ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εύσημα Κικίλια στο Σκαραμαγκά για την ανοιχτή δομή φιλοξενίας παράτυπων μεταναστών

Εύσημα Κικίλια στο Σκαραμαγκά για την ανοιχτή δομή φιλοξενίας παράτυπων μεταναστών

«Τιμώ τον Σκαραμαγκά, την περιοχή αυτή που δέχεται να γίνει ανοιχτή δομή και προχωρά τάχιστα και με γοργές διαδικασίες και θα είναι σύντομα έτοιμη, πάντα με ανθρωπισμό και με συναίσθηση της κατάστασης» δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στη Βουλή για το ζήτημα της φιλοξενίας των παράτυπων μεταναστών και των συνθηκών διαβίωσής τους.

Ο κ. Κικίλιας, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι είναι υπεύθυνος για την τάξη και την ασφάλεια σε αυτήν τη χώρα και «άρα, η εικόνα η οποία υπήρχε πριν από δύο, δυόμισι και τρία χρόνια της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας του οποιουδήποτε ήθελε να μπει μέσα στη χώρα, να λειτουργήσει έτσι όπως θέλει με όλους τους κινδύνους, είναι μη παραδεκτή για τον πολιτισμό και την κοινωνία μας».

Ο υπουργός ανέφερε ότι «οι ανοιχτές δομές, όπως τις βλέπει η κυβέρνηση, είναι για μονογονεϊκές οικογένειες, είναι για ανήλικα, είναι για αναξιοπαθούντες, είναι για τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι πρέπει να τύχουν μιας ιδιαίτερης φροντίδας».

Το θέμα συζητήθηκε με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη, για τα «στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών» και ειδικά για τις συνθήκες που επικρατούν στην Αμυγδαλέζα. Ο κ. Κατσώτης περιέγραψε «συνθήκες διαβίωσης που δεν τιμούν τη χώρα, με πολλά προβλήματα καθαρισμού, έλλειψης γιατρών, αλλά και φαινόμενα ξυλοδαρμού μεταναστών, όπως περιστατικό στις αρχές Σεπτεμβρίου την ώρα της προσευχής των μουσουλμάνων. Ο βουλευτής ανέφερε ότι θέση του κόμματός του είναι πως τα στρατόπεδα πρέπει να κλείσουν και να δημιουργηθούν ανθρώπινοι χώροι ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

Ως προς την υπόθεση ξυλοδαρμού στην Αμυγδαλέζα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι στις 2 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι αστυνομικοί ήθελαν να κάνουν καταμέτρηση την ώρα της προσευχής και διαβεβαίωσε πως μετά τα αποτελέσματα της ΕΔΕ, αν διαπιστωθεί αστυνομική βία θα υπάρξει συγκεκριμένη απάντηση, όπως υπήρξε και στην περίπτωση του αστυνομικού που ξέφυγε των καθηκόντων του και συμπεριφέρθηκε με λάθος τρόπο στην καθαρίστρια έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Ως προς τις δομές φιλοξενίας, επισήμανε ότι «μια πολύ δύσκολη και σκληρή επίτροπος που ουσιαστικά βρίσκεται σε ευθεία γραμμή με τις ΜΚΟ και έχει άλλη αντίληψη των πραγμάτων, η κ. Μάλστρομ έδωσε συγχαρητήρια για τις δομές στη Μυτιλήνη και την προσπάθεια που γίνεται». Ανέφερε πάντως, πως το υπουργείο αντιμετωπίζει την κατάσταση ρεαλιστικά και με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Ο κ. Κικίλιας κάλεσε εξάλλου τους συναδέλφους του να θυμηθούν την κατάσταση στην Αθήνα και υπογράμμισε ότι η ένδεια και η πείνα είναι κακός οδηγός.

«Εγώ δεν θέλω να είμαι κακοπροαίρετος και να μιλήσω για κακοποιά στοιχεία, τζιχαντιστές, που κάποιοι αναφέρουν. Θέλω να πω ότι η πείνα είναι κακός σύμβουλος. Πώς προστατεύει λοιπόν κανείς τον πληθυσμό του αλλά και αυτούς τους ανθρώπους, αφήνοντάς τους ανεξέλεγκτα να κυκλοφορήσουν δεξιά και αριστερά;» είπε ο υπουργός και παρατήρησε ότι σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης ή περιφέρειας υπάρχουν άρχοντες που υποστηρίζουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θέλουν ανοιχτές δομές στον δήμο τους ούτε καν κλειστές δομές κοντά στην πόλη τους.

Διαβάστε επίσης:

Πλαφόν 150.000 ευρώ στα ανώνυμα κουπόνια των κομμάτων