ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαριάς: Στην Ευρωβουλή το θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων

Μαριάς: Στην Ευρωβουλή το θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων

Την ανάγκη ανάδειξης στην Ευρωβουλή του θέματος των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, τονίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντι-φεντεραλιστών, Νότης Μαριάς.

«Βασική μας προτεραιότητα, με βάση όσα είπαμε προεκλογικά, είναι να αναδείξουμε το θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, των γερμανικών αποζημιώσεων. Θέλουμε να δημιουργήσουμε συμμαχία με πάρα πολλούς ευρωβουλευτές για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτού του τεράστιου εθνικού ζητήματος και να δημιουργήσουμε συμμαχίες με Ευρωπαίους πολίτες» σημειώνει ο κ. Μαριάς.

Ο ευρωβουλευτής των ΑΝΕΛ τονίζει μάλιστα ότι στις 14 Ιουλίου έθεσε το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Στην Ολομέλεια παρευρίσκονταν και αρκετοί Γερμανοί ευρωβουλευτές και δεν είδα να φέρει αντίρρηση κανείς», τονίζει ο κ. Μαριάς.

Ερωτηθείς για το θέμα της ρύθμισης του δημοσίου χρέους, ο κ. Μαριάς αναφέρει ότι «το χρέος είναι επονείδιστο, πρέπει να διαγραφεί. Επίσης, το ζήτημα των τοκογλυφικών ομολόγων του Μάριο Ντράγκι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δηλαδή, η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου με έκπτωση 40%, έβαλε 35 δισεκ. και θέλει να εισπράξει 22 δισεκ. αέρα κοπανιστό, τοκογλυφικό. Αυτό το έθεσα πάλι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να το παλέψουμε, να πληρωθούν μόνο το κεφάλαιό τους και ένα μικρό επιτόκιο 0,15%».

Ο κ. Μαριάς τονίζει ακόμη την ανάγκη να δημιουργηθεί «φάκελος για την αποζημίωση της χώρας». Όπως λέει, «η πολιτική της τρόικας με τα μνημόνια ήταν καταστροφική. Δεν το λέμε μόνο εμείς, το λέει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Μαρτίου του 2014, και το πολύ απλό είναι ότι αφού οι κύριοι της τρόικας ζημίωσαν τη χώρα να πάρουμε αποζημίωση».

Για την καλύτερη προώθηση και των ελληνικών θεμάτων ο ευρωβουλευτής των ΑΝΕΛ θεωρεί ότι πρέπει να δημιουργηθεί «μια πολιτική ομάδα με ευρωβουλευτές του Νότου. Ένα μέτωπο των χωρών του Νότου που στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να εκφραστεί και σε επίπεδο συγκρότησης μιας διαφορετικής, μιας καινούργιας πολιτικής ομάδας. Έχω συνεργασία με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Πέπε Γκρίλο, μιλάμε με άλλους ευρωβουλευτές Ισπανούς, Πορτογάλους. Ελπίζω εύχομαι στο επόμενο διάστημα -δεν είναι εύκολο, βέβαια- να μπορέσουμε να συγκροτήσουμε μια τέτοια πολιτική δύναμη, σημαντική για να στηρίξει τη χώρα, αλλά και να σταματήσει η ιστορία της μονόπλευρης λιτότητας, της μερκελικής λιτότητας, η οποία οδηγεί στην ύφεση και διαλύει την κοινωνία και την οικονομία. Αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια συγκροτημένη πολιτική, την οποία θα κάνουμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Διαβάστε επίσης:

Σύσταση επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις από Σταϊκούρα