ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ειρωνική απάντηση Bloomberg σε δηλώσεις Σαμαρά

Ειρωνική απάντηση Bloomberg σε δηλώσεις Σαμαρά

Με σημερινό ρεπορτάζ του το Bloomberg απάντησε ειρωνικά στον Ελληνα πρωθυπουργό που προσπάθησε να συσχετίσει τα εγκαίνια του πρώτου στην Ελλάδα κατασκευασμένου υποβρυχίου, με όρους οικονομίας για ανάπτυξη στη χώρα.

«Όταν ο Αντώνης Σαμαράς βρέθηκε στο Σαρωνικό αυτή την εβδομάδα για να εγκαινιάσει το πρώτο υποβρύχιο που κατασκευάστηκε Ελλάδα, περιέγραψε τα ναυπηγεία της χώρας ως «όπλα της ανάπτυξης», αναφέρει το Bloomberg.

«Από τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο πρωθυπουργός τόνισε πως μετά από μία περίοδο «αδράνειας και απραξίας ξεκινά μια νέα εποχή» συνεχίζει το ρεπορτάζ.

Λόγια «κούφια» για τον 55χρονο Mouzafer Palikar που ήταν εργοδηγός σε εξοπλιστικά προγράμματα, ο οποίος δεν διστάζει να πει ότι «Αν ο Τσίπρας κάνει το μισό από αυτό που λέει ότι θα είναι καλύτερα».

Η Ελλάδα βιώνει τη χειρότερη ύφεση μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

"Με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ, ο Σαμαράς προσπαθεί να επαναλανσάρει την Ελλάδα και να προσελκύσει επενδυτές, αν και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των πέντε τελευταίων χρόνων" συνεχίζει το ρεπορτάζ.

«Δεν υπάρχει επιστροφή στην ανάπτυξη εδώ» είπε ο Palikar, του οποίου η γυναίκα και δύο ενήλικες γιοι είναι επίσης χωρίς εργασία. "Υπήρξαν χρήματα πριν. Δουλέψαμε σκληρά γι αυτό, πολλές ώρες, αλλά δεν μας πείραξε. Τώρα δεν υπάρχει τίποτα. "

Το Bloomberg, κάνει αναφορά και στα σημερινά στοιχεία της ΕΛΤΑΣΤ για την ανεργία.

Έξοδος

Τα νούμερα της ανεργίας είναι ένας λόγος για τον οποίο ο αρχηγός της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προηγείται από τον Σαμαρά στις δημοσκοπήσεις, αναφέρει το πρακτορείο.

Επιπλέον, συμπληρώνει "Η πίεση στην κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, την περασμένη εβδομάδα, τον έκανε να ζητήσει μια ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο αύριο τα μεσάνυχτα. Ο Σαμαράς υποστηρίζει πως η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησής της κατά τα επόμενα χρόνια, και αυτός είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί ένα κατάλληλο εποπτικό ρόλο της οικονομίας της από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο" .

«Ακόμη και αν η Ελλάδα εξέλθει από το πακέτο διάσωσης θα είναι υπό τη στενή επίβλεψη των πιστωτών της» δήλωσε ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Η ελληνική οικονομία είναι σε ανάκαμψη, αλλά είναι ακόμα κάπως εύθραυστη "

Επισήμανση κάνει στον προϋπολογισμό του 2015, όπου η κυβέρνηση προβλέπει αύξηση του 2,9 τοις εκατό το επόμενο έτος μετά από ένα 0,6 τοις εκατό αύξηση το τρέχον έτος, οδηγείται από τον τουρισμό. "Το σχέδιο βλέπει επίσης ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες" γράφει χαρακτηστικά και συνεχίζει:.

"Ο τουρισμός ήταν μια στρατηγική ανάπτυξης Σαμαρά, που παρουσίασε τον Μάιο, όταν ο ίδιος δεσμεύτηκε να δημιουργήσει 770.000 θέσεις εργασίας σε βασικές βιομηχανίες από το 2020 για να αντικαταστήσουν αυτούς που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Το σχέδιο περιελάμβανε την αύξηση του αριθμού των μαρίνων, κάτι που όπως είχε είπε ο Σαμαράς θα μπορούσε να βοηθήσει τα ναυπηγεία".

Από την πλευρά του, ο Ηλίας Λεκκός, επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε. στην Αθήνα, προτείνει «Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ενα νέο μοντέλο ανάπτυξης που να βασίζεται στις εξαγωγές. Για τη ναυπηγική βιομηχανία, θα πρέπει να βρούμε έναν ξένο επενδυτή για να αναλάβει αυτό το μέρος."

Κλείνοντας υπενθυμίζει πως στις "13 του Σεπτεμβρίου στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας περιγράφοντας το οικονομικό πρόγραμμα του, υποσχέθηκε να αναιρέσει € 2.000.000.000 για κοινωνικά προγράμματα, εξασφαλίζοντας τις φτωχότερες Έλληνες έχουν τα τρόφιμα και την ηλεκτρική ενέργεια, και υποσχέθηκε να ενισχύσει το επενδυτικό κοινό προϋπολογισμό από € 4.000.000.000 με τη δημιουργία θέσεων εργασίας".

Διαβάστε επίσης

Σαμαράς στο Bloomberg: Η χρηματοδότηση θα καλυφθεί από αγορές ομολόγων