρότερα και οι πιέσεις ακόμα μεγαλύτερες.
Ωστόσο, αυτό μας προϊδεάζει για το τι θα ακολουθήσει στην Αθήνα στο τέλος του μήνα.

Θέμα υπερφορολόγησης

Ο Γκίκας Χαρδούβελης έστω και την τελευταία μέρα έθεσε στην τρόικα το ζήτημα της υπερφορολόγησης, ζητώντας τη μείωση δυο φόρων:
του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα που έχει βάλει «μέσα» τον προϋπολογισμό κατά 500 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα στοιχεία θα ήταν παραλογισμός αν δεν ερχόταν μείωση του φόρου, ακόμα και μετά από αίτημα της τρόικα.

ΦΠΑ στην εστίαση: ο Υπουργός Οικονομικών ζήτησε ο ΦΠΑ στην εστίαση να διατηρηθεί στο 13% σε μόνιμη βάση. Θυμίζουμε ότι πέρυσι το καλοκαίρι η τρόικα είχε δεχθεί να μειωθεί «δοκιμαστικά» ο ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2013. Επειδή όμως, το Δεκέμβριο του περασμένου έτους υπήρχαν ..διαφωνίες, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει την ισχύ του «δοκιμαστικού» μέτρου για ένα έτος, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2014.

Η υπερφορολόγηση λοιπόν, «εξαντλήθηκε» από το οικονομικό επιτελείο, σε αυτά τα δυο μέτωπα.

Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις

Υψηλόβαθμο στέλεχος της ελληνικής αποστολής μιλώντας με δημοσιογράφους τόνισε ότι η τρόικα δεν αποκλείεται να κάνει δεκτές κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις στη φορολογία κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, στα τέλη του μήνα. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, όλα θα εξαρτηθούν από τις «αντοχές» του προϋπολογισμού του 2015.

Απομένουν 270 δράσεις!

Σύμφωνα με το κυβερνητικό στέλεχος, η πέμπτη και τελευταία αξιολόγηση δεν θα ξεκινήσει από το μηδέν, αλλά ..από τη μέση! Ο λόγος είναι ότι από τις 542 μνημονιακές δράσεις η τρόικα έχει αποδεχθεί ότι έχουν υλοποιηθεί οι μισές. Δηλαδή, απομένουν κάτι παραπάνω από 270 δράσεις!

Στόχος πάντως, του οικονομικού επιτελείου, είναι η επόμενη αξιολόγηση να μην κρατήσει 11 μήνες όπως η προηγούμενη, αλλά να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο.

Η λιτή ανακοίνωση του ΔΝΤ

Οι συζητήσεις με την Ελλάδα στο Παρίσι ήταν παραγωγικές για κάποια «σημαντικά θέματα» ενόψει της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αναφέρει η λιτή ανακοίνωση μόλις 56 λέξεων, του ΔΝΤ για την πορεία των συνομιλιών στη γαλλική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η αποστολή του ΔΝΤ αναμένεται να μεταβεί στην Αθήνα στο τέλος Σεπτέμβρη.

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: «Ραντεβού στην Αθήνα»