ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Deutsche Welle: Η Μέρκελ δεν θεωρεί πια μπαμπούλα τον Τσίπρα

Deutsche Welle: Η Μέρκελ δεν θεωρεί πια μπαμπούλα τον Τσίπρα

Αναφορά στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ, την ερχόμενη Τρίτη κάνει στη διαδικτυακή της έκδοση η Deutsche Welle, σε άρθρο του αναλυτή της Νιλς Κάντρίτσκε, ο οποίος σημειώνει πως το Βερολίνο θα είναι μεν ευέλικτο στις συζητήσεις, ωστόσο θεωρεί απίθανο η Γερμανίδα καγκελάριος να συζητήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό λεπτομέρειες του ελληνικού προγράμματος. Άξιο αναφοράς το γεγονός πως στο άρθρο υπάρχει επισήμανση σύμφωνα με την οποία η κ. Μέρκελ δεν θεωρεί πλέον τον Αλέξη τσίπρα «Μπαμπούλα».


Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο ενδεχόμενο εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ, με την DW να επισημαίνει πως πλέον η Μέρκελ δε φοβάται την έντονη αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, το άρθρο αναφέρει πως «Υπέρ της κατανόησης προς τις ελληνικές θέσεις, συνηγορεί και το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα αντιμετώπιζε θετικά μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ», ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Νιλς Καντρίτσκε: «Ο Τσίπρας δεν είναι πλέον ο μεγάλος μπαμπούλας». Και αυτό επειδή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί με δηλώσεις του υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Στο Βερολίνο κανείς δεν θεωρεί πως ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα «αναποδογυρίσει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», καθώς πλέον στην Ευρώπη θεωρούν πως μπορούν να κάτσουν και να συζητήσουν την ελληνική κρίση και τα σχέδια της εξόδου της από αυτή, ακόμα και με αριστερή κυβέρνηση. Αυτό, μπορεί να θεωρηθεί και ως «φρένο» σε περίπτωση που ο Σαμαράς θελήσει να τονίσει και πάλι στην καγκελάριο πως ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει προβάδισμα στα δημοψηφίσματα, προκειμένου να πιέσει το Βεροκλίνο ώστε να είναι πιο «ανθεκτικό» στις ελληνικές προτάσεις.

Το άρθρο πάντως ξεκινάει με την συνάντηση της Τρίτης τονίζοντας πως η ελληνική πλευρά την χαρακτηρίζει «Ιδιαίτερα σημαντική». Το Βερολίνο ωστόσο, από την πλευρά του, προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημασία της, τονίζοντας πως πρόκειται για μια συνάντηση στο πλαίσιο των εντατικών και συχνών επαφών των δύο πλευρών και υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για το ελληνικό χρέος. Το δημοσίευμα βρίσκεται στην ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle και επισημαίνει ότι αναλυτές αναμένουν, πως «ο κ. Σαμαράς θα προβάλει τη θετική εικόνα που παρουσιάζουν οι οικονομικοί δείκτες και θα εκθέσει στην καγκελάριο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του, υποστηρίζοντας ότι το κλίμα θα επιδεινωθεί εάν εφαρμόσει τα "σκληρά" αιτήματα της τρόικας».

Στο ερώτημα, εάν θα μπορούσε ο κ. Σαμαράς να αποσπάσει κάτι συγκεκριμένο από την Άγγελα Μέρκελ που θα τον βοηθούσε στην ανατροπή του δυσμενούς για αυτόν πολιτικού κλίματος, ο κ. Καντρίτσκε, σύμφωνα με την DW, «θεωρεί δύσκολο η καγκελάριος να συζητήσει λεπτομέρειες του ελληνικού προγράμματος» και προσθέτει ότι σε κάθε περίπτωση, δεν θα συμφωνούσε σε αλλαγές χωρίς ισοδύναμα, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα των φορολογικών ελαφρύνσεων. «Ενδεχομένως θα του υπενθυμίσει ότι θα πρέπει επιτέλους να πληρώσουν οι φοροοφειλέτες, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να κληθούν στο ταμείο εκείνοι που έβγαλαν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό», επισημαίνει στην Deutsche Welle ο Γερμανός αναλυτής, ο οποίος, όπως διαπιστώνει ο συντάκτης, διακρίνει, ωστόσο, περιθώρια ευελιξίας από την πλευρά του Βερολίνου.

«Η κατάσταση της Ελλάδας αντιμετωπίζεται πλέον διαφορετικά στο Βερολίνο, καθώς η γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η πολιτική της λιτότητας που επεβλήθη στην Ελλάδα ήταν πολύ σκληρή, ενώ στο μεταξύ είναι πλέον σαφές ότι η ευρωκρίση δεν έχει παρέλθει», δηλώνει ο Γερμανός δημοσιογράφος, επικαλούμενος και τα πρόσφατα στοιχεία που παραπέμπουν σε ενδείξεις ύφεσης στην ευρωζώνη. Υπό αυτή την έννοια, «θα πρέπει να αναμένεται κατανόηση προς τις ελληνικές θέσεις», προσθέτει.

Διαβάστε επίσης:

Spiegel: Θα τα «ακούσει» ο Σαμαράς από τη Μέρκελ για τη φοροδιαφυγή