ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θετικά τα σχόλια του Τύπου των Βρυξελλών για τη χθεσινή ακρόαση του Δ. Αβραμόπουλου

Θετικά τα σχόλια του Τύπου των Βρυξελλών για τη χθεσινή ακρόαση του Δ. Αβραμόπουλου

Υπό τον τίτλο «Ο Αβραμόπουλος απορρίπτει την ιδέα της "Ευρώπης-φρουρίου"», το έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe αναφέρεται στη χθεσινή ακρόαση του Έλληνα Επιτρόπου στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι κατά την ακρόασή του ο Δ. Αβραμόπουλος παρουσίασε ένα ιδιαίτερα «ανθρώπινο πρόσωπο», ως ένθερμος υπερασπιστής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, κατηγορηματικά αντίθετος με την ιδέα της «Ευρώπης - φρουρίου» και σταθερός υποστηρικτής του χώρου Σένγκεν ως χώρου ελεύθερης κυκλοφορίας.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι σύμφωνα με τον Κλόντ Μόραε, το Βρετανό Πρόεδρο της επιτροπής, ο Έλληνας Επίτροπος εμφανίστηκε «καλά προετοιμασμένος και ικανός». Αναφέρεται επίσης ότι ο Έλληνας υποψήφιος Επίτροπος έκανε μια σειρά από προτάσεις που ήταν πιθανό να κερδίσουν υποστήριξη.

Όπως, ακόμη, αναφέρεται, το μεγάλο ζήτημα που ανέκυψε κατά τη διάρκεια της Επιτροπής Μπαρόζο αφορά στην εφαρμογή του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ.

Η απερχόμενη Επίτροπος Σεσίλια Μάλστομ είχε συχνά συγκρουστεί τα τελευταία χρόνια με τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, οι οποίες παρέμεναν αδιάλλακτες στο ζήτημα της αποκλειστικής αρμοδιότητας της χώρας άφιξης του αιτούντος άσυλο για την εξέταση του αιτήματος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Δ. Αβραμόπουλος δεν προσδιόρισε τις ενδεχόμενες αλλαγές στο υπάρχον σύστημα, αλλά αναμένεται αυτές να είναι προς όφελος των χωρών της Νότιας Ευρώπης, οι οποίες ζητούν εδώ και καιρό περισσότερη αλληλεγγύη στο ζήτημα.

Αναφερόμενη, εξάλλου, στη χθεσινή ακρόαση του Δ. Αβραμόπουλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η βελγική εφημερίδα La Libre Belgique υπογραμμίζει τα εξής:

«Παγίδα ή απόδειξη εμπιστοσύνης; Δίνοντας το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης και των Εσωτερικών Υποθέσεων στο Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ικανοποίησε βέβαια τις φιλοδοξίες της Αθήνας, αλλά το δώρο απαιτεί πολύ προσεκτική μεταχείριση».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η αποστολή του Δ. Αβραμόπουλου είναι φιλόδοξη, αφού καλείται να συγκροτήσει, εκ νέου την μεταναστευτική πολιτική της Ένωσης, ένας τομέας όπου, όπως αναφέρει, η Ελλάδα κατηγορείται για τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται τους μετανάστες.

Διαβάστε επίσης:

DW: Έπεισαν Αβραμόπουλος και Στυλιανίδης