ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: «Θα πατάξουμε τη διαπλοκή»

Αλ. Τσίπρας: «Θα πατάξουμε τη διαπλοκή»

Κόκκινες γραμμές στην διαφθορά έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών – Τι είπε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του

Τις κόκκινες γραμμές απέναντι στην διαπλοκή έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών. Ο κ. Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος:

«Θα στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και γι’ αυτό θα συγκρουστούμε με τη διαπλοκή.

Με την ίδια αποφασιστικότητα θα σταθούμε απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς, ανομίας, λαθρεμπορίου και εκβιασμών.

θα βάλουμε τη κόκκινη γραμμή της νομιμότητας ανάμεσα στην υγιή επιχειρηματικότητα και στη κρατικοδίαιτη διαπλοκή.

Και εκεί θα μετρήσουμε φίλους και εχθρούς».

Βέβαια η διαφθορά και η διαπλοκή είναι σα το ταγκό, θέλουν δύο.

Και το γραφειοκρατικό και δυσλειτουργικό δημόσιο, έχει τη δική του ευθύνη για αυτά τα φαινόμενα Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το σημερινό δυσλειτουργικό και γραφειοκρατικό κράτος δεν είναι ατύχημα αλλά είναι πολιτική επιλογή για την εξυπηρέτηση της διαπλοκής.

Ανάφερε ως παράδειγμα ότι « το ΣΔΟΕ έχει επιβάλει πρόστιμα της τάξης των €60 δις και έχει εισπράξει μόλις €2,9 δις, ενώ ο μέσος χρόνος εκδίκασης μιας υπόθεσης είναι επτάμιση χρόνια».

Επίθεση σε Σαμαρά και Βενιζέλο

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση το οποίο όπως είπε: «Συνεχίζει να υλοποιεί το Μνημόνιο και υμνεί τη λογική της εσωτερικής υποτίμησης και της καταστροφής της εσωτερικής αγοράς.

Μονιμοποιεί τις φοροεπιβαρύνσεις, όπως είναι η «έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης που υποτίθεται πως θα έληγε φέτος, το χαράτσι στα ακίνητα με τη μορφή του ΕΝΦΙΑ, και τη τεράστια αύξηση από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Που ενώ έχει αυξηθεί κατά 1471% από το Μάρτιο του 2011, η κυβέρνηση τον μειώνει μόλις κατά 30% και πανηγυρίζει.

Πρόκειται για προκλητικό προεκλογικό εμπαιγμό».

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αυτός ο προϋπολογισμός θα είναι η τελευταία άσκηση επι χάρτου της κυβέρνησης «όχι γιατί θα φύγει το μνημόνιο, αλλά γιατί θα φύγει η ίδια η κυβέρνηση Σαμαρά», τονίζοντας παράλληλα ότι οι κυβερνητικοί εταίροι «παίζουν με τις λέξεις και με τον ελληνικό λαό».

Στην ομιλία του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην νεανική επιχειρηματικότητα και στην καινοτομία: «Έτσι, λοιπόν, θα ενθαρρύνουμε τη στροφή στη νεανική και κοινωνική επιχειρηματικότητα, που δεν θα είναι εξαρτημένες από τις κρατικές επιδοτήσεις αλλά θα βασίζονται στην καινοτομία, την πρωτοπορία, την καλή εξυπηρέτηση και τη σκληρή δουλειά».

Παράλληλα παρουσίασε επιγραμματικά, ένα συμπαγές πλαίσιο που προτείνει το κόμμα του για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής επένδυσης.

Πρόκειται για αλλαγές οι οποίες δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, αλλά παράγουν τεράστια πολλαπλασιαστικά οφέλη σε όλη την οικονομία:

1. Απλοποίηση αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων.

-Με ριζική, ουσιαστική απλοποίηση όλου του θεσμικού πλαισίου και των βημάτων για την αδειοδότηση επενδύσεων, καθώς και για την ίδρυση, αδειοδότηση και λειτουργία επιχειρήσεων, με τη λειτουργία στην πράξη – και όχι στα χαρτιά – «υπηρεσίας μιας στάσης» για όλες τις επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων των μικρομεσαίων («one-stop shop»).

-Με τη δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΕΠ), στις 13 περιφέρειες.

-Με δημιουργία συμβουλευτικών υπηρεσιών στις δημόσιες υπηρεσίες με αδειοδοτικό χαρακτήρα, για την διεκπεραίωση επενδύσεων, θεμάτων αδειοδότησης, κτλ.

2. Θεσμοθέτηση απλού και σταθερού φορολογικού συστήματος.

Η τομή που πρέπει να γίνει στο φορολογικό σύστημα είναι ριζική.

α). Δεσμευόμαστε για ένα δίκαιο, απλό, σταθερό και διαφανές φορολογικό σύστημα για τουλάχιστον πέντε (5) έτη, το οποίο θα παρέχει κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις και θα επιτρέπει το μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Φορολογούμε τα κέρδη και όχι την παραγωγή.

β). Προχωράμε, ταυτόχρονα, σε ουσιαστικό φορολογικό έλεγχο των μεγάλων επιχειρήσεων με αποτελεσματικό έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών.

3. Διοχέτευση πόρων στην πραγματική οικονομία.

α). Ίδρυση Δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας. Ενός βασικού κρίκου που λείπει από την ελληνική οικονομία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

β). Παράκαμψη του τραπεζικού συστήματος στο οποίο «κολλάνε» σήμερα όλα τα εγγυοδοτικά προγράμματα, επειδή οι τράπεζες δεν χορηγούν νέα δάνεια.

γ). Δημιουργία Τράπεζας Ειδικού σκοπού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες, αλλά και για τη χορήγηση μικροπιστώσεων προς άτομα και ομάδες που αποκλείονται ολοσχερώς από το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα, όπως άνεργοι, μετανάστες, ΑμΕΑ, κλπ.

δ). Δημιουργία δημόσιου ενδιάμεσου οργανισμού για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες.

4. Ρυθμίσεις για ενίσχυση ανταγωνισμού, καταπολέμηση καρτέλ και μείωση των τιμών.

α) Θεσμική και λειτουργική αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

β). Υιοθέτηση νομοθεσίας για την αναγραφή καθαρών τιμών στα τιμολόγια πώλησης και περιορισμός της έκδοσης πιστωτικών σημειωμάτων και τιμολογίων παροχής υπηρεσιών.

γ) Δημιουργία Παρατηρητηρίου Τιμών πρώτων υλών και μηχανολογικού εξοπλισμού, όπως είχε προτείνει και η ΓΣΕΒΒΕ, με ταυτόχρονη εξουσιοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς να παρεμβαίνουν αμελλητί στις περιπτώσεις όπου διαφαίνονται ύποπτες αποκλίσεις.

δ) Εντατικότεροι έλεγχοι στους τρόπους διαμόρφωσης των τιμών, με έμφαση στις ενδοομιλικές και τις τριγωνικές συναλλαγές, σε όλο το φάσμα της οικονομίας (μεταποίηση, εμπόριο, υπηρεσίες, τουρισμός).

5. Αναμόρφωση πτωχευτικού πλαισίου επιχειρήσεων.

Ουσιαστική και ριζική αναμόρφωση του πλαισίου που διέπει την διαδικασία πτώχευσης επιχειρήσεων.

Ζητούμενο είναι να φύγει η θηλιά που έχουν σήμερα χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, οι οποίες, λόγω της κρίσης, αντικειμενικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους.

6. Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

§ Τη δικαστική αποφόρτιση από ασήμαντες και μικρής κοινωνικής απαξίας υποθέσεις

§ Τη στελέχωση των δικαστηρίων με επαρκή αριθμό δικαστών και τη στήριξη του έργου τους με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή.

§ Τη διαμόρφωση αξιόπιστου θεσμικού πλαισίου εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών για την επιτάχυνση των αναγκαίων λύσεων και την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

Σε ότι αφορά τις επενδύσεις έθεσε τα ακόλουθα:

I. Δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα, για την προώθηση αναπτυξιακών έργων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας,

II. Αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου, ώστε, αντί για οριζόντιες επιδοτήσεις επενδύσεων, να επιδοτούνται στοχευμένα παραγωγικές επενδύσεις, στο πλαίσιο του σχεδίου μας για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση.

III. Παροχή ρευστότητας, από το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και από μη συμβατικά χρηματοδοτικά εργαλεία και

IV. Δημόσιες επενδύσεις, ως ατμομηχανή για τον ιδιωτικό τομέα.

Τι είπε στους βουλευτές του

Το στίγμα της σκληρής γραμμής που θα κρατήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους, ενόψει της κομβικής και κρίσιμης μάχης της Βουλής έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να αποσαφηνίσει τη θέση του κόμματός του για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ξεκαθαρίζοντας πως εάν η επιδίωξη να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους δεν ικανοποιηθεί, τότε θα ακολουθηθούν άλλες λύσεις από μια αυριανή κυβέρνηση της αριστεράς.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβεότι ισχύουν οι συνεδριακές θέσεις, που προβλέπουν διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, ρήτρα ανάπτυξης και διάσκεψη ανάλογη του 1953 για το συνολικό ευρωπαϊκό πρόβλημα και τόνισε τι θα ικανοποιούσε την κυβέρνησή του: «Στη Θεσσαλονίκη δεν πας μόνο από τη Λάρισα, αλλά από πολλούς δρόμους, μπορείς να πας με αυτοκίνητο, με αεροπλάνο. Το θέμα είναι να θες να πας στη Θεσσαλονίκη» σημείωσε με νόημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια να συνθέσει και να γεφυρώσει τις διάφορες απόψεις που έχουν εκφραστεί από κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σήμανε σάλπισμα αντεπίθεσης στους βουλευτές του κόμματός του καλώντας τους να έχουν ενιαίο λόγο στα κεντρικά θέματα, να επιδεικνύουν ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Εκτίμησε μάλιστα ότι η ΝΔ θα καταφύγει σε τεχνητή πόλωση, ίσως και σε προβοκάτσιες κατά την τριήμερη συζήτηση και γι’ αυτό κάλεσε τους βουλευτές να μην απαντούν στις προκλήσεις αυτές.