ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Επαναφορά του ΕΦΚ πετρελαίου στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο

ΣΥΡΙΖΑ: Επαναφορά του ΕΦΚ πετρελαίου στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο

«Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι είδος πρώτης ανάγκης και επιβίωσης και επομένως δεν θα έπρεπε να επιβαρύνεται με κανένα φόρο (ειδικό φόρο, Φ.Π.Α.). Συνεπώς επιβάλλεται να υπάρξει κατάργηση όλων των φόρων» επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, ζητά από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, την επαναφορά του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή στα επίπεδα του Μαρτίου 2011.

Την εκτίμηση αυτή την δικαιολογεί ως εξής: «Τα έσοδα που χάθηκαν από τον προϋπολογισμό λόγω της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης ήταν άνω των 237 εκατ. ευρώ. Συνολικά στο διάστημα Δεκεμβρίου 2012 - Ιουλίου 2013 η Κυβέρνηση χορήγησε για επίδομα θέρμανσης 82 εκατ. Ευρώ»

Επίσης επισημαίνει πως η καθαρή αύξηση των κρατικών εσόδων ήταν μόλις 102 εκατ. ευρώ.

«Αθροιστικά όμως δημιουργήθηκε μια τρύπα ύψους 340 εκατ. ευρώ περίπου, από τα οποία, αφαιρώντας τα 102 εκατ. ευρώ της αύξησης στα έσοδα λόγω ΕΦΚ, προκύπτει ότι τα συνολικά έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν κατά 237 εκατ. Ευρώ» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το λαθρεμπόριο

Αναφορά κάνει και στο αναποτελεσματικό, όπως το χαρακτηρίζει, μέτρο της εξίσωσης των φόρων –με το πρόσχημα της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου – που οδήγησε τα νοικοκυριά στις πιο κρύες περιοχές της χώρας, στο να μειώσουν δραματικά την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης.

« Όσο δε για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών –όπως πάγια υποστηρίζουμε– απαιτείται η ύπαρξη αντίστοιχης πολιτικής βούλησης και όχι φορομπηχτικά μέτρα «εξόντωσης» των πολιτών».

Επιπλέον, υπενθυμίζει πως δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για την δυσκολία πάταξης του λαθρεμπορίου καυσίμων, αφού η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως προωθεί ήδη το σύστημα εισροών-εκροών στα πρατήρια.

Αλλωστε, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση ανέφερε πως έχει λάβει μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα ναυτιλίας και εξαγωγών.

Καταστροφή στο περιβάλλον

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ιδιαίτερα αναφορά και στο κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε, αφού η οικολογική καταστροφή στο περιβάλλον είναι ανυπολόγιστη.

«Η λαθροϋλοτομία κατέστρεψε μεγάλες δασικές εκτάσεις και η ατμοσφαιρική μόλυνση στα αστικά κέντρα ήταν τεράστια, επειδή οι πολίτες προκειμένου να θερμανθούν έκαιγαν οποιοδήποτε καύσιμο υλικό» εξηγεί χαρακτηριστικά.

Τροπολογία-Προσθήκη

Κλείνοντας προτείνει στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανατγωνιστικότητας, όπως γίνουν οι παρακάτω τροποποιήσεις:

• «Καταργούνται οι διατάξεις της υποπερίπτωσης ζ, παρ. β του άρθρου 5 του νόμου 4092/2012.

Η περίπτωση α΄ της παρ. 2 του άρθρου 73 του ν. 2960/2001 (ΦΕΚ 265 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής:

«α) για την εφαρμογή των παραπάνω περιπτώσεων ζ΄ για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) και ια΄ για το φωτιστικό πετρέλαιο (κηροζίνη), που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα θέρμανσης για τη χρονική περίοδο από τη 15η Οκτωβρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους, ο συντελεστής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) ορίζεται σε είκοσι ένα (21) ευρώ το χιλιόλιτρο. Στην περίπτωση που οι παραπάνω ημερομηνίες συμπίπτουν με μη εργάσιμες ημέρες, ως ημερομηνία λαμβάνεται η προηγούμενη εργάσιμη για την έναρξη και η επόμενη εργάσιμη για τη λήξη».

Διαβάστε επίσης

ΝΔ: Η διεύρυνση ξεκινά στις 4 Οκτωβρίου