ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Καστανίδης «άδειασε» τον Σημίτη

Ο Καστανίδης «άδειασε» τον Σημίτη
Πανικός προκλήθηκε στην αίθουσα του Kοινοβουλίου όταν έλαβε το λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης...

Πανικός προκλήθηκε στην αίθουσα του κοινοβουλίου όταν έλαβε το λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης ο οποίος αναφερόμενος στη χθεσινή επιστολή του Κώστα Σημίτη αποκάλυψε τις απόρρητες επιστολές των δύο ανδρών κατά την περίοδο του 1996 – 1997. Αυτό το έκανε γιατί όπως είπε, αισθάνθηκε την ιστορική ευθύνη να μιλήσει σήμερα.

Αιτιολογώντας την σημερινή του στάση, ο κ. Καστανίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχω πάντα αφοσίωση, πρώτα στη χώρα και μετά στο κόμμα μου. Δεν είναι τυχαία γεγονότα, σηματοδοτούν μια κρίσιμη καμπή στην πορεία του τόπου. Αν είχαμε τότε αποδεχθεί μια διαφορετική λειτουργία στο καθεστώς των προμηθειών, θα είχαμε κόψει τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στον πολιτικό και τους επιχειρηματίες. Δεν έχω μιλήσει έτσι 15 χρόνια, αισθάνομαι όμως βαριά την ιστορική ευθύνη να μιλήσω για όσα οφείλω».

Ο κ. Καστανίδης αναφερόμενος στο 1996 που ήταν υπουργός Μεταφορών αναγκάσθηκε να χειρισθεί κάποια τρισεκατομμύρια δραχμές και ζήτησε από τον τότε πρωθυπουργό κ. Σημίτη τη σύσταση διακομματικής ανεξάρτητης αρχής προκειμένου να χειρισθούν τις δημόσιες προμήθειες και τα έργα . Στην αρχή ο κ. Σημίτης αποδέχθηκε την πρόταση και μάλιστα με εισηγητή τον κ. Καστανίδη ετοιμάστηκε και το σχέδιο νόμου που θα κατοχύρωνε αυτή την επιτροπή.

Η σύσταση της ανεξάρτητης αρχής έγινε και σλόγκαν του ΠΑΣΟΚ στη προεκλογική του εκστρατεία το 1996. Όμως μετά τις εκλογές. ο κ. Σημίτης το Μάρτιο αλλάζει τα σχέδια του και τις αρχικές του σκέψεις και παρακαλεί τον τότε υπουργό εσωτερικών κ . Αλέκο Παπαδόπουλο να δει το θέμα .

Τελικά στις 8 Απριλίου του 1997 συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, ενώ ο εισηγητής υπουργός κ. Καστανίδης απουσιάζει στην Αμερική με αποτέλεσμα το υπουργικό συμβούλιο να απορρίψει το σχέδιο νόμου του κ. Καστανίδη. Τελικά στις 30 Αυγούστου ο Χάρης Καστανίδης ανακοινώνει την παραίτηση του.

Ο κ. Καστανίδης παρέδωσε αυτές τις επιστολές στο σώμα και από ότι προβλέπεται τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις για τα έργα και τις ημέρες του πρώην πρωθυπουργού.

Έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες από πλευράς ΝΔ , που ζήτησε να σταματήσει η συνεδρίαση της Βουλής προκειμένου να μελετηθεί η απόρρητη αλληλογραφία. Ο κ. Τζαβάρας ζήτησε να διακοπεί η συνεδρίαση, προκειμένου οι βουλευτές να μελετήσουν το περιεχόμενο των επιστολών μεταξύ των κ.κ. Σημίτη και Καστανίδη, με το αιτιολογικό ότι ανατρέπονται, πλέον, όσα γνώριζαν έως τώρα για την υπόθεση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος επικαλέστηκε τον Κανονισμό της Βουλής, σύμφωνα με τον οποίο η συνεδρίαση αφορά συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens και όχι τη λήψη κάποιας απόφασης και απέρριψε το αίτημα.

Πηγή: Newscode.gr