ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Παπαδημούλης: Ο Σαμαράς λειτουργεί για το προσωπικό του όφελος (video)

Δ. Παπαδημούλης: Ο Σαμαράς λειτουργεί για το προσωπικό του όφελος (video)

Την πεποίθησή του πως ο Αντώνης Σαμαράς θα πάει στο γεύμα εργασίας με την Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να επωφεληθεί ο ίδιος και δε θα λειτουργήσει με γνώμονα το καλό της χώρας, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επεσήμανε πως ο κ. Σαμαράς έχει αποτύχει στη δοκιμασία του εθνικού διαπραγματευτή τα τελευταία δυόμιση χρόνια και σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, θα μεταβεί στη Γερμανία για τις δικές του επιδιώξεις.

Ο κ. Παπαδημούλης επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό, τονίζοντας πως «Αμέσως μόλις έγινε πρωθυπουργός πήγε στην κ. Μέρκελ και είπε «ουδείς αναμάρτητος», όταν του θύμισαν τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και υποσχέσεις για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Αυτό που εκλιπαρεί ο κ. Σαμαράς είναι να του χαλαρώσει λίγο η κ. Μέρκελ τη θηλιά. Γιατί είναι ολοφάνερα τα καταστροφικά αποτελέσματα της πολιτικής που χέρι-χέρι υλοποιούν Σαμαράς και Μέρκελ στην Ελλάδα και που ονομάζεται μνημόνιο. Κρατώ μικρό καλάθι για αυτή τη συνάντηση. Θα κριθεί εκ του αποτελέσματος, όχι από τα λόγια αλλά από τα έργα».

Αναφερόμενος στην αλλαγή της διαπραγμάτευσης επεσήμανε πως «όσοι επιθυμούν αλλαγή πολιτικής και ουσιαστική διαπραγμάτευση θα πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτό απαιτεί άλλη κυβέρνηση, ικανή να διαπραγματευθεί. Δηλαδή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ουδείς πιστεύει πια ότι φεύγει το μνημόνιο και η τρόικα. Αυτά θα φύγουν μαζί με την κυβέρνηση Σαμαρά».

Σε ερώτηση που του έγινε για τις διεθνείς επαφές του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Παπαδημούλης απάντησε πως «η συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο, τον επονομαζόμενο και «Πάπα των φτωχών» και η παρουσία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, αλλά και στο Κόμο -σε ένα τραπέζι όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αιρετική φωνή αμφισβήτησης των κυρίαρχων πολιτικών στην Ευρώπη- είναι «χάντρες στο ίδιο κομπολόι». Την ώρα που στην Ελλάδα ο κ. Σαμαράς, βλάπτοντας τα συμφέροντα της χώρας, καταφεύγοντας σε μια ακραία κινδυνολογία εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ολοένα και περισσότεροι -όχι μόνο φίλοι αλλά και αντίπαλοι- από το χώρο της πολιτικής αλλά και του οικονομικού κατεστημένου συνειδητοποιούν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα έχει κορμό το ΣΥΡΙΖΑ».

Αναλυτικά ολόκληρη η συνέντευξη Παπαδημούλη:

-Κύριε Παπαδημούλη, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς συναντάται αύριο στο Βερολίνο με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. Αποκλείετε το ενδεχόμενο να λάβει κάποια ενίσχυση η χώρα μας από τη γερμανίδα καγκελάριο;

-Ο κ. Σαμαράς πάει εκεί για το δικό του συμφέρον, τις δικές του επιδιώξεις. Επί δυόμισι χρόνια δοκιμάστηκε ως διαπραγματευτής των εθνικών συμφερόντων και έχει αποτύχει παταγωδώς. Αμέσως μόλις έγινε πρωθυπουργός πήγε στην κ. Μέρκελ και είπε «ουδείς αναμάρτητος», όταν του θύμισαν τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και υποσχέσεις για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Αυτό που εκλιπαρεί ο κ. Σαμαράς είναι να του χαλαρώσει λίγο η κ. Μέρκελ τη θηλιά. Γιατί είναι ολοφάνερα τα καταστροφικά αποτελέσματα της πολιτικής που χέρι-χέρι υλοποιούν Σαμαράς και Μέρκελ στην Ελλάδα και που ονομάζεται μνημόνιο. Κρατώ μικρό καλάθι για αυτή τη συνάντηση. Θα κριθεί εκ του αποτελέσματος, όχι από τα λόγια αλλά από τα έργα. Όσοι θέλουν αλλαγή πολιτικής και ουσιαστική διαπραγμάτευση θα πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτό απαιτεί άλλη κυβέρνηση, ικανή να διαπραγματευθεί. Δηλαδή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ουδείς πιστεύει πια ότι φεύγει το μνημόνιο και η τρόικα. Αυτά θα φύγουν μαζί με την κυβέρνηση Σαμαρά.

-Ο κ. Τσίπρας πραγματοποιεί σειρά διεθνών επαφών, πήγε και στο Βατικανό. Ποια είναι η αποδοχή που έχει ένας ηγέτης κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς από το κατεστημένο της Ευρώπης;

-Οι ολοένα και διευρυνόμενες πιθανότητες, τα ολοένα και πιο φανερά σημάδια για μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές, διευρύνουν τον κατάλογο των συνομιλητών μας και φυσικά ενισχύουν το κύρος του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα προσωπικά. Εμείς λέμε έξω αυτά που λέμε και μέσα. Γιατί προίκα μας, περιουσία μας είναι η συνέπεια λόγων και έργων. Είναι φανερό ότι και η συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο, τον επονομαζόμενο και «Πάπα των φτωχών» και η παρουσία του Τσίπρα στη ΔΕΘ, αλλά και στο Κόμο -σε ένα τραπέζι όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αιρετική φωνή αμφισβήτησης των κυρίαρχων πολιτικών στην Ευρώπη- είναι «χάντρες στο ίδιο κομπολόι». Την ώρα που στην Ελλάδα ο κ. Σαμαράς, βλάπτοντας τα συμφέροντα της χώρας καταφεύγοντας σε μια ακραία κινδυνολογία εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ολοένα και περισσότεροι -όχι μόνο φίλοι αλλά και αντίπαλοι- από το χώρο της πολιτικής αλλά και του οικονομικού κατεστημένου συνειδητοποιούν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα έχει κορμό το ΣΥΡΙΖΑ.

-Βλέπετε τη διαδικασία επίλυσης του δημοσίου χρέους να τη διαπραγματεύεται η σημερινή κυβέρνηση; Η μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που θα αντιμετωπίσει όμως και πολλές αντιδράσεις;

-Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα για τη χώρα να διαπραγματευθεί το χρέος και την ανάγκη για ένα γενναίο κούρεμα του χρέους, μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή. Η απερχόμενη κυβέρνηση -γιατί είναι φανερό ότι έχουμε μια κυβέρνηση σε αποδρομή- επί δυόμισι χρόνια δεν έχει κάνει καμία διαπραγμάτευση για το χρέος. Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δηλώνει αριστερά και δεξιά ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Τι διαπραγμάτευση να κάνει μία κυβέρνηση που ο αντιπρόεδρός της θεωρεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο; Τι διαπραγμάτευση να κάνει μια κυβέρνηση που με εντολή της η Ελλάδα αρνήθηκε να δώσει θετική ψήφο σε ένα ιστορικής σημασίας ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ;

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος Κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για την αξιολόγηση

ΣΥΡΙΖΑ: Ως ικέτης στη Μέρκελ ο Σαμαράς

Spiegel: Θα τα «ακούσει» ο Σαμαράς από την Μέρκελ